Τι προσέχει κανείς όταν διαλέγει εσώρουχα; Τις περισσότερες φορές σχέδιο, εφαρμογή, χρώμα, αν θα είναι σέξι ή αν προτιμά να κάτι άνετο κι ευκολοφόρετο. Κι όμως, όπως δείχνουν οι έρευνες, θα πρέπει να προσέχουμε πράγματα που δεν έχουμε φανταστεί. Όπως η πιθανότητα να υπάρχουν σε αυτά τοξικές ουσίες...
Έχουμε σκεφτεί ποτέ ότι τα ρούχα μας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία μας; Ότι κάτι τόσο απλό, όσο τα εσώρουχά μας, θα μπορούσε να επηρεάσει τη γονιμότητά μας; Ότι μπορεί οι επιλογές μας στα ρούχα να είναι επιζήμιες για τη ζωή μας;
Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να προκαλούν έκπληξη, αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χημικές ουσίες στα ρούχα μας μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, αλλεργίες, καρκίνο, νευροαναπτυξιακές διαταραχές, αναπαραγωγική τοξικότητα και πολλά άλλα.
Τα κακά νέα είναι ότι πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες βρίσκονται και στα εσώρουχά μας, τα οποία παραμένουν σε συνεχή επαφή με ευαίσθητες περιοχές, όπως τα γεννητικά όργανα, οδηγώντας σε παρατεταμένες περιόδους έκθεσης και αυξάνοντας τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.
Πρόσφατη μελέτη που εξέτασε περίπου 120 γυναικεία εσώρουχα αποκάλυψε υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, όπως το αλουμίνιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος. Άλλη μελέτη εντόπισε χημικά πρόσθετα που περιείχαν βαρέα μέταλλα σε γυναικεία εσώρουχα και σουτιέν, τα οποία διαπιστώθηκε ότι είναι καρκινογόνα. Και, λίαν προσφάτως, έρευνα διαπίστωσε ότι τα γυναικεία εσώρουχα μπορεί να έχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα σε επικίνδυνα επίπεδα, σύμφωνα με εργαστηριακές δοκιμές από οργανισμούς στην Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και την Τσεχία.
Η ερευνητική ομάδα -στην οποία συμμετείχε επίσης και η τσεχική περιβαλλοντική οργάνωση Arnika- αναζήτησε δισφαινόλες, οι οποίες είναι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών και μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία.
Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η δισφαινόλη Α, η οποία ταξινομείται ως επικίνδυνη χημική ουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανική παραγωγή, π.χ. για συσκευασίες τροφίμων, δοχεία αποθήκευσης, ιατρικές συσκευές, χαρτί, μελάνια και υφάσματα.
Δισφαινόλες έχουν επίσης εμφανιστεί και σε συνθετικά υφάσματα, γεγονός που ώθησε την ομάδα να ελέγξει 166 τύπους γυναικείων εσωρούχων από την Ουγγαρία, την Αυστρία και τη Σλοβενία.
Διαπίστωσαν ότι στο 30% των εσωρούχων υπήρχε κάποια μορφή δισφαινόλης, ενώ στο 10% οι δισφαινόλες ήταν σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που οι ρυθμιστικές Αρχές θεωρούν ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία.
Πού βρέθηκαν οι περισσότερες επικίνδυνες χημικές ουσίες
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίπεδα των χημικών αυτών ουσιών ήταν υψηλότερα σε «προϊόντα από γνωστές μάρκες» από ό,τι στα φθηνότερα εσώρουχα. Τα βαμβακερά εσώρουχα ήταν επίσης απίθανο να περιέχουν δισφαινόλες ανεξάρτητα από τη μάρκα.
«Παρόλο που υπάρχουν βαμβακερά προϊόντα για τις γυναίκες, η αρχική μας έρευνα αγοράς έδειξε ότι στην πλειονότητά τους τα γυναικεία εσώρουχα κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά», ανέφερε η Júlia Dénes, χημικός στην Ουγγρική Ένωση Συνειδητοποιημένων Καταναλωτών.
«Αυτό συνεπάγεται αμέσως μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε δισφαινόλες», πρόσθεσε.
Η δισφαινόλη Α μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, να προκαλέσει βλάβη στα μάτια, να ερεθίσει τους πνεύμονες, να οδηγήσει σε αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις, να διαταράξει το ορμονικό σύστημα και να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και το μεταβολισμό, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.
Η έκθεσή μας στην ουσία οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος της στα τρόφιμα και τα ποτά, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα απορρόφησης μέσω του δέρματος.
Πέρυσι, εργαστηριακές δοκιμές που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ εντόπισαν δισφαινόλη Α στο 92% των ούρων των ανθρώπων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα ευρωπαϊκά όρια ασφαλείας.
Η ουσία έχει ήδη απαγορευτεί σε ορισμένα προϊόντα, όπως τα μπιμπερό και οι συσκευασίες τροφίμων για νήπια, και είναι περιορισμένη σε άλλα, όπως τα παιδικά παιχνίδια.
Τον Ιούνιο, οι ευρωπαϊκές χώρες υποστήριξαν σχέδιο για την απαγόρευση της δισφαινόλης Α στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών σε ολόκληρη την ΕΕ.
Με βάση τα νέα αποτελέσματα, η Arnika ανέφερε ότι οι δισφαινόλες και άλλες ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των ανθρώπων θα πρέπει να απαγορευτούν σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα.
«Δυστυχώς, οι κατασκευαστές αντικαθιστούν [τη δισφαινόλη Α] με άλλους τύπους δισφαινολών, οι οποίοι μπορεί να ενέχουν παρόμοιους κινδύνους για την υγεία [και] δεν έχουν απαγορευτεί ακόμη», ανέφερε σε δήλωσή της η Karolina Brabcova, υπεύθυνη εκστρατειών για τους καταναλωτές στο πρόγραμμα τοξικών ουσιών και αποβλήτων της Arnika, σημειώνοντας ότι η δράση των ρυθμιστικών Αρχών υστερεί σαφώς σε σχέση με τα επιστημονικά στοιχεία που έρχονται στο φως για το συγκεκριμένο θέμα.
Φωτογραφία: iStock
iatropedia