Το μεγάλο δίλημμα των Χριστουγέννων είναι ένα: Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες. Τελικά ποιο κερδίζει όταν μετράμε τις θερμίδες;
Ας είμαστε ειλικρινείς... Θα φάμε και κουραμπιέδες και μελομακάρονα φέτος τα Χριστούγεννα, καθώς και τα δύο γλυκίσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εορτών.
Το ζήτημα είναι να φάμε με μέτρο και κυρίως να ξέρουμε τι τρώμε.
Δεν είναι μόνο οι θερμίδες, άλλωστε, που μετράνε αλλά κυρίως η διατροφική αξία και τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που επιλέγουμε.
Ξεκινώντας από τα μελομακάρονα, στη συνταγή βρίσκουμε αλεύρι, λάδι, καρύδια, κανέλα, ζάχαρη, πορτοκάλι και μέλι.
Το ελαιόλαδο αποτελεί μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών και κυρίως βιταμίνης Ε και μονοακόρεστων λιπαρών. Η κατανάλωση του έχει συσχετιστεί θετικά με την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και της αρτηριοσκλήρυνσης. Τα καρύδια, πάλι, αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, ενώ οι πολυφαινόλες που περιέχουν σε συνδυασμό με τα καλά λιπαρά οξέα προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία. Το μέλι περιέχει πολλές από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.
Πολύ σημαντικό είναι όμως πως ο συνδυασμός των σακχάρων του μελομακάρονου, με τα λιπαρά που περιέχει, το καθιστούν - σύμφωνα με τους διαιτολόγους - την καλύτερη επιλογή για τον έλεγχο του γλυκαιμικού δείκτη, καθώς προκαλεί πιο αργή απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα.
Θρεπτική ανάλυση για 30γρ. μελομακάρονα
Θερμίδες (kcal) 110
Υδατάνθρακες (γρ) 15
Πρωτεΐνη (γρ) 1.2
Λίπη (γρ.) 5.1
Κορεσμένα (γρ.) 0.69
Μονοακόρεστα (γρ.) 3.1
Πολυακόρεστα (γρ.) 0.96
Χοληστερόλη (γρ.) 0
Διαιτητικές ίνες (γρ.) 0.4
Περνώντας στους καραμπιέδες, η βασική συνταγή περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα και ζάχαρη αχνή.
Το βούτυρο αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης D, αλλά είναι ταυτόχρονα πλούσιο σε κορεσμένο λίπος. Η περιεκτικότητα του σε ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα - «καλά» λιπαρά - είναι ελάχιστη, ενώ αν αντικατασταθεί από φυτική μαλακή μαργαρίνη τότε τα λιπαρά του κουραμπιέ θα είναι κυρίως πολυακόρεστα ω-3 & ω-6 λιπαρά οξέα.
Η ζάχαρη άχνη, πάλι, αποδίδει τις λεγόμενες «κενές» θερμίδες. Με λίγα λόγια, δεν έχει καμία άλλη θρεπτική αξία. Συστήνεται η αντικατάσταση της από μαύρη ζάχαρη, παρόλο που η θερμιδική αξία παραμένει ίδια συγκριτικά με αυτής της λευκής, καθώς έτσι μπορούμε να επωφεληθούμε από μια μικρή ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Το μόνο που βοηθά κάπως την κατάσταση είναι... τα αμύγδαλα, που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε που μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» LDL-χοληστερόλης.
Προσοχή! Η περιεκτικότητα και των δύο γλυκισμάτων σε λιπαρά είναι παρόμοια, ωστόσο υπάρχει διαφοροποίηση στον τύπο των λιπαρών που περιέχουν!
Μάλιστα, σε αντίθεση με τα μελομακάρονα, η πληθώρα των απλών σακχάρων που περιλαμβάνει ο κουραμπιές αυξάνουν ραγδαία το σάκχαρο στο αίμα, δημιουργώντας μας πιο γρήγορα την αίσθηση της πείνας.
Θρεπτική ανάλυση για 30γρ. κουραμπιέ
Θερμίδες (kcal) 150
Υδατάνθρακες (γρ.) 15.3
Πρωτεΐνη (γρ.) 1.9
Λίπη (γρ.) 9.96
Κορεσμένα (γρ.) 1.95
Μονοακόρεστα (γρ.) 4.1
Πολυακόρεστα (γρ.) 3.15
Χοληστερόλη (γρ.) 8.7
Διαιτητικές ίνες (γρ.) 0.93
Συμπερασματικά, τα μελομακάρονα θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή καθώς προσφέρουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν «καλά» λιπαρά οξέα στον οργανισμό, ενώ και από άποψη θερμίδων είναι... πιο συμφέρουσα επιλογή.
Πηγή: dnews.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|