Σοκ στην Ιαπωνία, καθώς πολιτικός πρότεινε την αφαίρεση μήτρας από τις γυναίκες άνω των 30 που δεν έχουν τεκνοποιήσει..
Ο Ιάπωνας συγγραφέας και ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, Ναόκι Χιακούτα, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με δηλώσεις του σε πρόσφατη ζωντανή μετάδοση στο YouTube.
Ο Χιακούτα υποστήριξε ότι ακραία μέτρα, όπως η απαγόρευση εισόδου γυναικών άνω των 18 ετών στα πανεπιστήμια, η απαγόρευση γάμων για γυναίκες άνω των 25 και η αφαίρεση της μήτρας από γυναίκες άνω των 30, θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ποσοστά γεννήσεων στην Ιαπωνία. Παρότι αργότερα ζήτησε συγγνώμη, οι δηλώσεις του συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις.
Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια των δημαρχιακών εκλογών της Ναγκόγια, ο Χιακούτα εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις, λέγοντας: «Τις ανακαλώ και ζητώ συγγνώμη, καθώς υπήρξαν άνθρωποι που τις βρήκαν προσβλητικές.» Στη συνέχεια, ο Χιακούτα χρησιμοποίησε τον λογαριασμό του στο X (πρώην Twitter) για να εξηγήσει ότι οι δηλώσεις του ήταν θεωρητικές και δεν αντιπροσωπεύουν προσωπικές του απόψεις.
Η Σούμιε Καουακάμι, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Γιαμανάσι και συγγραφέας για θέματα φύλου, χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως «προτροπή σε βία κατά των γυναικών», ενώ επεσήμανε ότι το πολιτικό κλίμα στην Ιαπωνία ακολουθεί την ακραία ρητορική που παρατηρείται στις ΗΠΑ από την εποχή της εκστρατείας του Τραμπ.
Η ηθοποιός Τσιζούρου Χιγκάσι εξέφρασε τον αποτροπιασμό της, λέγοντας ότι η πρόταση ενός πολιτικού για τέτοια μέτρα είναι «τρομακτική». Παράλληλα, ο συγγραφέας Ισούι Ογκάουα προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση των δηλώσεων του Χιακούτα ως «επιστημονική φαντασία» υποβαθμίζει τη σοβαρότητά τους.
Ακόμη και το ίδιο το Συντηρητικό Κόμμα, που ιδρύθηκε από τον Χιακούτα το 2023, αιφνιδιάστηκε από τις δηλώσεις του. Ο συμπρόεδρος Τακάσι Καουαμούρα ζήτησε συγγνώμη από τους υποστηρικτές του κόμματος και τον ιαπωνικό λαό, ενώ η ανώτερο στέλεχος, Καόρι Αρίμοτο, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ανεπίτρεπτες, ακόμη και στο πλαίσιο θεωρητικής συζήτησης.
Η υπογεννητικότητα στην Ιαπωνία
Οι δηλώσεις του Χιακούτα ήρθαν σε μια περίοδο κατά την οποία η Ιαπωνία αντιμετωπίζει έντονη υπογεννητικότητα. Οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 5,7% το πρώτο εξάμηνο του 2023, φθάνοντας τις 350.074, ενώ οι γάμοι μειώθηκαν κάτω από τις 500.000 για πρώτη φορά εδώ και 90 χρόνια. Παράλληλα, το 25,6% των ανύπαντρων Ιαπώνων δηλώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παντρευτεί.
Η Ιαπωνία βιώνει οικονομική ύφεση, με το ΑΕΠ να σημειώνει πτώση 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Η οικονομική πίεση είναι εμφανής, καθώς το 47,1% των γυναικών στη δεκαετία των 20 δηλώνει ότι τα οικονομικά τους είναι «στενά», ενώ το 9,4% λέει ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες.
Πηγή: lifo.gr