Φλούδες πορτοκαλιού: Γιατί δεν πρέπει να τις πετάμε - Η σχέση τους με την υγεία της καρδιάς « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Φλούδες πορτοκαλιού: Γιατί δεν πρέπει να τις πετάμε - Η σχέση τους με την υγεία της καρδιάς

Κατηγορία Ενδιαφέροντα στις   3:00 μ.μ.  |  Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024



Το πορτοκάλι θεωρείται ομολογουμένως ένα από τα πιο ωφέλιμα φρούτα για την ανθρώπινη υγεία. Η βιταμίνη C, που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, έχει αποδειχθεί καθοριστική για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.


Τι γίνεται όμως με τις φλούδες του πορτοκαλιού; Συνήθως τις πετάμε, εκτός κι αν της χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά ή στη μαγειρική. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, οι φλούδες είναι πολυτιμότερες από όσο νομίζαμε.


Όπως αποκαλύπτει έρευνα του πανεπιστημίου, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι φλούδες πορτοκαλιού ίσως αποτελούν «κλειδί» για την καλύτερη καρδιαγγγειακή υγεία.


Στις εργαστηριακές δοκιμές τους, η Δρ. Yu Wang, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Επιστήμη των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και η ομάδα της, διερεύνησαν τις δυνατότητες των εκχυλισμάτων φλούδας πορτοκαλιού -πλούσιων σε ευεργετικά φυτοχημικά- με σκοπό να μειώσουν την παραγωγή Ν-οξείδιου της τριμεθυλαμίνης TMAO και τριμεθυλαμίνης TMA.


Οι ουσίες αυτές παράγονται από βακτήρια του εντέρου, τα οποία φαίνεται να σχετίζονται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Εφόσον οι φλούδες του πορτοκαλιού μειώνουν τα επίπεδα της τριμεθυλαμίνης, φαίνεται ότι μειώνουν και την επίδραση αυτών των βακτηρίων που συνδέονται με παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων.


Πώς έγινε η έρευνα


Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες δοκίμασαν δύο τύπους εκχυλισμάτων: ένα πολικό και ένα μη πολικό κλάσμα.


Εξηγώντας τη διαδικασία, η Δρ. Wang έδωσε ένα εύκολο παράδειγμα: «Φανταστείτε το dressing σε μια σαλάτα: οτιδήποτε βρίσκεται στο νερό ή στο ξύδι είναι το πολικό κλάσμα- οτιδήποτε βρίσκεται στο λάδι μακριά από το νερό είναι το μη πολικό κλάσμα. Οι διαλύτες που χρησιμοποιήσαμε δεν ήταν ακριβώς όπως το νερό και το λάδι, αλλά διαθέτουν παρόμοια πολικότητα».


Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, το εκχύλισμα μη πολικού κλάσματος φλοιού πορτοκαλιού ανέστειλε αποτελεσματικά την παραγωγή επιβλαβών χημικών ουσιών.


Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης στο εκχύλισμα του πολικού κλάσματος φλοιού πορτοκαλιού μια ένωση που ονομάζεται feruloylputrescine, η οποία επίσης αναστέλλει σημαντικά το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή TMA.


«Πρόκειται για ένα νέο εύρημα που αναδεικνύει για πρώτη φορά τις ιδιότητες της feruloylputrescine στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων», σημειώνει η Δρ. Wang.


Ένα ευεργετικό στοιχείο που καταλήγει στα σκουπίδια


Τα ευρήματα γύρω από τη φλούδα του πορτοκαλιού είναι πολύ σημαντικά, όχι μόνο γιατί αναδεικνύουν μία νέα «ασπίδα» για την υγεία, αλλά και γιατί μπορούν να αντιμετωπίσουν και τη σπατάλη τροφίμων.


Περίπου 5 εκατομμύρια τόνοι φλούδας πορτοκαλιού παράγονται κάθε χρόνο στην παραγωγή χυμού πορτοκαλιού μόνο στις ΗΠΑ.


Σχεδόν το 95% των πορτοκαλιών της Φλόριντα χρησιμοποιείται για την παραγωγή χυμού, ενώ περίπου οι μισές από τις φλούδες πηγαίνουν για τη διατροφή των βοοειδών. Οι υπόλοιπες καταλήγουν στα απορρίμματα.


Επιπλέον, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεωρεί τα φυσικά εκχυλίσματα φλοιών πορτοκαλιού ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση. Έτσι, η Δρ. Wang ελπίζει στην καλύτερη αξιοποίησή τους: «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι φλούδες πορτοκαλιού, που συχνά απορρίπτονται ως απόβλητα στη βιομηχανία εσπεριδοειδών, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε πολύτιμα συστατικά που προάγουν την υγεία, όπως συμπληρώματα διατροφής ή συστατικά τροφίμων», τονίζει.


«Η έρευνά μας ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με αυτές τις βιοδραστικές ενώσεις, παρέχοντας νέες θεραπευτικές στρατηγικές για την υγεία της καρδιάς», υπογραμμίζει η ερευνήτρια.



Πηγή: flash.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html