Ευρωεκλογές 2024: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία, στο 32,9% η συμμετοχή έως τις 17:30- Δείτε live όλες τις εξελίξεις « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Σημαντική είδηση:

Συνελήφθη γνωστός δικηγόρος

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία, στο 32,9% η συμμετοχή έως τις 17:30- Δείτε live όλες τις εξελίξεις

στις   6:04 μ.μ.  |  Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

 


Στο 32,9% η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές 2024, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, έως τις 17:30. Περισσότεροι από 3.161.816 πολίτες έχουν πάει να ψηφίσουν έως τώρα, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οδεύουμε ολοταχώς για ρεκόρ αποχής.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες κλείνουν στις 19:00.

Στις 7 το πρωί της Κυριακής 9/6 άνοιξαν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές 2024. Στην Ελλάδα, τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 7 το βράδυ, και οι ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τους 21 υποψήφιους από 31 κόμματα που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έως το 2029.





Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δεν λείπουν τα ευτράπελα και τα περίεργα που συμβαίνουν στα εκλογικά κέντρα. Έτσι και σε αυτές τις ευρωεκλογές είχαμε διάφορα αστεία και παράξενα περιστατικά.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής της 9ης Ιουνίου, ημέρα Ευρωεκλογών, οι παραλίες άρχισαν σταδιακά να γεμίζουν με πολίτες κάθε ηλικίας. Κάποιοι αποφάσισαν να μην ψηφίσουν καθόλου, ενώ άλλοι, θα απολαύσουν πρώτα τον ήλιο και την θάλασσα και μετά θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, λίγο πριν τις 10 το πρωί, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σε μια λιτή του δήλωση, αμέσως μετά, ανέφερε ότι, «σήμερα οι λαοί στέλνουμε ένα μήνυμα για το ποια Ευρώπη θέλουμε και τι πρέπει να αλλάξει».

Αντώνης Σαμαράς Ευρωεκλογές 2024

Στο 26,1% η συμμετοχή έως τις 14:30

Στη δεύτερη ενημέρωση για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ανέφερε ότι η συμμετοχή έως τις 14:30 έφτασε στο 26,1%  από το 13,1% που ήταν η συμμετοχή μέχρι τις 11:30.


Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει με φυσική παρουσία 2.504.389 πολίτες στα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας.


Αναλυτικά τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια:


Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: 24,6%

Κεντρική Μακεδονία: 27,2%

Δυτική Μακεδονία: 22,7%

Ήπειρος: 27,1%

Θεσσαλία: 28,7%

Ιόνιο: 20,3%

Δυτική Ελλάδα: 25,1%

Στερεά Ελλάδα: 28,1%

Αττική: 26,9%

Πελοπόννησος: 22,7%

Βόρειο Αιγαίο: 23,2%

Νότιο Αιγαίο: 22%

Κρήτη: 27,1%



Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφισάντων στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 ήταν στο 31,5%.Ο κ. Λιβάνιος απευθυνόμενος στους πολίτες τους κάλεσε να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν. Διευκρίνισε, ακόμη, ότι η εκλογική διαδικασία διεξάγεται ομαλά.


Το εκλογικό της δικαίωμα για τις Ευρωεκλογές άσκησε το πρωί η πρόεδρος του κόμματος «Φωνή Λογικής» και υποψήφια Ευρωβουλευτής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη σήμερα, γιατί από σήμερα αλλάζει η Ελλάδα, αλλάζει η Ευρώπη και είναι μια νέα εποχή που επιτέλους θα επικρατεί η λογική. Πάμε δυνατά με τη Φωνή Λογικής» δήλωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στη Νέα Ερυθραία δήλωσε ότι η ψήφος σήμερα έχει διπλή σημασία. «Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ενάντια στη συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, από την ακρίβεια και το περιβάλλον, μέχρι και το κράτος δικαίου. Παράλληλα, απαιτούμε μια Ευρώπη που θα αλλάξει», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.


Ρέθυμνο: Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία σε Χανιά και Ρέθυμνο

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία σε Χανιά και Ρέθυμνο, με τις κάλπες να υποδέχονται τους ψηφοφόρους που προσέρχονται από νωρίς στα εκλογικά κέντρα, τα οποία όμως, κατά κοινή ομολογία δικαστικών και εκλογικών αντιπροσώπων, δεν θυμίζουν τους ρυθμούς προσέλευσης στις εθνικές εκλογές. Πάντως, αναμένεται ότι μετά το μεσημέρι η προσέλευση θα αυξηθεί, παρά το γεγονός ότι οι παραλίες των δύο νομών έχουν ήδη κόσμο.


