Στην ιστορία της μυθοπλασίας στην ελληνική τηλεόραση, υπήρξαν πολλοί κακοί χαρακτήρες, που έμειναν αξέχαστοι για τις ίντριγκες, τα εγκλήματα και τις δολοπλοκίες τους, είτε πρωταγωνίστησαν σε κωμικές, είτε σε δραματικές σειρές.
Ιδίως τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη της μυθοπλασίας με πολλές σειρές που αγαπήθηκαν από το κοινό, οι -πολύ- κακοί ήρωες, δολοφόνοι, βιαστές, μέχρι και σατανικές μαμάδες – γιαγιάδες (βλ. “Μάγισσα”), παίρνοντας ζωή από τις ερμηνείες εξαιρετικών ηθοποιών (όπως ο Γιάννης Τσορτέκης στο “Maestro”) πέρασαν στο πάνθεον των πιο αγαπημένων “κακών” της τηλεοπτικής ιστορίας.
Ας τους θυμηθούμε, ξεκινώντας από τον πλέον cult serial killer (Ευλογητός της “Λάμψης”) μέχρι τον “Χαράλαμπο” του Maestro και τη “Δαμιανή” της “Μάγισσας”.
Ευλογητός – Κώστας Τερζάκης (Λάμψη)
Ο πιο cult serial killer της ιστορίας δημιουργήθηκε από τον Νίκο Φώσκολο για τις ανάγκες της “Λάμψης”, που παιζόταν καθημερινά στον ΑΝΤ1 από το Σεπτέμβριο του 1991 μέχρι τον Ιούλιο του 2005. Ο Ευλογητός ήταν ο μανιακός δολοφόνος με τη μάσκα και τη μακριά -πάντα ηλεκτρισμένη- χαίτη, ο οποίος θεωρούσε τον εαυτό του ως απεσταλμένο του Θεού, ώστε να καθαρίσει τον κόσμο από «τα πάσης φύσεως κτήνη», «τους εμπόρους των ψυχών και τους αργυραμοιβούς των συνειδήσεων» (όπως έλεγε στην πάντα λιτή στους διαλόγους Λάμψη…).
Το αληθινό του πρόσωπο αποκαλύφθηκε μόνο στο φινάλε του, όταν δολοφονήθηκε από το χέρι της αστυνομικού που τον είχε ερωτευτεί και το κοινό είδε ότι πίσω από τη μάσκα κρυβόταν ο ηθοποιός Κώστας Τερζάκης.
Σωσώ – Καίτη Κωνσταντίνου (Εγκλήματα)
Τι να πρωτοπεί κανείς για μια ηρωίδα, που σχεδόν 25 χρόνια μετά τη δολοφονία όλου του υπόλοιπου καστ της σειράς, παραμένει αγαπητή ακόμα και σε γενιές που δεν είχαν καν γεννηθεί, για να θαυμάσουν την πλούσια δολοφονική της δράση!
Όσο κι αν τα χρόνια πέρασαν, η Σωσώ, που ήλεγχε τη σχολική τσάντα του γιου της για να δει αν έχει μέσα σφεντόνα, αμπούλες βρόμας, κροτίδες και φαγουρόσκονη, και ράντιζε με ποντικοφάρμακο τους κουραμπιέδες τραγουδώντας «χιόνια στο καμπαναριό, πέθανε όλο το χωριό», κρατάει τα πρωτεία της πιο απολαυστικής serial killer της τηλεοπτικής ιστορίας.
Άρης Παυρινός – Δημήτρης Πετρόπουλος (Στο παρά πέντε)
Σε μια σειρά, όπου ακόμα και οι πιο άτεγκτοι δολοφόνοι βγάζουν στο τέλος μια μικρή πτυχή καλοσύνης και μετάνοιας, ο Άρης Παυρινός, παρέμεινε η αμετανόητη ενσάρκωση του απόλυτου κακού.
Χωρίς καν να φαίνεται το πρόσωπό του στον πρώτο κύκλο της σειράς του Γιώργου Καπουτζίδη το 2005 (ακουγόταν μόνη η χαρακτηριστική φωνή του), ο Δημήτρης Πετρόπουλος ζωντάνεψε απολύτως πειστικά τον διεφθαρμένο πρωθυπουργό, που δεν δίσταζε να στείλει πληρωμένους δολοφόνους ενάντια σε όποιον έμπαινε εμπόδιο στο δρόμο του. Παρά την εξουσία του, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη Νέμεση της τρομερής πεντάδας.
