Το 2024 θα τελειώσει με ένα σπάνιο διαστημικό γεγονός που δεν έχετε δει ποτέ « Enimerosi 247

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

Το 2024 θα τελειώσει με ένα σπάνιο διαστημικό γεγονός που δεν έχετε δει ποτέ


Τον Δεκέμβριο του 2024 θα παρατηρηθεί ένα σπάνιο «μαύρο φεγγάρι», ένας όρος για το δεύτερο νέο φεγγάρι σε έναν ημερολογιακό μήνα.


Το δεύτερο νέο φεγγάρι του Δεκεμβρίου θα συμβεί στις 5:27 μ.μ. ώρα Ελλάδας στις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Ναυτικό Αστεροσκοπείο των ΗΠΑ , δύο ημέρες μετά το πέρασμα του φθίνοντος φεγγαριού από τον Ερμή στον ουρανό πριν από την αυγή.


Ένα δεύτερο νέο φεγγάρι ονομάζεται μερικές φορές «μαύρο φεγγάρι» , όπως ακριβώς δύο πανσελήνους σε ένα μήνα αποκαλούνται μερικές φορές «μπλε φεγγάρι» - αν και κανένα από τα δύο δεν είναι πραγματικός αστρονομικός όρος.


Τα νέα φεγγάρια συμβαίνουν όταν ο ήλιος και η σελήνη μοιράζονται το ίδιο ουράνιο γεωγραφικό μήκος, μια θέση που ονομάζεται επίσης σύνοδος. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης δεν μπορείτε να δείτε το φεγγάρι από τη Γη επειδή η φωτισμένη πλευρά του είναι στραμμένη μακριά από εμάς- μόνο κατά τη διάρκεια των ηλιακών εκλείψεων τα νέα φεγγάρια γίνονται ορατά.


Οι νύχτες με νέα σελήνη είναι ευλογία για τους αστρονόμους, τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους ερασιτέχνες- η έλλειψη φωτεινού φεγγαριού σημαίνει ότι τα πιο αμυδρά αντικείμενα είναι πιο εύκολο να παρατηρηθούν στον ουρανό. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα το χειμώνα σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής, όταν εκτός από την απουσία παρεμβολών από το φεγγάρι, ο αέρας τείνει να είναι πιο ξηρός και να προσφέρει καλύτερη θέαση με τηλεσκόπια.


Σύνοδος του Ερμή


Στις 28 Δεκεμβρίου στις 11:24 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ευρώπης, το φεγγάρι θα βρίσκεται σε σύνοδο με τον Ερμή- οι δύο θα εμφανίζονται σε απόσταση περίπου 6 μοιρών μεταξύ τους. Το ίδιο το γεγονός δεν θα είναι ορατό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, στη Νέα Υόρκη ο Ερμής θα ανατείλει στις 5:38 π.μ. της 28ης Δεκεμβρίου και ο ήλιος θα ακολουθήσει στις 6:48 π.μ. Η σελήνη, εν τω μεταξύ, ανατέλλει στις 5:26 π.μ.


Αν κάποιος κοιτάξει προς τον ανατολικό ορίζοντα μέχρι τις 6:15 π.μ. μπορεί να εντοπίσει τον Ερμή και τη σελήνη, και οι δύο σε ύψος περίπου 6 μοιρών- η σελήνη θα είναι ένα λεπτό μισοφέγγαρο και στα δεξιά του Ερμή. Η εγγύτητα στον ορίζοντα καθιστά τον εντοπισμό τους πρόκληση, αλλά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το φεγγάρι για να προσανατολιστεί.


Για να δει κανείς τη σύνοδο πρέπει να πάει ανατολικά- στο Κάιρο, για παράδειγμα, η σύνοδος είναι στις 6:24 π.μ. τοπική ώρα στις 29 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το In-the-sky.org. Η ανατολή του ήλιου είναι στις 6:50 π.μ., αλλά ο Ερμής ανατέλλει στις 5:13 π.μ. και η σελήνη στις 5:33 π.μ. Την ώρα της συνόδου (6:24 π.μ.) η σελήνη βρίσκεται 8 μοίρες ψηλά στα νοτιοανατολικά και ο Ερμής στις 13 μοίρες.


Δυστυχώς, το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό στην Ελλάδα.


Πηγή: newsbomb.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html