Σύμφωνα με την κ. Λιονή η διαδικασία δεν έχει κανένα πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι εντός των τμημάτων οι εφορευτικές επιτροπές διαθέτουν λιγότερο αριθμό προσώπων από άλλες φορές. Κανονικά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία και στα Ανώγεια, όπου και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και στην Γαύδο, στα Σφακιά και στον Άγιο Βασίλειο.


 


Στο 26,1% η συμμετοχή

Στη δεύτερη ενημέρωση για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ανέφερε ότι η συμμετοχή έφτασε στο 26,1% από το 13,1% που ήταν η συμμετοχή μέχρι τις 11:30.


Ο «ΚΟΣΜΟΣ» ήρθε για να μείνει στην πολιτική, κάνοντας σήμερα την πρώτη του παρουσία στις ευρωεκλογές, δήλωσε ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Ενώσαμε τον πράσινο κόσμο, πρόσθεσε o κ. Κόκκαλης, και στείλαμε το μήνυμα ότι η πράσινη μετάβαση συνδέεται με την οικονομική δικαιοσύνη.


Στο Παλαιό Φάληρο ψήφισε στις 11 το πρωί ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ24 | ανατρεπτική οικολογική Αριστερά Γιάνης Βαρουφάκης.Σε σύντομη δήλωσή του μετά την ψηφοφορία ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Όσο δεν ψηφίζεις, σε κυβερνούν πιο αδυσώπητα. Γι’ αυτό ψήφισε. Σε μια Ελλάδα που ερημοποιείται και μια Ευρώπη που παραπαίει, παρακμάζει, καταρρέει ηθικά και γεωστρατηγικά, ψηφίζουμε πανευρωπαϊκά.Ψηφίζουμε ΜέΡΑ25 εδώ στην Ελλάδα γιατί η χώρα μας ήταν το πιο σαθρό διαμέρισμα αυτής της τοξικής πολυκατοικίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι’ αυτό άρχισε να καταρρέει ο ελληνικός λαός πρώτος».

«Σήμερα δίνουμε φωνή στο δίκιο μας. Σήμερα λέμε και στην κάλπη αυτό που λέμε μεταξύ μας καθημερινά, ότι δεν πάει άλλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του στο 3ο Δημοτικό σχολείο Καλαμάτας.



Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 91ο εκλογικό τμήμα, στο 21ο Γενικό Λύκειο Αθηνών και ακολούθως δήλωσε:«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και κρίσιμες. Εύχομαι να έχουμε υψηλή συμμετοχή, η ψήφος είναι η πιο δυνατή φωνή των πολιτών».



Στο 13,1% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους κυμαίνεται η συμμετοχή των πολιτών στις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος.Συγκεκριμένα σε ποσοστό 88,2% των εκλογικών τμημάτων τα οποία έστειλαν ενημέρωση, μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει 1.260.931 πολίτες. Σημειώνεται ότι σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται και όσοι ψήφισαν με επιστολική ψήφο. Δείτε εδώ αναλυτικά

Στο Μοσχοχώρι Πιερίας ψήφισε ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος δήλωσε: «Οι εκλογές είναι η κορυφαία διαδικασία. Εκφράζεται ο, κατά το Σύνταγμα, κυρίαρχος λαός. Θέλουμε και ζητούμε από τον λαό να βοηθήσει την ευγενική προσπάθεια της ΝΙΚΗΣ.

Το εκλογικό του δικαίωμα στο πλαίσιο των Ευρωεκλογών άσκησε το πρωί ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.   Ο πρώην πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε από τον κόσμο κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα. Δεν έκανε δηλώσεις.



«Σήμερα πάμε όλοι και όλες και ψηφίζουμε για να κοντύνουμε την αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Για να ψηλώσουμε το μπόι του λαού μας και των αγώνων του με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, στο μπόι των ονείρων, στο μπόι των ανθρώπων» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την άσκηση των εκλογικών του καθηκόντων για τις ευρωεκλογές.



Λίγο πριν από τις 11 το πρωί άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, στο 164 εκλογικό τμήμα στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. 

«Τα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης, ποιες δυνάμεις επέβαλαν τη σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και ποιες δυνάμεις στήριξαν τη δικαίωση και την αλληλεγγύη» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, συμπληρώνοντας ότι «τη λιτότητα επέβαλε το κόμμα που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» και πως «η αλληλεγγύη, η ενότητα οι κοινές οικονομικές πολιτικές για να ξαναπάμε στην εποχή της σύγκλησης, από την εποχή των ανισοτήτων και της απόκλισης, είναι επιλογή της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας».




«Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα, έχετε πολλούς λόγους να στηρίξετε ΠΑΣΟΚ. Ζητώ να μας εμπιστευτείτε και να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας απογοητεύσουμε» κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.


Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο πλαίσιο των Ευρωεκλογών στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 308ο εκλογικό τμήμα.Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ψηφίζουμε για μια ισχυρή Ελλάδα σε μία ισχυρή Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι «η σημερινή μέρα είναι γιορτή της Δημοκρατίας» ενώ επισήμανε ότι «οι ευρωεκλογές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία κι ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ελληνική φωνή».

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ανέφερε ότι σήμερα είναι μια γιορτή τη Δημοκρατίας ενώ είπε ακόμα μεταξύ άλλων ότι σήμερα επιλέγουμε ποια Ευρώπη θέλουμε.



Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα. Οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 7 το απόγευμα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί οι κλασικές ελλείψεις στη στελέχωση τον εφορευτικών επιτροπών, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.Η πρώτη ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών για τη συμμετοχή θα γίνει στις 11:45. Σημειώνεται ότι για τις φετινές ευρωεκλογές δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με τη συμμετοχή στις αντίστοιχες του 2019, καθώς τότε δεν υπήρχε το σύστημα SRT, που επιτρέπει πλέον στους δικαστικούς αντιπροσώπους να στέλνουν σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των πολιτών που έχουν προσέλθει στην κάλπη.

Στο 1ο Δημοτικό σχολείο στο Πανόραμα, στην Θεσσαλονίκη ψήφισε για τις Ευρωεκλογές ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος.«Σήμερα είναι πολύ σημαντική η εκλογική αναμέτρηση. Θα πρέπει να όλοι μας να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Υπάρχουν δύο πόλοι. Από τη μία ο πόλος του πολέμου των τριών κομμάτων και από την άλλη ο πόλος της ευημερίας. Αν μας εμπιστευθούν οι πολίτες δεν θα τους προδώσουμε ποτέ», δήλωσε.Κυριάκος Βελόπουλος

Ευρωεκλογές σήμερα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής. «Πάμε να κάνουμε την αγάπη δύναμη» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας σε δηλώσεις της.

Ζωή Κωνσταντοπούλου- Ευρωεκλογές


Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άσκησε λίγο μετά τις 9 το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα, στο πλαίσιο των Ευρωεκλογών, στο 27ο και 28ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών, στην Κυψέλη. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους, αποχωρώντας. Αρκέστηκε να πει μόνο ότι «άλλοι θα πρέπει να κάνουν δηλώσεις σήμερα».



Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών σύμφωνα με την ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου. Ανέφερε ότι η διαδικασία συλλογής της επιστολικής ψήφου ολοκληρώθηκε και συνολικά 178.588 εκλογείς επέλεξαν αυτή τη διαδικασία, από τους οποίους 136.451 ήταν κάτοικοι του εσωτερικού και 42.137 κάτοικοι του εξωτερικού.Οι εκλογείς, οι οποίοι δεν απέστειλαν φάκελο ή δεν παραλήφθηκε εμπρόθεσμα, ενημερώθηκαν χθες το βράδυ ότι θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 11 το πρωί στο εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν.Ο κ. Λιβάνιος είπε ακόμα ότι συνολικά 18.380 εκλογικά τμήματα έχουν στηθεί ανά την επικράτεια και περιμένουν τους ψηφοφόρους, μέχρι τις 7 το απόγευμα που κλείνουν οι κάλπες. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι στις 12:45, στις 14:45 και στις 17:45 θα υπάρξουν ενημερώσεις με τα μέχρι τότε ποσοστά συμμετοχής.Τέλος, σημείωσε ότι γύρω στις 21:00 θα υπάρξει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και του αριθμού εδρών ανά κόμμα.


Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων στις 21:15 – 21:45 ώρα Ελλάδος, βάσει του προγραμματισμού που έχει ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους παρακολούθησης των αποτελεσμάτων στην έδρα της Ευρωβουλής.  Δείτε αναλυτικά

Χωρίς προβλήματα άνοιξαν στις 07:00 οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές 2024 και στα εκλογικά τμήματα της Θεσσαλονίκης, με τους πρώτους πολίτες να προσέρχονται για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στα οκτώ εκλογικά τμήματα που δημιουργήθηκαν στο σχολικό συγκρότημα της οδού Ικτίνου στο κέντρο της πόλης, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ όπως ανέφεραν στο thestival.gr δικαστικοί αντιπρόσωποι, ακόμη δεν εμφανίστηκαν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών τα οποία όπως ορίζει ο νόμος είναι τέσσερα τακτικά και τέσσερα αναπληρωματικά.  Δείτε αναλυτικά

Την πρώτη ενημέρωση για την πορεία των ευρωεκλογών μετά το άνοιγμα της κάλπης στις 07:00 έκανε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος δίνοντας και τα πρώτα στοιχεία για την επιστολική ψήφο. Ειδικότερα 178.809 ψήφισαν με επιστολική ψήφο, οι 42.147 από το εξωτερικό με το ποσοστό να φτάνει στο 88,3%. Ταυτόχρονα ο κ. Λιβάνιος παρότρυνε τους πολίτες να μπαίνουν στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» για να δουν που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Δείτε εδώ αναλυτικά

Πού και πότε θα ψηφίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Συγκεκριμένα:


Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:00, στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 308ο εκλογικό τμήμα.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα για τις Ευρωεκλογές στις 10:00 στο Δημοτικό σχολείο Εκάλης (Δεκελείας & Φασιδέρη, Εκάλη).​


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:00 στο 13ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης (ε.τ. 164, Κανάρη 40).


