Ξημερώματα 10 Απριλίου 1924 σημειώνεται η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα.
Πολιτικό παρασκήνιο και σενάρια απαγωγής
Καταδιώξεις, συλλήψεις και δικαιοσύνη με δύο μέτρα και σταθμά
Το βράδυ της 10ης Απριλίου 1924, μια ομάδα ενόπλων κατέλαβε τον σιδηροδρομικό σταθμό του Δοξαρά στη Λάρισα. Ακινητοποίησαν τον σταθμάρχη, κατέστρεψαν τον τηλεγραφικό εξοπλισμό και έκοψαν τη σιδηροδρομική σύνδεση.
Στη 1 τα ξημερώματα της 10ης Απριλίου, σταμάτησαν τρένο που κατευθυνόταν από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη και λήστεψαν τους επιβάτες, αποσπώντας χρήματα και κοσμήματα συνολικής αξίας 400.000 δραχμών.
Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν σημαντικά πρόσωπα, όπως ο υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Δημήτριος Πάζης και ο πρώην διοικητής Μακεδονίας, Ιωάννης Βαλαλάς.
Πολιτικό παρασκήνιο και σενάρια απαγωγής
Η ληστεία δεν θεωρήθηκε απλό έγκλημα. Με δεδομένο ότι λίγες ημέρες μετά, στις 13 Απριλίου, θα διεξαγόταν δημοψήφισμα για την κατάργηση της βασιλείας και την ανακήρυξη της Αβασίλευτης Δημοκρατίας, φούντωσαν τα σενάρια περί πολιτικών κινήτρων.
Υ
Υπήρξαν ισχυρές υποψίες ότι στόχος των δραστών ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπαναστασίου, που επρόκειτο να περάσει από τον Δοξαρά με άλλο τρένο, περίπου 50 λεπτά αργότερα. Το δρομολόγιο του όμως καθυστέρησε, και έτσι δεν βρέθηκε στο σημείο την κρίσιμη ώρα. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι ληστές αναζητούσαν συγκεκριμένα ονόματα επιβατών και ζητούσαν πληροφορίες για επισήμους.
Την υπόθεση περιέπλεξε η δήλωση του τότε υπουργού Έννομης Τάξης, Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος υποστήριξε πως εκείνος ήταν ο πραγματικός στόχος, αφού είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει με το ίδιο τρένο αλλά ακύρωσε το ταξίδι του τελευταία στιγμή.
Καταδιώξεις, συλλήψεις και δικαιοσύνη με δύο μέτρα και σταθμά
Οι αρχές απέδωσαν τη ληστεία στον διαβόητο Γιαγκούλα και τη συμμορία του, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών Παπαγεωργίου. Στην περιοχή στάλθηκαν καταδιωκτικά αποσπάσματα χωροφυλακής, ενώ ο Πάγκαλος μετέβη στη Λάρισα για να συντονίσει τις έρευνες.
Μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος και την ανακήρυξη της Αβασίλευτης Δημοκρατίας, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις. Τέσσερις από τους ληστές δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο.
Οι επιβάτες αποζημιώθηκαν από το κράτος, όμως όχι ισότιμα: οι ξένοι επιβάτες έλαβαν πλήρη αποζημίωση, ενώ οι Έλληνες μόλις το 50%.
gazzetta.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|