Το «Sunburning» στη θεραπεία της ακμής αναφέρεται στη σκόπιμη έκθεση στον ήλιο με την πεποίθηση ότι η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του δέρματος και να μειώσει τα συμπτώματα της ακμής.
Αυτή η πρακτική βασίζεται στην ιδέα ότι οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια που προκαλούν ακμή και να μειώσουν τη φλεγμονή στο δέρμα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν και η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή βελτίωση στα συμπτώματα της ακμής, οι κίνδυνοι υπερτερούν των πλεονεκτημάτων.
Προειδοποίηση προς τους νέους με ακμή να μην εφαρμόσουν για κανέναν λόγο μία «θεραπεία» που προωθείται σχεδόν ως θαυματουργή στο TikTok, απευθύνουν γιατροί από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
H «θεραπεία» συνιστά να μην χρησιμοποιείται αντηλιακό, αλλά να αφήνεται το δέρμα να «ψήνεται» από τον ήλιο. Η λογική είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα «ψηθούν» και τα σπυράκια – ακριβώς όπως πίστευαν οι παππούδες μας τη δεκαετία του 1960!
Αρκετοί influencers της πλατφόρμας προωθούν τη «θεραπεία» με βίντεο που τους δείχνουν να κάνουν ηλιοθεραπεία. Τα βίντεο συνοδεύονται από κειμενάκια του τύπου «ήλιος κι αλατόνερο ψήνουν την ακμή».
Με άλλα λόγια, αυτοί οι εμβριθείς influencers παθαίνουν ηλιακά εγκαύματα για να απαλλαγούν από την ακμή. Με τη μέθοδο που διάλεξαν, όμως, κινδυνεύουν να την επιδεινώσουν. Το χειρότερο, δε, είναι ότι εκθέτουν τον εαυτό τους (και όποιον τους πιστέψει) σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.
«Μόδες σαν κι αυτήν δεν θέτουν μόνο σε άμεσο κίνδυνο την υγεία. Μπορεί να δημιουργήσουν και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας», ανέφερε ο πλαστικός χειρουργός Dr. Sam Orkar, διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής & Εγκαυμάτων στο Νοσηλευτικό Όμιλο Queen Victoria της Αγγλίας.
Είναι καλά τεκμηριωμένο πως όσο περισσότερα ηλιακά εγκαύματα παθαίνει κάποιος στη ζωή του, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να εκδηλώσει καρκίνο του δέρματος. Επιπλέον, η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία γερνάει πρόωρα το δέρμα.
Μελέτες έχουν δείξει πως ένα ηλιακό έγκαυμα κάθε δύο χρόνια τριπλασιάζει τον κίνδυνο για μελάνωμα, αναφέρει η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ). Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.
Μετά τον σάλο που ξέσπασε με την συγκεκριμένη τάση, εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε στο BBC ότι αφαιρέθηκε «ένας αριθμός» από τα βίντεο, διότι παραβιάζουν τους κανόνες της κοινότητάς του.
Πηγή: iatropedia.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|