Θα ακούσεις να τον λένε σκούρκο ή σερσένι. Σε κάποια χωριά τον ονομάζουν αγριόσφηκα ή ακόμα και κουρκούμπανο.
Παρότι η ονομασία του είναι ένα ζήτημα που, από ό,τι φαίνεται φέρνει διχασμό, όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: Αν ένα σερσένι σε τσιμπήσει τότε θα πονέσεις και θα πονέσεις πολύ.
Τι είναι το σερσένι
Το σερσένι (αυτό το όνομα θα διαλέξουμε) είναι ένα είδος άγριας σφήκας που είναι το πλέον πιθανόν ότι θα δείτε στην εξοχή και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα σαρκοφάγο έντομο το οποίο ζει σε φωλιές (πολλές εκ των οποίων μοιάζουν με έργα τέχνης) και είναι ο μεγαλύτερος φυσικός εχθρός της μέλισσας όχι όμως και των μελλισοκόμων.
Βλέπετε, παρότι τα σερσένια τρέφονται συχνά με μέλισσες, φαίνεται ότι δεν αποτελούν πραγματική απειλή για τις αποικίες των μελισσών. Μάλιστα, κάποιο παραγωγοί μελιού στην Ευρώπη, κρεμούν ειδικά διαμορφωμένα κουτιά που λειτουργούν ως φωλιές για τα σερσένια.
Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν, παρά τις επιμέρους απώλειες μελισσών, να προστατεύσουν τα μελίσσια από τους κηρόσκορους που επίσης αποτελούν λεία για τα σερσένια αλλα ταυτόχρονα, μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρα μελίσσια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Ο κύκλος ζωής τους
Ως όντα πολύ κοινωνικά, τα σερσένια μπορούν να ζουν ακόμα και σε φωλιές 500 σφηκών. Ο κύκλος της ζωής τους ξεκινάει με τις πρώτες ζέστες, στα μέσα της άνοιξης και κλείνει προς τα τέλη του φθινοπώρου όπου οι αποικίες τους χάνονται και τελικά επιβιώνουν ελάχιστα από αυτά.
Την άνοιξη, οι βασίλισσες που επιβίωσαν από το κρύο του χειμώνα, ξυπνούν από τη χειμέρια νάρκη, ζευγαρώνουν και ξεκινούν τον διμέτωπο αγώνα για την κατασκευή φωλιάς και ταυτόχρονα για εξεύρεση τροφής για τα πρώτα μέλη της νέας αποικίας.
Όπως είπαμε, τα σερσένια είναι κατά βάση σαρκοφάγα και τρέφονται από άλλα έντομα. Δεν είναι όμως σπάνιες οι φορές που επιλέγουν να τραφούν και με τους χυμούς κάποιου καλοκαιρινού φρούτου.
Και το επώδυνο τσίμπημα
Παρότι φαίνονται ιδιαίτερα απειλητικά, στην πραγματικότητα τα σερσένια αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο και σίγουρα δεν θα προτιμήσουν να επιτεθούν σε αυτόν χωρίς αιτία. Αντιθέτως, συνήθως επιλέγουν να απομακρυνθούν.
Συνήθως τσιμπούν όταν τρανταχτεί ή ενοχληθεί η φωλιά τους ή αν κάποιος άνθρωπος βρεθεί στην πορεία της πτήσης τους. Επίσης αν νιώσουν ότι απειλούνται. Το τσίμπημά τους είναι ιδιαίτερα επώδυνο αλλά σπανίως επικίνδυνο.
Αν, ωστόσο, κάποιος τσιμπηθεί καλύτερη λύση είναι να τοποθετηθεί άμεσα πάγος στο τσίμπημα, προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση από τον πόνο. Σημαντικό βέβαια είναι να οδηγηθεί κανείς το συντομότερο δυνατόν σε κάποιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, αν είναι αλλεργικός στο τσίμπημά του.
Πηγή: reader.gr