Ο λόγος που εξαφανίστηκε ο “κυρ Αλέκος” για 4 χρόνια – Έξαλλος ο Τσουβέλας! « Enimerosi 247

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Ο λόγος που εξαφανίστηκε ο “κυρ Αλέκος” για 4 χρόνια – Έξαλλος ο Τσουβέλας!



 «Καλός, καλός», «σήκω και πάτα το»! Δύο ατάκες που έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά έχουμε δει ελάχιστα από τον Αλέξανδρο Τσουβέλα.


Γιατί ο «κυρ Αλέκος», μία από τις πιο αγαπημένες περσόνες του Αλέξανδρου Τσουβέλα, εξαφανίστηκε ξαφνικά; Την απάντηση έδωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του.




Μία μήνυση λοιπόν έφερε την… εξαφάνιση, ενώ τα νεύρα που δημιούργησαν στον Αλέξανδρο Τσουβέλα, του έφεραν δημιουργική έμπνευση!


Ιδού και η σχετική μήνυση:


Καταγγελία προς το ΕΣΡ και συλλογή υπογραφών: «ScoutingReport» ή προσβολή ατόμων με ψυχικές ασθένειες;

Κατά την διάρκεια μετάδοσης διαφημιστικών μηνημάτων, στην μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα της Αγγλικής Premier League ανάμεσά στην Manchester United και την Everton, τέσσερις γνωστοί δημοσιογράφοι και παρουσιαστές της εκπομπής «Στο Πλεκτό», μία εκπομπή που μεταδίδεται στο τηλεοπτικό κανάλι Cosmote Sport 2HD, εμφανίστηκαν μπροστά σε εικόνα του Φρόυντ, υπονοώντας ψυχικά προβλήματα. Έκαναν «περίεργες» εκφράσεις με το πρόσωπο τους, και περίεργες χειρονομίες εκφράζοντας θλίψη και μιζέρια.Παρουσίαζαν, υποτίθεται, αθλητικές ειδήσεις, ανακατεύοντας ποδοσφαιρικά στιγμιότυπα με «χιούμορ».


Η εν λόγω εκπομπή μεταδίδεται κάθε Δευτέρα στις 23:00 στο προαναφερόμενο τηλεοπτικό κανάλι, και επίσης φαίνεται πως μεταδίδεται σε επανάληψη σε άλλα κανάλια της CosmoteSportTVκατά την διάρκεια της εβδομάδας. Παρουσιάζεται από τους Νικόλαο Ράπτη, Αλέξανδρο Τσουβέλα, Μάκη Παπασιμακόπουλο, και Γιώργο Λέντζα. Ένα κομμάτι της εκπομπής παρουσιάζεται με τον τίτλο «ScoutingReport», όπου οι εν λόγω παρουσιαστές γελοιοποιούν άτομα με ψυχικές ασθένειες δια μέσου του χαρακτήρα ενός «Κυρ Αλέκου». Αυτό συμβαίνει στην εκπομπή από τότε που ξεκίνησε να μεταδίδεται.


Με ενόχλησε το προσβλητικό «χιούμορ» τους. Δεν ήμουν ο μόνος. Ένας οικογενειακός φίλος που με επισκεπτόταν από την Ουάσιγκτον, πατέρας 12χρονου γιού με Σύνδρομο Down, με ρώτησε αν συνηθίζεται στην Ελλάδα να γελοιοποιούνται άτομα με ψυχικές ασθένειες. Κατανόησα τον πόνο του, και θυμήθηκα πως η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα όπου άτομα με ψυχικές ασθένειες δέχθηκαν κακοποίηση, διακρίσεις, και ήταν θύματα γελοιοποίησης και φτωχοποίησης. Ακόμα και προς το τέλος του 19ου αιώνα στην Αγγλία, επισκέπτες στο Bedlam«παρακολουθούσαν», ως είδος διασκέδασης, άτομα με ψυχικές διαταραχές, έναντι εισιτηρίου εισόδου.




Εμείς, όλοι όσοι συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως τέτοιου είδους προσβλητικές παρουσιάσεις ατόμων με ψυχικές ασθένειες, όπως αυτές που παρουσιάζονται στην εν λόγω τηλεοπτική εκπομπή, δεν έχουν καμία θέση στον τηλεοπτικό «χάρτη», και πως παραβιάζονται το άρθρο 15 παρ. 2, το άρθρο2 παρ. 1, το άρθρο21 παρ. 3 & 6 του Συντάγματος, το άρθρο1, το άρθρο 21 παρ. 1καιτο άρθρο 26του Χάρτη ΕΕ, το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ, το άρθρο2 του Ν. 2462/1997, τοάρθρο 21του Ν.4074/2012, το άρθρο 2 παρ.3 & 6 του Ν. 4173/2013, το άρθρο 65 παρ. 2 και το άρθρο 67 παρ.1 & 2του Ν. 4488/2017, τα άρθρα 1,2,3 παρ.2και το άρθρο 4 της ΥΑ 3586/2018-αξία ανθρώπου προστασία ατόμων με αναπηρίες (δυσμενείς διακρίσεις), και ενδεχομένως άλλες διατάξεις του Ελληνικού Συντάγματος, ή/και της Ελληνικής ή/και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.


