Μείωση στους λογαριασμούς + Voucher για γρήγορο ίντερνετ - Ποιοι βγαίνουν διπλά κερδισμένοι « Enimerosi 247

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Μείωση στους λογαριασμούς + Voucher για γρήγορο ίντερνετ - Ποιοι βγαίνουν διπλά κερδισμένοι



 Οι μειώσεις στους λογαριασμούς Ίντερνετ αφορούν κυρίως καταναλωτές και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν υψηλές ταχύτητες σύνδεσης μέσω οπτικών ινών. 


Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αφορά την κατάργηση του ειδικού φόρου 5% που επιβαλλόταν στις σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις για ταχύτητες άνω των 100 Mbps.

Αυτή η μείωση στοχεύει στην ελάφρυνση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν γρήγορο Ίντερνετ, καθώς και στην προώθηση των ευρυζωνικών υπηρεσιών. Παράλληλα, το πρόγραμμα Gigabit Voucher, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επιδοτήσει συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων, προσφέροντας επιδότηση για ταχύτητες άνω των 250 Mbps ή συμμετρικές ταχύτητες 100 Mbps.


Οι μειώσεις στους λογαριασμούς και η επιδότηση θα συμβάλουν στη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου (πιθανόν στις 15 Σεπτεμβρίου) αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του νέου κουπονιού Gigabit Voucher, μια πρωτοβουλία που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον τομέα των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα.


Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 80 εκατομμύρια ευρώ, στοχεύει στην επιδότηση συνδέσεων οπτικών ινών με ταχύτητες άνω των 250 Mbps, έχοντας στόχο την αύξηση των αντίστοιχων συνδέσεων από καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Το Gigabit Voucher έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει προηγούμενες δράσεις, όπως το SFFB Broadband που ολοκληρώθηκε το 2023 με προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ, και το τρέχον πρόγραμμα Smart Readiness, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, ο προϋπολογισμός των δράσεων για την επιτάχυνση της διείσδυσης των υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα φτάνει πλέον τα 240 εκατομμύρια ευρώ.


Το νέο κουπόνι θα καλύπτει τόσο το αρχικό κόστος εγκατάστασης όσο και μέρος των μηνιαίων τελών για διάστημα 24 μηνών. Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι φυσικά πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εδρεύουν σε κτίρια καλυπτόμενα από δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων και δεν διαθέτουν ήδη σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps. Οι δικαιούχοι του voucher θα μπορούν να λάβουν την ενίσχυση μόνο μία φορά, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας. Η επιδότηση εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 200 ευρώ για τα νοικοκυριά σε βάθος διετίας.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Gigabit Voucher είναι η σύνδεσή του με το πρόγραμμα Smart Readiness. Από τα 80 εκατομμύρια ευρώ του Gigabit Voucher, τα 27 εκατομμύρια προέρχονται από ευρωπαϊκά ταμεία και θα διατεθούν κατά προτεραιότητα στους δικαιούχους του Smart Readiness. Το υπόλοιπο ποσό των 53 εκατομμυρίων ευρώ, που προέρχεται από εθνικούς πόρους, θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους για συνδέσεις FTTH υπερυψηλών ταχυτήτων.


Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου, έχει εκφράσει την αισιοδοξία του για την ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Αναμένεται η δράση να 'τρέξει' γρήγορα ώστε τα κονδύλια να έχουν απορροφηθεί μέσα σε λίγους μήνες. Και αυτό αφορά τόσο τα 120 εκατομμύρια για το Smart Readiness όσο και τα 80 εκατομμύρια του Gigabit Voucher".


Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, η οποία παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει, εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά στη διείσδυση των οπτικών ινών. Ενδεικτικά, η διείσδυση των συνδέσεων οπτικών ινών στη χώρα μας μόλις που αγγίζει το 10%, με τον ΟΤΕ να μετρά 251.000 συνδρομητές στο τέλος του 2023 και τη Nova να ακολουθεί με 75.000 πελάτες.



Ωστόσο, υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια. Το 2023, η Ελλάδα κατάφερε να αναπτύξει τα δίκτυα οπτικών ινών με ρυθμούς πενταπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, φτάνοντας τη χωρητικότητα του δικτύου στο 38,4%, μια αύξηση 37,9% σε ετήσια βάση. Το Gigabit Voucher αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση σε αυτή την ανοδική πορεία.


Παράλληλα με την έναρξη του Gigabit Voucher, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ και νέα τιμολόγια χονδρικής από τον ΟΤΕ, τα οποία έχουν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕΤΤ. Τα νέα τιμολόγια υπόσχονται ταχύτητες download έως και 3 Gbps, πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες upload και εκπτώσεις που φτάνουν το 28% στις υφιστάμενες τιμές χονδρικής, ανοίγοντας το δρόμο για πιο προσιτές και γρήγορες συνδέσεις


Οι μειώσεις στους λογαριασμούς Ίντερνετ αφορούν κυρίως καταναλωτές και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν υψηλές ταχύτητες σύνδεσης μέσω οπτικών ινών.

enaklik.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html