Ξένια – Αθηνά Οικονομάκου (H Ζωή της Άλλης)
Η αδίστακτη κακιά ηρωίδα, με τη μελαχρινή περούκα, που καθιέρωσε την Αθηνά Οικονομάκου στη δημοφιλή καθημερινή σειρά του Mega το 2009, ανέπτυξε πλούσια εγκληματική δράση, που εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από το κοινό. Η Ξένια με μόνο στόχο τη δόξα, το χρήμα και το φθόνο για την παιδική της φίλη, είπε ψέματα, έκλεψε, ξεγέλασε, πρωταγωνίστησε σε πάσης φύσεως ίντριγκες, σκότωσε και στο τέλος, μετά την αποκάλυψη των εγκλημάτων της, αυτοκτόνησε στην πισίνα της έπαυλης που ποτέ δεν της άνηκε, προκαλώντας «πάρτι» χαράς στα social media…
Μάνος Βόσκαρης – Βασίλης Μπισμπίκης (Άγριες μέλισσες)
Σε μια σειρά, όπου ακόμα και οι καλύτεροι ήρωες μπορεί και να είχαν κάνει ένα – δυο φόνους, είναι προφανές ότι οι κακοί είχαν ευρύ πεδίο δράσης για να μεγαλουργήσουν.
Αρκετοί ήταν οι καλοί χαρακτήρες που αγαπήθηκαν από τον πρώτο κύκλο (όπως οι αδερφές Σταμίρη), ακόμα περισσότεροι οι αχώνευτοι, οι δολοπλόκοι έως εξαιρετικά κακοί και στυγνοί εγκληματίες, που πέρασαν από το -μάλλον γκαντέμικο- Διαφάνι. Ξεκινώντας από τον Δούκα Σεβαστό (Λεωνίδα Κακούρη) και τη σύζυγο Μυρσίνη (Κατερίνα Διδασκάλου), που έδειξαν την κακία τους από τον πρώτο κύκλο, μέχρι τον γκεστ για μια σεζόν, διαταραγμένο ακροδεξιό εγκληματία, Ακύλα Μεγαρίτη (Αιμίλιος Χειλάκης).
Όμως, ο κακός, που “έγραψε” περισσότερο ήταν φυσικά ο Βόσκαρης, διευθυντής των φυλακών που κακοποίησε ανελέητα την αγαπημένη πρωταγωνίστρια της σειράς Ελένη (Μαρία Κίτσου). Ο Βασίλης Μπισμπίκης στάθηκε ο πιο love to hate κακός των τελευταίων ετών, ο οποίος παρά την εγκληματική του δράση κατάφερε μέχρι και να συγκινήσει με το τραγικό τέλος του στη φυλακή.
Χαράλαμπος – Γιάννης Τσορτέκης (Maestro)
Καμία συμπάθεια για τον Χαράλαμπο του “Maestro”, έναν ομοφοβικό, που ξυλοκοπά άγρια τη γυναίκα του και το παιδί του, είναι μπλεγμένος σε διάφορες παρανομίες και στον ελεύθερο χρόνο του βιάζει ανυποψίαστες νεαρές. Τα σέβη μας στον καταπληκτικό Γιάννη Τσορτέκη, ο οποίος μας χάρισε έναν αποκρουστικό κι αμετανόητο κακό με τη συγκλονιστική ερμηνεία του, που έκανε τα social media να υποκλίνονται στο ταλέντο του…
Δαμιανή – Κατερίνα Λέχου (Μάγισσα)
Η κακία και ο δολοφονικός ζήλος της Δαμιανής στη “Μάγισσα” ήταν τέτοια, που όπως δήλωσε η Κατερίνα Λέχου σε συνέντευξή της, ο κόσμος που συναντούσε στο σούπερ μάρκετ ήταν έξαλλος μαζί της και την αποδοκίμαζε.
Κι η αλήθεια είναι πως η Δαμιανή δεν έκανε και λίγα. Ήταν πρώτη στις δολοπλοκίες, στις ίντριγκες και στις προδοσίες ακόμα και της ίδιας της οικογένειας της, ενώ δεν δίστασε να σκοτώσει φίλους, συγγενείς, ένα μωρό κι όποιον άλλο έμπαινε εμπόδιο στο δρόμο της.
Ειδικά μετά τη συμμαχία της με άλλη μια σούπερ κακιά, την Κυπριανή (Θέμις Μπαζάκα), η δολοφονική τους δράση αναπτύχθηκε καθώς και οι δύο συμφώνησαν στο “ό,τι είναι επικίνδυνο, πρέπει να φεύγει από τη μέση, είτε γέρος, είτε βρέφος”. Φυσικά είχε κακό τέλος. Φυσικά καλά να πάθει…
Γιωργίκης – Μελέτης Ηλίας (Το προξενιό της Ιουλίας)
Κακοποιεί τη γυναίκα του σκληρά και συστηματικά, την απατά, την αφήνει αιμόφυρτη στο ξύλο, της παίρνει το μωρό, την κλειδώνει, τη βασανίζει, την κλείνει σε άσυλο…
Ο Μελέτης Ηλίας, σε έναν τελείως κόντρα ρόλο από αυτούς που τον είχαμε συνηθίσει σε οικογενειακές σειρές όπως “Το σόι σου” και “Τα καλύτερα μας χρόνια”, είναι αυτή τη στιγμή ο πιο “δεν σου το ‘χα” κακός της τηλεόρασης, που συνεχίζει επεισόδιο με το επεισόδιο να μας εκπλήσσει με την εκτός ορίων εγκληματική δράση του ως χαρακτήρας και την ποιότητα στην ερμηνεία του ως ηθοποιός.
Πηγή: Χριστίνα Κατσαντώνη - reader.gr