Για όσους ενδιαφέρονται, υπάρχουν άφθονα αποσπάσματα της εν λόγω τηλεοπτικής εκπομπής που είναι αναρτημένα σε δημόσια θέα στην διαδικτυακή πλατφόρμα YouTube, και συγκεκριμένα, που έχουν αναρτηθεί από τον επίσημο λογαριασμό της CosmoteTVστο YouTube.Σημειώνεται επίσης πως υπάρχουν μάλιστα και παραδείγματα όπου ο «Κυρ Αλέκος» γελοιοποιεί και άλλες κοινωνικές ομάδες, πέραν από άτομα με ψυχικές ασθένειες.


Φαίνεται λοιπόν πως η διάκριση εναντίων ατόμων χωρίς τέλεια μυαλά έχει εξελιχθεί. Σήμερα, φαίνεται πως είναι «ανεκτό» να μεταδίδονται τηλεοπτικά, από δημοσιογράφους μάλιστα, τέτοιου είδους διακρίσεις και προκαταλήψεις εναντίων ατόμων με ψυχικές ασθένειες.


Έχουμε λοιπόν μερικές ερωτήσεις για τους παρουσιαστές και τους παραγωγούς της εκπομπής «Στο Πλεκτό» και του «ScoutingReport»:


Θα ενημερώσετε το κοινό για τις προκαταλήψεις που υπάρχουν κατά των ατόμων με ψυχικές ασθένειες;


Γνωρίζετε κάποιο άτομο που πάσχει από ψυχική ασθένεια;


Τι ακριβώς είναι το «αστείο» όταν γελοιοποιείτε άτομα με ψυχική ασθένεια;


Η «μητέρα» των προκαταλήψεων κατά των ατόμων με ψυχική ασθένεια είναι η άγνοια, που είναι το ίδιο τοξικό συστατικό που βρίσκεται πίσω από άλλες χυδαίες πράξεις μίσους.


Σήμερα βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 2021, στην γενέτειρα της δημοκρατίας, του Σωκράτη, του Πλάτωνα, και του Ιπποκράτη. Ας ελπίσουμε πως η προσβολήατόμων με ψυχική ασθένεια δεν έχει πια θέση πουθενά στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδος.


Συνεπώς, καταθέτουμε επώνυμη καταγγελία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) ζητώντας να εξετάσετε σοβαρά όλα όσα καταγγέλλουμε σχετικά με την εν λόγω τηλεοπτική εκπομπή («Στο Πλεκτό»), και για το περιεχόμενο που μεταδίδεται δια μέσου αυτής της εκπομπής που είναι προσβλητικό προς άτομα με Σύνδρομο Downκαι άλλες ψυχικές ασθένειες, παραβιάζοντας, ενδεχομένως, το Ελληνικό Σύνταγμα, την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Καλούμε το κοινό να συνυπογράψει την καταγγελία μας, δια μέσου τις διαδικτυακής συλλογής υπογραφών μας, που βρίσκεται στο https://www.ipetitions.com/petition/kataggelia-sto-plekto. Οι υπογραφές θα προωθηθούν στο ΕΣΡ μαζί με την καταγγελία μας.


Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας, και για την ευαισθητοποίησή σας για θέματα που αφορούν τα άτομα με ψυχικές ασθένειες.


Δρ. ΆλενΣαλέριαν, M.D.


Δρ. Μιχαήλ Νευραδάκης, Ph.D.


Τέσσερα χρόνια μετά ξανά... ελεύθερος!

Τέσσερα χρόνια ήταν πολλά! Για την ακρίβεια, 4 χρόνια, 10 μήνες και 29 ημέρες και για να είμαστε ακριβέστεροι, 1.795 ημέρες πέρασαν από την τελευταία φορά που είδαμε τον κυρ-Αλέκο, μία αντισυμβατική περσόνα που σκέφτηκε και σύστησε στο κοινό ο Αλέξανδρος Τσουβέλας.


Τον έφορο που αγάπησε όλη η Ελλάδα, μία καλτ φιγούρα στα αθλητικά δρώμενα, που κάθε ατάκα του έγινε το απόλυτο viral σε όλη τη χώρα. Από τα κοινωνικά δίκτυα μέχρι δημοφιλείς εκπομπές της τηλεόρασης.


Ο κυρ-Αλέκος είναι εδώ και ετοιμάζεται να μοιραστεί τις πάμπολλες ιστορίες του, μέσα από τις εμπειρίες του στα γήπεδα και εκείνες που βίωσε στο διάστημα της απουσίας του από τα κοινά.

sportdog.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html