Οι βλάβες που προκαλεί ο πάγος στα δόντια.
Είναι αλήθεια ότι το να μασάμε πάγο κάνει κακό στα δόντια; Η απάντηση μπορεί να φαίνεται εύκολη. Αλλά αυτό που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι ότι αυτή η συνήθεια ίσως να κρύβει ένα θέμα υγείας.
Πολλοί συνηθίζουμε να τρώμε τα νύχια μας, να δαγκώνουμε καπάκια από στυλό, γόμες στην άκρη μολυβιών, ή να μασάμε παγάκια, λόγω βαρεμάρας, ή όταν είμαστε αγχωμένοι. Όμως, οι οδοντίατροι προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ράγισμα ή σπάσιμο δοντιών.
Όμως, αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη λαχτάρα να μασήσουμε ένα παγάκι, ή αν το κάνουμε διαρκώς, αυτό μπορεί να κρύβει ένα ζήτημα υγείας, σύμφωνα με ειδικούς.
Η επιθυμία να τρώμε πάγο- ή άλλα πράγματα χωρίς θρεπτική αξία, για παράδειγμα χώμα ή χαρτί- σχετίζεται με ορισμένα ζητήματα υγείας, όπως η έλλειψη σιδήρου. Επομένως, οι άνθρωποι που διαρκώς λαχταρούν παγάκια θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν γιατρό, επισημαίνει η Χόλι Σόου, επίκουρη καθηγήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Columbia, μιλώντας στην Washington Post.
Τι προκαλεί ο πάγος στα δόντια
Το μάσημα πάγου μπορεί να προκαλέσει ραγίσματα στο σμάλτο και τελικά σε σπάσιμο δοντιών. «Παρότι το σμάλτο είναι η πιο σκληρή ουσία στο ανθρώπινο σώμα, μπορεί να καταστραφεί αν επανειλημμένα μασάμε κάτι σκληρό. Και ο πάγος σίγουρα ανήκει σε αυτή την κατηγορία», υπογράμμισε η Χόλι Σόου.
Περισσότερο κίνδυνο για προβλήματα διατρέχουν εκείνοι που έχουν μη ευθυγραμμισμένο δάγκωμα- όταν τα πάνω και τα κάτω δόντια δεν ταιριάζουν απόλυτα όταν κλείνουν. Αν μασάνε πάγο ή άλλα σκληρά πράγματα μπορεί να καταπονήσει τα δόντια τους ή να βλάψει τα ούλα τους. Παλιότερες αποκαταστάσεις, όπως σφραγίσματα, ή η γενετική προδιάθεση για σπάσιμο δοντιών επίσης ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο για βλάβες.
Οι ασφαλείς εναλλακτικές επιλογές
Ο τύπος του πάγου μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. Τα μεγάλα σκληρά κομμάτια είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ζημιά, ενώ τα μικρότερα, μαλακά τρίμματα πάγου μπορεί να είναι μια πιο «ασφαλής» επιλογή για όσους δεν μπορούν να κόψουν τη συγκεκριμένη συνήθεια.
Άλλες εναλλακτικές λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί για όσους έχουν παρόμοιες συνήθειες είναι:
- Κατανάλωση υγρών με καλαμάκι
- Μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη
- Ωμά καρότα ή σέλερι
Πηγή: dnews.gr
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!