Ανακαλείται ελληνικό τυρί - Συναγερμός στις ευρωπαϊκές αγορές « Enimerosi 247

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Ανακαλείται ελληνικό τυρί - Συναγερμός στις ευρωπαϊκές αγορές

 


Τι εντοπίστηκε σε ελέγχους και αποφασίστηκε η άμεση ανάκληση του τυριού ελληνικής προέλευσης.

Ανακαλείται πασίγνωστο ελληνικό τυρί που πωλείται και στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς μετά από σχετικούς ελέγχους διαπιστώθηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια.


Ειδικότερα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), η Γερμανία προειδοποίησε για την ακαταλληλότητα τυριού ελληνικής προέλευσης που διανέμεται σε μια σειρά από χώρες. Ειδικότερα, το εν λόγω τυρί πωλείται σε: Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Ελβετία.


Αυτό είναι το ελληνικό τυρί που ανακαλείται




Η ανάκληση αφορά το Biolife Gouda φυτικό τυρί σε φέτες 140g με ημερομηνία λήξης 23 Φεβρουαρίου 2025. To τρόφιμο ανακαλείται λόγω αυξημένων επιπέδων υπολειμμάτων σε αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων – MOAH και κορεσμένους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων –MOSH) κατά τη δειγματοληψία του προϊόντος. H επίμαχη παρτίδα είναι η Lot-nummerL4120SL1412.


Υπολείμματα ορυκτελαίων μπορεί να υπάρχουν στα τρόφιμα για διάφορους λόγους, για παράδειγμα ως αποτέλεσμα περιβαλλοντικής ρύπανσης ή μόλυνσης από τη διαδικασία παραγωγής. Το MOAH ταξινομείται ως δυνητικό καρκινογόνο. Το προϊόν θεωρείται ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αυτοί οι τύποι αρωματικών υδρογονανθράκων, είναι οι πιο επικίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών καθώς θεωρούνται δυνητικά καρκινογόνοι. Οι κανονισμοί της ΕΕ απαιτούν από τα κράτη μέλη να παρακολουθούν την παρουσία του MOH στα τρόφιμα σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι υδρογονάνθρακες των ορυκτελαίων, ιδιαίτερα τα MOAH, είναι δυνητικά επιβλαβείς ουσίες που δεν πρέπει να υπάρχουν στα τρόφιμα. Τα MOAH μπορούν να δράσουν ως γονιδιοτοξικό καρκινογόνο, ενώ τα MOSH μπορούν να συσσωρευτούν στο λεμφικό σύστημα και να βλάψουν το ήπαρ.

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html