Σπίτι μου 2: Σε ποιες περιοχές αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

Σπίτι μου 2: Σε ποιες περιοχές αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης

Κατηγορία Οικονομία στις   9:30 μ.μ.  |  Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

 


Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» παραμένει ιδιαίτερα μεγάλο καθώς περίπου 120.000 πολίτες έχουν μπει στο gov.gr και έχουν κάνει τη δήλωση για βεβαίωση επιλεξιμότητας.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν εγκριθεί 1.079 επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 123,3 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το μέσο δάνειο κυμαίνεται στις 114.727€. Το 56% των αιτήσεων προέρχεται από νέους έως 37 ετών, ενώ το 63% των αιτούντων είναι έγγαμοι. Η μέση εμπορική αξία των κατοικιών που αγοράζονται ανέρχεται στις 141.000 ευρώ, με μέσο όρο εμβαδού τα 91,5 τ.μ., γεγονός που υποδεικνύει ότι πολλοί συμμετέχοντες αναζητούν οικογενειακή στέγη.


ΟΛΘ ΑΕ: Αίτημα έγκρισης του έργου επέκτασης της προβλήτας 6 υπέβαλε στο αρμόδιο υπουργείο

Επομένως, αν αφορά την Αττική που εντοπίζονται οι περισσότερες αιτήσεις, αναφερόμαστε σε κατοικίες που η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης είναι 1.540€/τ.μ., ακίνητα που ανάλογα την περιοχή χρίζουν τουλάχιστον μερικής ανακαίνισης και σίγουρα δεν βρίσκονται στις «καλές» περιοχές της Αττικής. Επομένως, ο δικαιούχους του προγράμματος κυρίως στην Αττική, θα πρέπει να διαθέτει επιπλέον πιστοληπτική ικανότητα ή/και ίδια κεφάλαια για να μπορέσει να προβεί στις απαραίτητες παρεμβάσεις στο ακίνητο.


Από την εξαγγελία του προγράμματος «Σπίτι μου 2», είχαμε αναφέρει ότι θα «πυροδοτήσει» νέο κύκλο αυξήσεων των ζητούμενων τιμών πώλησης, κυρίως στις περιοχές που διαθέτουν ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές ένταξης. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Σήμερα, 4-5 εβδομάδες από την έναρξη του προγράμματος, ήδη καταγράφεται μείωση της διαθεσιμότητας οικονομικών ακινήτων. Κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι το σύνολο δημοσιευμένων ερευνών ανέφεραν την μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων κατάλληλα για οικογένειες που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις περιοχές με έντονη τουριστική δυναμική.


Όταν αυξάνεται τη ζήτηση σε μια αγορά με περιορισμένη προσφορά, η οποία ήδη είναι πιεσμένη, το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές πώλησης, επηρεάζοντας τους ενοικιαστές και τους δυνητικούς αγοραστές, που βρίσκονται εκτός επιδοτούμενων προγραμμάτων.


Αξίζει να αναφέρουμε την πορεία του προηγούμενου προγράμματος «Σπίτι μου 1», στο οποίο το 30% περίπου των πόρων που διατέθηκαν έμειναν αχρησιμοποίητα. Συγκεκριμένα, εκταμιεύτηκαν περί τα 7.600 δάνεια έναντι 10.000 που είχαν προγραμματιστεί. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι κάποιοι από τους αιτούντες είχαν λάβει έγκριση και δεν κατάφεραν να βρουν σπίτι.


Αττική: Μείωση διαθεσιμότητας οικονομικών ακινήτων στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των Δυτικών και Ανατολικών Προαστίων


Σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα διαθεσιμότητας ακινήτων (85-150τμ, άνω του  1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007) σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες, καταγράφεται μείωση της διαθεσιμότητας στις κατοικίες με ζητούμενες τιμές πώλησης 150.000€ και 200.000€. Η μείωση της διαθεσιμότητας, μπορεί να μεταφραστεί σε αύξηση των ζητούμενων τιμών σε σχέση με την προηγούμενη χρονική στιγμή μέτρησης (4-5εβδομάδες). Λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η μείωση της διαθεσιμότητας οφείλεται στην περίπτωση μεταβίβασης - πώλησης των διαθέσιμων ακινήτων.


Στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, καταγράφεται μείωση κατά 2,17 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€ και κατά 2,61 ποσοστιαίες μονάδες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000


Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, καταγράφεται μείωση κατά 4,41 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€ και κατά 6,53 με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€. Ενώ, στις περιοχές των Ανατολικών Προαστίων, καταγράφεται μείωση κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες σε ακίνητα με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€.


Κάρτες Σπίτι μου 2Κάρτες Σπίτι μου 2


Αθήνα Κέντρο: Μείωση διαθεσιμότητας οικονομικών ακινήτων σε Αμπελόκηπους, Ιλίσια, Νέο Κόσμο, Πατήσια, Κολωνό, Πλατεία Αττικής και Ζωγράφου


Στους Αμπελόκηπους, καταγράφεται μείωση κατά μείωση κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€ και κατά 7,9 με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€. Στα Ιλίσια, καταγράφεται μείωση κατά μείωση κατά 9,82 ποσοστιαίες μονάδες για κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€ και κατά 7,94 με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€.


Η μείωση διαθεσιμότητας κατοικιών με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€ αγγίζει τις 4,99 και 6,73 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα στη περιοχή του Νέου Κόσμου. Στην περιοχή των Πατησιών, καταγράφεται μείωση κατά 7,57 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€ και κατά 20,51 ποσοστιαίες μονάδες στον Κολωνό σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€. Στην περιοχή Ζωγράφου, καταγράφεται μείωση της διαθεσιμότητας κατοικιών με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€ κατά 12,68 ποσοστιαίες μονάδες εντός των τελευταίων 4-5 εβδομάδων.


Κάρτες Σπίτι μου 2Κάρτες Σπίτι μου 2


Δυτικά Προάστια: Μείωση διαθεσιμότητας οικονομικών ακινήτων σε Περιστέρι, Γαλάτσι, Πετρούπολη, Νέα Ιωνία και Νέα Φιλαδέλφεια


Στο Περιστέρι, καταγράφεται μείωση κατά μείωση κατά 5,23ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€ και κατά 6,03 με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€. Στο Γαλάτσι, καταγράφεται μείωση κατά μείωση κατά 6,79 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€.


Η μείωση διαθεσιμότητας κατοικιών με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€ αγγίζει τις 6,24 στη περιοχή της Νέα Ιωνίας, ενώ στην Νέα Φιλαδέλφεια κατά 7,72 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Νέα Φιλαδέλφεια καταγράφεται μείωση κατά 11,6 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€.


Εντός 4-5 εβδομάδων, στην περιοχή της Πετρούπολης, καταγράφεται μείωση κατά μείωση κατά 2,99 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€, κατά 8,36 με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€ και κατά 9,28 με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 250.000€.


Κάρτες Σπίτι μου 2Κάρτες Σπίτι μου 2


Ανατολικά Προάστια: Μείωση διαθεσιμότητας οικονομικών ακινήτων σε Κορωπί, Μαραθώνα, Παιανία και Παλλήνη


Στο Κορωπί, καταγράφεται μείωση κατά μείωση κατά 9,01 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€. Στον Μαραθώνα, καταγράφεται μείωση κατά μείωση κατά 15,56 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€.


Η μείωση διαθεσιμότητας κατοικιών με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€ αγγίζει τις 19,15 στη περιοχή της Παιανίας, ενώ στην Παλλήνη κατά 74,55 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Παλλήνη καταγράφεται μείωση κατά 4,45 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 250.000€, ενός 4-5 εβδομάδων από την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου 2».


Κάρτες Σπίτι μου 2Κάρτες Σπίτι μου 2


Πειραιάς: Μείωση διαθεσιμότητας οικονομικών ακινήτων στις περιοχές του κέντρου και στα Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά


Στις περιοχές του κέντρου του Πειραιά,  καταγράφεται μείωση κατά μείωση κατά 2,99 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€. Ενώ, στις περιοχές Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά, καταγράφεται μείωση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€, ενός 4-5 εβδομάδων από την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου 2».


ethnos.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html