Οι αρχαιολόγοι αναζητούν μια επιγραφή στη σαρκοφάγο, η οποία μπορεί να επιβεβαιώσει την ημερομηνία και την ταυτότητα του νεκρού..
Αρχαιολόγοι από την Τουρκία πιστεύουν ότι εντόπισαν τον τάφο του Αγίου Νικολάου κάτω από εκκλησία στην Αττάλεια. Ο επίσκοπος του 4ου αιώνα ενέπνευσε την ιστορία του Άι Βασίλη των Χριστουγέννων.
Η σαρκοφάγος από ασβεστόλιθο μήκους δύο μέτρων βρέθηκε θαμμένη έξι μέτρα κάτω από τη γη, σε μια διώροφη κατασκευή που συνορεύει με την αυλή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.
Τώρα οι αρχαιολόγοι αναζητούν μια επιγραφή στη σαρκοφάγο, η οποία μπορεί να επιβεβαιώσει την ημερομηνία και την ταυτότητα του νεκρού.
«Το γεγονός ότι βρήκαμε μια σαρκοφάγο κοντά στην εκκλησία, η οποία πιστεύεται ότι στεγάζει τον τάφο του, μπορεί να υποδηλώνει ότι πρόκειται για τον ιερό χώρο που ψάχναμε», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εμπρού Φατμά Φιντίκ από το Πανεπιστήμιο «Μουσταφά Κεμάλ» της Χατάι.
Ο τάφος βρέθηκε στα ερείπια μιας αρχαίας Βασιλικής που είχε βυθιστεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.
Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είχε χτιστεί πάνω πάνω στα θεμέλια για να προστατεύσει τον τάφο του επισκόπου που αγιοποιήθηκε.
Μετά από έρευνες ετών, πρόσφατα οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ψηφιδωτά και πέτρινα δάπεδα από την προηγούμενη εκκλησία και έτσι έφτασαν στη σαρκοφάγο που θεωρούν ότι είναι του Αγίου Νικολάου.
«Επί του παρόντος, μπορούμε να δούμε το μέρος του καπακιού της σαρκοφάγου και έχουμε αποκαλύψει ένα μικρό μέρος του εσωτερικού. Στο μέλλον, θα σκάψουμε βαθύτερα και θα την αποκαλύψουμε πλήρως», δήλωσε η Φιντίκ, σύμφωνα με το Anadolu.
Οι εκκλησίες
Τα αρχεία έχουν δείξει ότι ο Άγιος Νικόλαος θάφτηκε στην εκκλησία που χτίστηκε στο όνομά του, αλλά η ακριβής τοποθεσία του σώματός του αποτελούσε πάντα ένα μυστήριο.
Η βυζαντινή εκκλησία που χτίστηκε πάνω στα θεμέλια ήταν τόπος λατρείας για τους ορθόδοξους χριστιανούς μεταξύ του 5ου και του 12ου αιώνα και περιβαλλόταν από αγάλματα του Αγίου Νικολάου.
Προστέθηκε επίσης στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1982.
Η δεύτερη εκκλησία βρέθηκε μετά από έρευνες κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου βρέθηκαν κενά μεταξύ δαπέδου και εδάφους.
Στη συνέχεια, το 2022, η ομάδα ανακοίνωσε ότι μπορεί να βρήκε τον τάφο, αλλά εξακολουθούσε να εργάζεται για να αφαιρέσει το δάπεδο της βυζαντινής εκκλησίας χωρίς να το καταστρέψει.
Ο επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αττάλεια, Οσμάν Εραγιάρ, είχε δηλώσει τότε πως «η πρώτη εκκλησία βυθίστηκε με την άνοδο της στάθμης στη Μεσόγειο και μερικούς αιώνες αργότερα χτίστηκε από πάνω νέα εκκλησία. Τώρα έχουμε φτάσει στα ερείπια της πρώτης εκκλησίας και στο δάπεδο στο οποίο πάτησε ο Άγιος Νικόλαος».
Τα λείψανα του Αγίου Νικολάου πιστεύεται ότι μεταφέρθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας από εμπόρους το 1087. Αλλά η συγκεκριμένη θεωρία έχει αμφισβητηθεί από αρχαιολόγους που θεωρούν ότι πρόκειται για τα οστά ενός ανώνυμου ιερέα.
Σε κάθε περίπτωση, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι υπάρχουν λείψανα που η επικρατούσα άποψη τα θέλει να ανήκουν στον επίσκοπο.
Άγιος Νικόλαος ο Άι Βασίλης των Χριστουγέννων
Ο Άγιος Νικόλαος πιστεύεται ότι γεννήθηκε στην Πάταρα τον Μάρτιο του 270 μ.χ. και εξέπνευσε στα Μύρα της Λυκίας (Κάλε/Αττάλεια), τον Δεκέμβριο του 343.
Η χριστιανική θρησκεία τον θέλει να ήταν κληρονόμος περιουσίας που την έδωσε στους φτωχούς και πως έκανε θαύματα.
Το «Άγιος Βασίλης» προέκυψε από το ολλανδικό παρατσούκλι του Νικ, Sinter Klaas, μια συντομευμένη μορφή του Sint Nikolaas, που στα ολλανδικά σημαίνει Άγιος Νικόλαος.
Πηγή: npress.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|