Οσχηματισμός μιας νέας «υπερηπείρου» θα μπορούσε να εξαφανίσει τον άνθρωπο και όλα τα άλλα ζώντα θηλαστικά μέσα σε 250 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
Χρησιμοποιώντας τα πρώτα κλιματικά μοντέλα υπερυπολογιστών για το μακρινό μέλλον, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο προέβλεψαν πώς θα ενταθούν οι ακραίες κλιματικές συνθήκες μετά τη συγχώνευση των ηπείρων του πλανήτη για να σχηματίσουν μια υπερήπειρο, την «Pangea Ultima», σε περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια.
Διαπίστωσαν ότι ο τόπος αυτός θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά θερμός, ξηρός και ουσιαστικά ακατοίκητος για τους ανθρώπους και τα θηλαστικά, τα οποία δεν έχουν εξελιχθεί ώστε να αντιμετωπίζουν την παρατεταμένη έκθεση στην υπερβολική ζέστη.
Οι ερευνητές προσομοίωσαν τις τάσεις της θερμοκρασίας, του ανέμου, της βροχόπτωσης και της υγρασίας για την υπερήπειρο και χρησιμοποίησαν μοντέλα κίνησης των τεκτονικών πλακών, χημείας των ωκεανών και βιολογίας για να υπολογίσουν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, όχι μόνο ο σχηματισμός της Pangea Ultima θα οδηγούσε σε πιο τακτικές ηφαιστειακές εκρήξεις, εκτοξεύοντας διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και θερμαίνοντας τον πλανήτη, αλλά και ο ήλιος θα γινόταν πιο φωτεινός, εκπέμποντας περισσότερη ενέργεια και θερμαίνοντας ακόμη περισσότερο τη Γη, σημειώνουν οι ειδικοί στο άρθρο, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα (25) στο περιοδικό Nature Geoscience.
«Η υπερήπειρος θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τριπλό χτύπημα που περιλαμβάνει την επίδραση της ηπειρωτικότητας, του θερμότερου ήλιου και του περισσότερου CO2 στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Alexander Farnsworth, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
«Θερμοκρασίες μεταξύ 40°C και 50°C και ακόμη μεγαλύτερες ημερήσιες ακραίες θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα υγρασίας, θα σφραγίσουν τελικά τη μοίρα μας. Οι άνθρωποι -μαζί με πολλά άλλα είδη- θα πέθαιναν λόγω της αδυναμίας τους να απελευθερώσουν αυτή τη θερμότητα μέσω του ιδρώτα για να δροσίσουν το σώμα τους», πρόσθεσε ο Φάρνσγουορθ.
Η αυξημένη θερμότητα, σημείωσε ο Farnsworth, θα δημιουργούσε ένα περιβάλλον χωρίς πηγές τροφής ή νερού για τα θηλαστικά.
Αν και υπάρχουν τεράστιες αβεβαιότητες όταν γίνονται προβλέψεις τόσο μακριά στο μέλλον, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η εικόνα φαίνεται «πολύ ζοφερή», με μόνο το 8% έως 16% της γης της υπερήσου να είναι κατοικήσιμο για τα θηλαστικά.
Σύμφωνα με την έκθεση, το διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσε να φτάσει στο διπλάσιο των σημερινών επιπέδων, αν και ο υπολογισμός αυτός έγινε με βάση την υπόθεση ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα τώρα, «διαφορετικά θα δούμε αυτούς τους αριθμούς πολύ, πολύ νωρίτερα», εξήγησε ο Benjamin Mills, καθηγητής της εξέλιξης του γήινου συστήματος στο Πανεπιστήμιο του Leeds και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Η προοπτική αυτή δεν αποτελεί δικαιολογία για εφησυχασμό όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρέχουσας κλιματικής κρίσης, προειδοποίησαν οι συγγραφείς. Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει ήδη ως αποτέλεσμα εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.
«Είναι ζωτικής σημασίας να μην χάσουμε από τα μάτια μας την τρέχουσα κλιματική κρίση, η οποία είναι αποτέλεσμα των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε η συν-συγγραφέας Eunice Lo, ερευνήτρια κλιματικής αλλαγής και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
«Ενώ προβλέπουμε έναν μη κατοικήσιμο πλανήτη μέσα σε 250 εκατομμύρια χρόνια, σήμερα βιώνουμε ήδη ακραία ζέστη που είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε η Lo.
Η κλιματική αλλαγή πρόκειται να μεταμορφώσει τη ζωή στη Γη, με δισεκατομμύρια ανθρώπους και άλλα είδη να μετακινούνται σε μέρη στα οποία δεν μπορούν να προσαρμοστούν, εκτός εάν επιβραδυνθεί δραστικά η υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με μια σημαντική έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι και υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και δεκαετίες ότι η αύξηση της θερμοκρασίας πρέπει να παραμείνει κάτω από 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, παρέχοντας το περιθώριο να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και να αποφύγουμε καταστροφικές αλλαγές που θα μεταμορφώσουν τη ζωή όπως ζούμε σήμερα.
Η τελευταία μαζική εξαφάνιση συνέβη πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια, όταν ένας αστεροειδής συγκρούστηκε με τη Γη και σκότωσε τους δεινόσαυρους και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής στον πλανήτη.
Newsbomb.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|