Οι αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων τα κληρονομικά δικαιώματα, τις διαθήκες, τα πνευματικά δικαιώματα, τα κληρονομικά δικαιώματα κ.ά.
Σαρωτικές αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο θα επέλθουν τους επόμενους μήνες, αφού το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου, μετά από σχεδόν οκτώ δεκαετίες.
Οι αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων τα κληρονομικά δικαιώματα, τις διαθήκες, τα πνευματικά δικαιώματα, τα κληρονομικά δικαιώματα κ.ά.
Μία μεγάλη αλλαγή που σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης αφορά τις διαθήκες, οι οποίες σήμερα μπορούν να είναι και ιδιόχειρες, δηλαδή ο κληρονομούμενος γράφει πώς διαθέτει την περιουσία του χωρίς κάποιο ιδιαίτερο τύπο. Η πρακτική αυτή σχεδιάζεται να περιοριστεί δραστικά, με το πλάνο του υπουργείου να αναφέρει πως θα πρέπει εφεξής υποχρεωτικά οι διαθήκες να κατατίθενται σε συμβολαιογράφο, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που ανακύπτουν από περιστατικά αντιφατικών διαθηκών.
«Δεν θα πάμε στην απόλυτη κατάργηση, θα γίνει διάλογος πάνω σε αυτό» έχει αναφέρει επί του θέματος ο κ. Φλωρίδης, ο οποίος πάντως έχει τονίσει πως με τη σημερινή κατάσταση ανακύπτουν συχνά περιστατικά πλαστών διαθηκών, από άτομα που ψευδώς ισχυρίζονται ότι έχουν κληρονομικά δικαιώματα..
Με τις διατάξεις κατά πληροφορίες καταργούνται οι ιδιόχειρες διαθήκες, ενώ πλέον δικαίωμα στην κληρονομιά θα έχουν και οι σύντροφοι εκτός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης.
-Η διαθήκη θα γίνεται μόνο σε συμβολαιογράφο. Ακόμα και αν κάποιος έχει φτιάξει ιδιόχειρη διαθήκη (στο σπίτι του ή αλλού) δεν θα λαμβάνεται υπόψη.
- Πλέον ο κληρονόμος δεν θα έχει απεριόριστο χρόνο για να αποδεχθεί ή να αποποιηθεί τη διαθήκη. Θα μπει χρονικό περιθώριο που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί.
-Δημιουργείται κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους ζωής, ακόμα και αν δεν έχουν παντρευτεί ή δεν έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνθρωπο που πεθαίνει.
-Καταργείται το δικαίωμα κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς.
-Οι κληρονομικές συμβάσεις θα γίνονται εν ζωή για να τακτοποιεί κάποιος τα θέματά του και να μην αντιδικούν οι κληρονόμοι στα δικαστήρια.
Εισαγωγή του δικαιώματος κληρονομιάς για συντρόφους ζωής
Μέχρι τώρα, μόνο οι σύζυγοι, τα παιδιά και οι γονείς είχαν δικαίωμα να κληρονομήσουν. Αυτό συχνά οδηγούσε σε άδικες καταστάσεις, ιδιαίτερα όταν η συζυγική σχέση ήταν μόνο τυπική ή υπήρχε χρόνια διάσταση. Η νέα διάταξη δίνει τη δυνατότητα στους συντρόφους ζωής να έχουν δικαίωμα κληρονομιάς, εφόσον έχουν ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί με τον αποβιώσαντα. Αυτό σημαίνει ότι η περιουσία μπορεί να μεταβιβαστεί σε ένα άτομο που έχει πραγματική σχέση και συναισθηματικό δεσμό, ακόμα και αν δεν υπήρχε τυπική συγγενική σχέση.
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|