ΣΥΡΙΖΑ: Τα 7 πρόσωπα που είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσουν την αρχηγία « Enimerosi 247

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τα 7 πρόσωπα που είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσουν την αρχηγία

 


Μέχρι τώρα υπάρχει ένας υποψήφιος που προτίθεται να πάει μέχρι τέλους, ο Παύλος Πολάκης, και αρκετοί εν δυνάμει υποψήφιοι


Η μοναδική στα χρονικά της ελληνικής πολιτικής ιστορίας καθαίρεση εν ενεργεία προέδρου κόμματος από τα ίδια του τα στελέχη, έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πλήρη ανυποληψία.


Η καθαίρεση του, ούτως ή άλλως, ανεπαρκούς πολιτικά Κασσελάκη, προκάλεσε σοκ. Πλέον, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επικείμενη εκλογή του νέου προέδρου, που όμως δεν αποκλείεται να είναι ο… παλιός.



Μέχρι τώρα υπάρχει ένας υποψήφιος που προτίθεται να πάει μέχρι τέλους, ο Παύλος Πολάκης, και αρκετοί εν δυνάμει υποψήφιοι, οι οποίοι μετρούν τις δυνάμεις τους και αναζητούν τις συμμαχίες τους πριν πάρουν τις αποφάσεις τους.


Σήμερα, η «ΒτΚ» σάς παρουσιάζει τους πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το παρασκήνιο που συνοδεύει κάθε έναν.


Έτσι κι αλλιώς, η μάχη δίνεται για ένα «κουφάρι» και μικρή σημασία έχει ποιος θα είναι πρόεδρος σε ένα τελειωμένο κόμμα…


Στέφανος Κασσελάκης: Στοχάζεται από τις Σπέτσες

Προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της καθαίρεσής του, και από τις Σπέτσες επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα πριν πάρει τις οριστικές αποφάσεις του.


Ξέρει ότι αυτές οι εκλογές θα είναι διαφορετικές, αλλά μεγάλο κομμάτι της βάσης φαίνεται πως είναι με το μέρος του εξαιτίας της πρωτοφανούς καθαίρεσής του.


Έχει ζητήσει από τους ανθρώπους του να δουν το κλίμα στις Οργανώσεις και περιμένει δημοσκοπήσεις, αφενός για να δει τις δυνάμεις που έχει στο ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου εάν υπάρχει περιθώριο για να κάνει δικό του φορέα.


Παύλος Πολάκης: Μετρά τις δυνάμεις του

Αποφάσισε να βγει μπροστά και να διεκδικήσει την προεδρία, μετά τη διαγραφή του από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εδώ και καιρό είχε δει ότι «δεν κάνει το παιδί για πρόεδρος».


Ακόμη και αν δεν βγει, θα έχει διασφαλίσει ένα ποσοστό και θα εδραιώσει τη θέση του, ώστε να μπορεί να κινείται ευέλικτα. Ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει, γιατί εκφράζει «το θυμό του κόσμου».


Φανατικός υποστηρικτής του Κασσελάκη μέχρι πρότινος, και πανίσχυρος στα Χανιά, θεωρεί ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη.


Διονύσης Τεμπονέρας: Θα το τολμήσει, τελικά;

Ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει ηγετικές φιλοδοξίες, αλλά για την ώρα δεν τις έχει εκδηλώσει. Μετράει τις δυνάμεις του αυτή τη στιγμή, και θα αποφασίσει.


Έχασε μοναδική ευκαιρία πέρσι, όταν δίστασε να διεκδικήσει την αρχηγία. Σήμερα, πιθανότατα θα ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Πλέον, έχει παραιτηθεί από όλα τα Όργανα, αλλά παραμένει μέλος του κόμματος και μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία.


Συγκεντρώνει συμπάθειες, αφού είναι εκτός μηχανισμών, αλλά οι επικριτές του λένε ότι «μετράει το μπόι του το πρωί και το απόγευμα, και όχι το μεσημέρι»…


Ρένα Δούρου: Υπό προϋποθέσεις και εφόσον

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφια, αλλά εάν θέσει ξανά υποψηφιότητα ο Κασσελάκης, μάλλον θα αποσυρθεί. Για την ώρα μετράει δυνάμεις, κάνει επαφές με στελέχη και περιμένει.


Στήριξε τον Κασσελάκη χωρίς ιδιοτέλειες, είναι αγαπητή στο μηχανισμό, αλλά δεν κάνει «γκελ» στην ευρύτερη βάση πέρα από τους «συριζαίους».


Η ευπρεπής στάση της απέναντι στην κυβέρνηση δεν συνάδει με το «θυμό του κόσμου», ενώ η κομματική της αφοσίωση την κάνει δημοφιλή στα κομματικά στελέχη, αλλά δεν λέει και πολλά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πέραν αυτών του 3%.


Νίκος Παππάς: Ζυγίζει τα δεδομένα

Ο νυν επικεφαλής της Κ.Ο. δεν έχει αποφασίσει εάν θα κατέβει ή όχι. Το πιθανότερο είναι πως θα μείνει εκτός κούρσας, αφού δοκίμασε το 2023 και απέτυχε.


Σήμερα θα ζήσει την πιο σημαντική στιγμή της πολιτικής του καριέρας, εκπροσωπώντας το ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ δίκην προέδρου.


Θεωρείται ο «Μακιαβέλι» του κόμματος, αφού από υποστηρικτής του Κασσελάκη έγινε ο θύτης του, πείθοντάς τον να ζητήσει πρόταση μομφής για να την κερδίσει.


Η αλήθεια, πάντως, είναι πως εδώ και δύο μήνες ήταν έξω φρενών με τις παλινωδίες του Κασσελάκη.


Σωκράτης Φάμελλος: Θέλει, αλλά μπορεί;

Ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διεκδικήσει την προεδρία, αλλά δεν έχει ούτε τη στόφα του ηγέτη ούτε την επάρκεια να ηγηθεί του κόμματος, σύμφωνα με τους επικριτές του.


Οι φίλοι του λένε ότι υπό την ηγεσία του η Κ.Ο. βρήκε τα πατήματά της και έκανε αντιπολίτευση. Μόνο εάν συγκεντρώσει τη στήριξη άλλων σημαντικών παραγόντων (βλέπε Τσίπρα) θα κάνει το… απονενοημένο.


Πάντως, είναι αλήθεια πως λόγω της μειλίχιας και ευγενούς αντιπολίτευσης που κάνει, δεν «περνάει» εύκολα στην ευρύτερη βάση του κόμματος…


Νικόλας Φαραντούρης: Δεν κρύβει τη φιλοδοξία του

Ο μεγάλος άγνωστος. Κατέγραψε μία τεράστια νίκη στις Ευρωεκλογές κερδίζοντας χιλιάδες ψήφους, και αυτό του έδωσε πολλούς πόντους.


Η μαχητική του στάση κέρδισε συμπάθειες, αλλά το παρελθόν του είναι λιγάκι μπερδεμένο, αφού εμφανίζεται να συνεργάζεται με Νεοδημοκράτες υπουργούς επί χρόνια.


Είναι αλήθεια πως έχει όλα τα προσόντα που εμφάνιζε πέρσι ο Κασσελάκης, αλλά με πολύ περισσότερο πολιτικό μυαλό και συγκρότηση.


Φανατικός Κασσελακικός μέχρι πρότινος, προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις προβάλλοντας τις αρχηγικές του φιλοδοξίες σε βάρος του προέδρου, αλλά η πολιτική όπως και η πραγματικότητα, είναι αμείλικτη.


*Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»


  vradini.gr 


Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html