Τα δεμένα καπάκια πάνω στα πλαστικά μπουκάλια με νερό ή ποτά έχουν αναστατώσει ορισμένους καταναλωτές, που δυσκολεύονται να τα συνηθίσουν αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για μια τυχαία σχεδίαση.
Το νέο σχέδιο είναι αρκετά απλό.
Αντί για τα καπάκια που έχουμε συνηθίσει να βιδώνουμε στα μπουκάλια, βλέπουμε επιπλέον λωρίδες πλαστικού που δένουν το καπάκι με το μπουκάλι.
Και σίγουρα αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας σφάλματος στην παραγωγή.
Η Coca-Cola μάλιστα, ήταν από τις πρώτες που αγκάλιασαν αυτή την αλλαγή και κυκλοφόρησε έτσι τα προϊόντα της σε όλη την Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο περίπου.
Ωστόσο, έως τις 3 Ιουλίου του 2024 θα πρέπει όλα τα πλαστικά μπουκάλια που κυκλοφορούν στην αγορά να έχουν δεμένο το καπάκι τους.
Αυτό υπαγορεύεται από την Οδηγία 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , η οποία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πλαστικά μιας χρήσης, που στοχεύει στη μείωση της ποσότητας πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με την οδηγία, όλα τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης με καπάκια «μπορούν να διατεθούν στην αγορά μόνο εάν τα καπάκια είναι «κολλημένα» σε όλα τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης έως και τριών λίτρων κατά το στάδιο της προβλεπόμενης χρήσης των προϊόντων».
Τα μεταλλικά και γυάλινα δοχεία εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση. Το μέτρο αναμένεται να αποτρέψει το 10% των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται στις ευρωπαϊκές παραλίες.
Αυτή τη στιγμή μεγάλες ποσότητες πλαστικού απορρίπτονται και καταλήγουν στους ωκεανούς μας.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, παράγουμε περίπου 400 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων κάθε χρόνο και μόνο το 9% αυτών ανακυκλώνεται με επιτυχία. Μέσα στον στόχους του ΟΗΕ είναι η μείωση της ρύπανσης από πλαστικό κατά 80% έως το 2040. Έρευνες κατατάσσουν σταθερά τα πλαστικά καπάκια ως το τρίτο ή το τέταρτο πιο συνηθισμένο συστατικό των απορριμμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, το σχετικό μέρος αυτού του κανονισμού της ΕΕ για την παραγωγή καπακιών αναφέρει: «Τα πλαστικά πώματα και καπάκια είναι μεταξύ των πλαστικών ειδών μιας χρήσης που βρίσκονται πιο συχνά ως απορρίμματα στις παραλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, η διάθεση στην αγορά πλαστικών δοχείων μίας χρήσης θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο εάν συμμορφώνονται με ορισμένες απαιτήσεις σχεδιασμού του προϊόντος προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι εισροές πλαστικών πωμάτων και καπακιών δοχείων στο περιβάλλον».
Σύμφωνα με την παρούσα οδηγία, και συγκεκριμένα με το άρθρο 6, αυτές οι απαιτήσεις σχεδιασμού προϊόντος θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά από όλες τις εταιρείες που συσκευάζουν ποτά στην ΕΕ, οι οποίες μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να έχουν μετατρέψει τα συστήματα παραγωγής τους ώστε να συμμορφώνονται ως προς αυτή.
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, τα καπάκια στην πράξη θα είναι κατά δύο χιλιοστά μικρότερα και κατά ένα γραμμάριο ελαφρύτερα από την προηγούμενη έκδοση. Το καπάκι, όπως και τα μπουκάλια, θα είναι πιο στενά, μειώνοντας το βάρος κατά 0,4 γραμμάρια ανά καπάκι, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο πλαστικό για την κατασκευή τόσο των καπακιών όσο και των φιαλών.
Η ελπίδα είναι ότι με δεμένο το καπάκι στο μπουκάλι, οι καταναλωτές θα σκεφτούν να το πετάξουν στο περιβάλλον, καθώς θα πρέπει να πετάξουν και ολόκληρο το μπουκάλι μαζί του. Η ΕΕ έχει θέσει προθεσμία μέχρι τις 3 Ιουλίου 2027 για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της οδηγίας, αν και δεν διευκρινίζει εάν θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις των καταναλωτών ή όχι.