Υπουργείο Παιδείας: Επανέρχονται οι δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες με το νέο σχολικό έτος « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Υπουργείο Παιδείας: Επανέρχονται οι δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες με το νέο σχολικό έτος

Κατηγορία Σχολεία στις   9:05 π.μ.  |  Σάββατο 17 Αυγούστου 2024


Τι θα ισχύσει για τη νέα σχολική χρονιά και τι αλλάζει σε Γυμνάσιο και Λύκειο – Πότε κρίνεται επαρκής η φοίτηση και πότε ανεπαρκής – Τι παίζει ρόλο στην προαγωγή και απόλυση – Τέλος στην 15λεπτη ανοχή την πρώτη ώρα.


Αλλαγές σχετικά με το καθεστώς των απουσιών των μαθητών δρομολογούνται με το νέο σχολικό έτος, 2024-25, που ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου.


Το όριο για την επαρκή φοίτηση είναι οι 114 απουσίες. Οι δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες επανέρχονται, οι επιδόσεις αλλά και η συνέπεια στη φοίτηση συνδέονται άμεσα με την προαγωγή και την απόλυση των μαθητών - λαμβάνονται υπόψη η φυσική παρουσία αλλά και η έγκαιρη προσέλευση στα μαθήματα.


Ενισχύεται ο ρόλος των γονέων και κηδεμόνων, εφόσον θα έχουν την ευθύνη για τη συνεπή εκπλήρωση των υποχρεώσεων των μαθητών.


Η διάκριση μεταξύ δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών


Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, επανέρχεται η διάκριση μεταξύ δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών.


Θα υπάρχει Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), όπου θα καταχωρίζονται οι απουσίες.


Ο αριθμός των απουσιών θα αθροίζεται κατά τετράμηνο, θα διακρίνονται σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες και στη συνέχεια, θα καταγράφονται στα Ατομικά Δελτία των μαθητών και των μαθητριών, ώστε να γνωστοποιηθούν στους γονείς και κηδεμόνες τους, των οποίων ο ρόλος πλέον ενισχύεται.


Σημειώνεται, ότι στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας, δεν έχει συμπεριληφθεί η «δεκαπεντάλεπτη ανοχή» την πρώτη ώρα, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.


Πότε κρίνεται επαρκής και πότε ανεπαρκής η φοίτηση


Με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών, η φοίτηση θα αξιολογείται ως επαρκής ή ανεπαρκής.


Επαρκής θα χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν το σύνολο των απουσιών του μαθητή ή της μαθήτριας, στη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, δεν υπερβαίνουν τις 40 – ανεξάρτητα από το λόγο, στον οποίο οφείλονται.


Επίσης επαρκής θα είναι η φοίτηση όταν οι απουσίες δεν υπερβαίνουν συνολικά τις 114, εκ των οποίων οι 40 είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε λόγους υγείας.


Ως ανεπαρκής θα χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν καταγράφονται πάνω από 40 αδικαιολόγητες απουσίες ή περισσότερες από 114 συνολικά, από τις οποίες οι 74 είναι δικαιολογημένες. Στις περιπτώσεις της ανεπαρκούς φοίτησης, οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτηση στην ίδια τάξη.


Ειδικές περιπτώσεις σχετικά με τις απουσίες – Μαθητές με αναπηρία και μαθητές – αθλητές


Σχετικά με τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν το σύνολο των επιπλέον απουσιών δεν υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) των προβλεπομένων από το οικείο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα και οι επιπλέον από τις προβλεπόμενες απουσίες οφείλονται στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας, με την προϋπόθεση ότι αυτό πιστοποιείται από τον φορέα υλοποίησης.


Οι προβλέψεις για τις απουσίες που εξαιρούνται κατά τον χαρακτηρισμό της φοίτησης και οι οποίες οφείλονται σε σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας ή και σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωση, παραμένουν όπως ίσχυαν.


Σχετικά με τους μαθητές-αθλητές, για όσους συμμετέχουν σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, που έχουν εγκριθεί από αθλητικές ομοσπονδίες αναγνωρισμένες από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, δίνεται η δυνατότητα υπέρβασης του ορίου των εκατόν δεκατεσσάρων (114) απουσιών μέχρι και εβδομήντα (70) επιπλέον απουσίες.


Επιπλέον, στην περίπτωση θανάτου συγγενούς έως και β’ βαθμού (γονείς/αδέλφια), δίνεται η δυνατότητα να μην προσμετρώνται απουσίες μαθητών έως τριών εργάσιμων ημερών.


Στην περίπτωση μαθητών, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές ψυχικές παθήσεις, παρέχεται η δυνατότητα ένταξης στην κατηγορία των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων μαθητών.


Ο ρόλος των γονέων


Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών φέρουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των παιδιών.


Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, θα ισχύουν τα ακόλουθα:


Εάν ο μαθητής συμπληρώσει 25 απουσίες – δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες - ο υπεύθυνος καθηγητής κάθε τμήματος, οφείλει να ενημερώσει το Διευθυντή του σχολείου. Οφείλει, επίσης, να ενημερώσει άμεσα τους γονείς ή κηδεμόνες του μαθητή, καθώς και να πληροφορηθεί τους λόγους απουσίας του με κάθε πρόσφορο μέσο – δηλαδή, με τηλεφώνημα, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που αποστέλλεται από την ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου προς την ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γονείς και κηδεμόνες στο σχολείο, στη σχετική υπεύθυνη δήλωσή τους ή με μήνυμα (SMS) στο κινητό τηλέφωνο των γονέων και κηδεμόνων του μαθητή ή με επιστολή.


Εάν ο μαθητής απουσιάζει για τρεις συνεχόμενες ημέρες, ο εκπαιδευτικός- υπεύθυνος του τμήματος επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς, κηδεμόνες ή ασκούντες την επιμέλεια του μαθητή/τριας (με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, SMS ή με επιστολή, όπως προαναφέρθηκε), πληροφορείται τον λόγο των απουσιών και ενημερώνει τον Διευθυντή του σχολείου.


Αφού προηγηθεί η πρώτη ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, σύμφωνα με τα παραπάνω, ο εκπαιδευτικός τους ενημερώνει τις πρώτες πέντε εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα, εφόσον υπάρχει μεταβολή στον συνολικό αριθμό απουσιών. Οι γονείς και κηδεμόνες ενημερώνονται, επίσης, για κάθε άλλο θέμα που αφορά τη σχολική κατάσταση του μαθητή.


Σε περίπτωση, που δεν καταστεί εφικτή η επικοινωνία με τους γονείς ή οι ίδιοι την αρνηθούν, το σχολείο προβλέπεται να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό σημαίνει, ότι μπορεί να αναζητήσει και εξωτερική βοήθεια, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο. Συγκεκριμένα, το σχολείο μπορεί να προσφύγει σε υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές ή κοινωνικές υπηρεσίες καθώς και να εξετάσει την αναγκαιότητα ενημέρωσης αστυνομικών ή άλλων αρχών, στο πλαίσιο της μέριμνας για την ευημερία των μαθητών καθώς και της έγκαιρης αντιμετώπισης τυχόν θεμάτων, που μπορεί να προκύψουν.


Πότε προσκομίζεται βεβαίωση για λόγους υγείας


Ο γονέας, κηδεμόνας ή ασκών την επιμέλεια κάθε μαθητή, που απουσίασε για λόγους υγείας από το Σχολείο περισσότερο από δύο μέρες, είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει ή να αποστείλει ηλεκτρονικά το αργότερο μέχρι και τη δεκάτη εργάσιμη μέρα από την επιστροφή του μαθητή στο Σχολείο, βεβαίωση δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος ή οποιουδήποτε ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.


Μαζί με τη βεβαίωση, υποβάλλεται σχετική αίτηση, η οποία και πρέπει να καταχωρίζεται στο πρωτόκολλο.


Η βεβαίωση χρησιμεύει ως δικαιολογητικό για τις αντίστοιχες απουσίες.


Μετά την εκπνοή της προθεσμίας που προαναφέρθηκε, δεν γίνεται δεκτό κανένα δικαιολογητικό.


Πότε υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση των γονέων και κηδεμόνων


Υπεύθυνη δήλωση του γονέα και κηδεμόνα υποβάλλεται για τη δικαιολόγηση απουσιών δύο ημερών λόγω ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων. Η δήλωση προσκομίζεται από τον ίδιο ή αποστέλλεται ηλεκτρονικά αποκλειστικά σε αποκλειστική προθεσμία δέκα εργάσιμων ημερών μετά τη επάνοδο του μαθητή στο Σχολείο.


Με την υπεύθυνη δήλωση μπορούν να δικαιολογηθούν αθροιστικά έως πέντε ημέρες για ολόκληρο το διδακτικό έτος.


Τι ισχύει για τις μεμονωμένες ή συνεχείς απουσίες


Σε καμιά περίπτωση δε θεωρούνται δικαιολογημένες απουσίες μαθητών όταν πραγματοποιούνται χωρίς την άδεια του Διευθυντή του Σχολείου σε ώρες του ημερήσιου προγράμματος λειτουργίας του Σχολείου, μεμονωμένες ή συνεχείς. Δεν προβλέπεται η ανάθεση εργασίας σε μαθητή από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας χωρίς την καταχώριση αδικαιολόγητης απουσίας.


Εάν πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενες απουσίες σε ώρες του ημερήσιου προγράμματος - συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ή τελευταίας ώρας - μεμονωμένες ή συνεχείς, χωρίς την άδεια του Διευθυντή του σχολείου, αναζητούνται οι λόγοι και πραγματοποιούνται ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα ανάλογα την περίπτωση.


Πηγή: Protothema.gr



Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html