Σκέφτεστε να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας; Αυτές είναι οι καλύτερες συμβουλές του Σαμ Ντόγκεν για να ακολουθήσετε τα βήματά του και να συνταξιοδοτηθείτε νωρίτερα..
Νωρίτερα φέτος, ο Σαμ Ντόγκεν παραιτήθηκε από τη δουλειά του.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό δεν θα ήταν κάτι ιδιαίτερο, αλλά για τον εκατομμυριούχο ιδρυτή της Financial Samurai, κάποιες λεπτομέρειες ήταν πολύ σημαντικές.
Πρώτον, ήταν η πρώτη του δουλειά από το 2012, σύμφωνα με το CNBC Make It.
Ο Ντόγκεν, 47 ετών, από το 2012 φρόντιζε να αυξήσει το ετήσιο παθητικό του εισόδημα σε περίπου 380.000 δολάρια μέχρι το 2023 μέσω μετοχών, ομολόγων, ακινήτων και άλλων επενδύσεων. Επέστρεψε στην εργασία του στα τέλη του περασμένου έτους, αφού πούλησε ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου του για να χρηματοδοτήσει την αγορά ενός νέου σπιτιού.
Έμεινε μόνο τέσσερις μήνες στη νέα του δουλειά. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι φεύγοντας τόσο απότομα, αψήφησε μια συμβουλή του: «Ποτέ μην εγκαταλείπεις τη δουλειά σου», όπως έλεγε πάντα ο Ντόγκεν.
Ο Ντόγκεν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, αντί να φύγει οικειοθελώς από τη δουλειά του, οργάνωσε μια απόλυση που του απέφερε τρεις μήνες του βασικού του μισθού συν μια χαμηλή εξαψήφια αποζημίωση. Αυτά τα χρήματα, σε συνδυασμό με τα 80.000 δολάρια ετησίως που κέρδιζε από παθητικό εισόδημα εκείνη την εποχή, του επέτρεψαν να μεταβεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση.
Πώς να διαπραγματευτείτε μια απόλυση
Ο Ντόγκεν, μετά από 13 χρόνια στον κλάδο των επενδυτικών τραπεζών, είχε δημιουργήσει αρκετό παθητικό εισόδημα εκτός γραφείου ώστε να νιώθει άνετα να φύγει όταν ήθελε.
Γνώριζε επίσης πόσο σημαντικός υπάλληλος ήταν. «Έχω υπάρξει αφεντικό και εγώ, και το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι ένας πολύτιμος υπάλληλος να παραιτείται και να σου δίνει προειδοποίηση δύο εβδομάδων ή λιγότερο», λέει.
«Μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή τη δύναμη για την αποχώρηση από τη δουλειά που θέλετε», λέει ο Ντόγκεν.
Επικοινωνήστε τη δυσαρέσκειά σας
«Ξεκινήστε ενημερώνοντας τους κατάλληλους ανθρώπους ότι δεν είστε ευχαριστημένοι με τον τρέχοντα ρόλο σας», λέει ο Ντόγκεν.
«Ουσιαστικά πρέπει να μιλήσετε με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ή να μιλήσετε με τον άμεσο προϊστάμενό σας και να πείτε: «Δεν είμαι ευχαριστημένος εδώ, θα ήθελα να κάνω κάποιες αλλαγές»» συμβουλεύει. «Θα ήθελα να φύγω αν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές».
«Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε μια κατάσταση στην οποία ό,τι και να γίνει, στην τελική θα κερδίσετε», λέει ο Ντόγκεν.
«Μπορεί να σας δώσουν μια αύξηση. Μπορεί να σας δώσουν πιο ευέλικτα ωράρια. Τέλειο!» λέει.
Πώς να διευκολύνετε τη μετάβαση
Εάν η εταιρεία σας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σας, στρέψτε το θέμα προς την πιθανή αποχώρησή σας.
«Ας πούμε ότι είμαι πρόθυμος να μείνω όσο το δυνατόν περισσότερο για να βοηθήσω στη μετάβαση. Αν είναι να συμβεί όμως αυτό, ας μιλήσουμε για ένα πακέτο αποζημίωσης», συμβουλεύει ο Νόγκεν.
Ο Ντόγκεν παρέμεινε για δύο μήνες αφού έκανε αυτή τη συζήτηση με το αφεντικό του το 2012, ξοδεύοντας αυτόν τον χρόνο για να εκπαιδεύσει τον νεότερο υπάλληλό του και να τον συστήσει στους πελάτες του.
Αν είστε πρόθυμοι να κάνετε κάτι παρόμοιο, «τις περισσότερες φορές, ο εργοδότης σας θα συνεργαστεί μαζί σας – ειδικά αν είστε καλύτερος από τον μέσο όρο των εργαζομένων», λέει ο Ντόγκεν.
Διαπραγματευτείτε μια απόλυση
Ρωτήστε αν η εταιρεία σας σχεδιάζει να κάνει απολύσεις και αν μπορείτε να συμπεριληφθείτε. Σύμφωνα με τον νόμο «WARN», οι εταιρείες με ορισμένο αριθμό υπαλλήλων πρέπει να παρέχουν προειδοποίηση 60 ημερών πριν από τις μαζικές απολύσεις. Αντί αυτής της προειδοποίησης, οι επιχειρήσεις οφείλουν αποζημίωση στους επηρεαζόμενους εργαζόμενους, η οποία γενικά ισοδυναμεί με 60 ημέρες βασικού μισθού.
Εκτός από την τυχόν αποζημίωση που μπορεί να λάβετε βάσει του νόμου «WARN», ο Ντόγκεν προτείνει να «διαπραγματευτείτε περαιτέρω για μια αποζημίωση απόλυσης. «Κανονικά είναι μία έως τρεις εβδομάδες μισθού για κάθε έτος υπηρεσίας», λέει.
«Και η διαπραγμάτευση μιας απόλυσης, αντί της παραίτησης, ξεπερνάει την πληρωμή σε μετρητά», λέει ο Ντόγκεν.
«Αν απολυθείς, παίρνεις επίδομα ανεργίας. Παίρνεις ένα πακέτο αποζημίωσης, αναβαλλόμενη αποζημίωση, επιδοτούμενη υγειονομική περίθαλψη. Παίρνεις ένα σωρό πράγματα που σου δίνουν ένα τεράστιο οικονομικό περιθώριο για την επόμενη προσπάθειά σου».
Πηγή: newmoney.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|