Πού δείχνει το χέρι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη - Το άγνωστο μυστικό « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Πού δείχνει το χέρι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη - Το άγνωστο μυστικό

στις   12:00 π.μ.  |  Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

 


Στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας, δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής γλυπτικής.


Είναι μάλιστα ο πρώτος έφιππος ανδριάντας της νεοελληνικής γλυπτικής.


Το ερώτημα όμως που έχουν όλοι είναι το εξής: Πού δείχνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης;


Με την ευκαιρία, δείτε: Πού γυρίστηκε η θρυλική σκηνή της ταινίας «Φύγε Στέλλα, κρατάω μαχαίρι»


Πού δείχνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης;

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο θεωρείται ότι ο δείκτης του δεξιού χεριού του δείχνει προς την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, το άγαλμα έχει μετακινηθεί από την αρχική θέση, στην οποία ήταν προορισμένο να στηθεί. Ετσι και η μετακίνησή του έχει αποπροσανατολίσει τους ερευνητές, οι οποίοι εικάζουν διάφορα.


Η στάση του αλόγου

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει και για τη στάση του αλόγου του αγάλματος. Η επιλογή του μεγάλου γλύπτη, Λάζαρου Σώχου να παραστήσει τον Κολοκοτρώνη έφιππο ήταν συγκεκριμένη και μελετημένη επιλογή. Το άλογο το χρησιμοποιούσε καθημερινά ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ηταν βασικό στοιχείο γρήγορης μετακίνησης και αιφνιδιασμού.


Το αξιοπερίεργο για πολλούς είναι η στάση του. Ο λόγος; Επειδή έχει το ένα από τα δύο μπροστινά πόδια του στον αέρα. Στη διεθνή γλυπτική γλώσσα αυτό έχει μια συγκεκριμένη ερμηνεία. Σημαίνει πως ο έφιππος άντρας πέθανε από τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια των μαχών.


Ωστόσο, είναι γνωστό πως ο Κολοκοτρώνης δεν πέθανε από τραύματα της μάχης. Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη μετά το γλέντι για τον γάμο του μικρού του γιου Κωνσταντίνου. Εικάζεται ότι ο λόγος που η στάση του αλόγου είναι αυτή είναι γιατί ήθελαν αποτίσουν έναν αιώνιο φόρο τιμής στον ηρωικό άντρα.


Στην εμπρόσθια όψη του βάθρου, εξάλλου, έχει χαραχθεί η επιγραφή: «Έφιππος χωρεί γενναίε στρατηγέ ανά τους αιώνας διδάσκων τους λαούς πως οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι». Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παρατηρεί τους Αθηναίους καθημερινά…


 Athensmagazine.gr:

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html