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 11.00 στο 404ο εκλογικό τμήμα του δήμου Νέας Ιωνίας (2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, Κηφισσού 2-4, Νέα Ιωνία).

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:00 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος Θεσσαλονίκης.


Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στις 9:15 το πρωί, στο 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής (Νεαπόλεως 5).


Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, βρίσκεται στην Καλαμάτα και αναμένεται να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα του στις 10:30 στο 3ο δημοτικό σχολείο Καλαμάτας.


Πού ψηφίζω

Στον ειδικό ιστότοπο του gov.gr ο ψηφοφόρος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει. Μάλιστα υπάρχει και χάρτης με την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος. Εναλλακτικά μπαίνετε στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/


Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα δύο πρώτα γράμματα από το όνομά σας, αλλά και το όνομα του πατέρα σας (και προαιρετικά της μητέρας σας). Ακόμη, προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας. Σε διαφορετική περίπτωση – εφόσον τον θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.


Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε γραμμένος/η».


Για το «Μάθε που ψηφίζεις» μπορείτε να καλείτε στο τηλεφωνικό κέντρο 213 136 1500 καθημερινά από 09:00 μέχρι 21:00



Ποια έγγραφα πρέπει να έχω μαζί μου για να ψηφίσω

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, γίνεται με:


την αστυνομική τους ταυτότητα ή

τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή

το διαβατήριό τους ή

την άδεια οδήγησης ή

το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων ή

με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Ευρωεκλογές 2024: Σταυροί προτίμησης

Ο εκλογέας βάζει σταυρό προτίμησης στο κόμμα ή στον συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων που επιθυμεί.


Αν δεν τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό, το ψηφοδέλτιο θεωρείται λευκό.

Αν τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό αλλά δεν επιλεγεί κανένας υποψήφιος του συνδυασμού, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο υπέρ του συνδυασμού.

Αν δεν έχει τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό και έχουν επιλεγεί υποψήφιοι, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Αν τεθεί σταυρός προτίμησης στην ένδειξη «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω – Ψηφίζω λευκό», τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται λευκό, ανεξαρτήτως αν έχουν επιλεγεί ή όχι υποψήφιοι.

Αν ο εκλογέας επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά τον συνδυασμό, ωστόσο, δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Ο εκλογέας σημειώνει στο ψηφοδέλτιο και τον συνολικό αριθμό προτίμησης υπέρ υποψηφίων που έχει επιλέξει, δηλαδή 0 έως 4.

Αν εκλογέας δεν συμπληρώσει τον αριθμό των σταυρών προτίμησης, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά στον συνδυασμό, ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Ο εκλογέας τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο ψηφοφορίας και κλείνει τον φάκελο, χρησιμοποιώντας το ειδικό αυτοκόλλητο.


Την ίδια ώρα, τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής θα είναι διαθέσιμα ώστε να επιλύσουν πιθανές απορίες των ψηφοφόρων.


Πότε θα ξέρουμε τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024

Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα ανακοινωθούν μέχρι το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουνίου. Αυτό εμποδίζει τις χώρες που ψηφίζουν νωρίτερα, να επηρεάσουν το αποτέλεσμα εκείνων που ψηφίζουν αργότερα.


Οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκοπεύουν να δημοσιεύσουν τις πρώτες επιμέρους εκτιμήσεις στις 18:15 το απόγευμα της Κυριακής και την πρώτη πλήρη σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου στις 20:15. Αυτά τα δεδομένα θα συνδυάζουν τις εκτιμώμενες ψήφους και τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις.


Έως τις 23:00 το βράδυ, μόλις έχουν κλείσει οι κάλπες σε όλα τα κράτη μέλη, θα έχουμε μια αξιόπιστη, ολοκληρωμένη ματιά στη σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Η διαδικασία για να ψηφίσω

Οι τρόποι για να ψηφίσετε είναι:


είτε δια ζώσης στο εκλογικό τμήμα όπου ανήκετε

είτε με επιστολική ψήφο.

Οι εκλογείς προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας, ένας – ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες ή όπως ειδικότερα ορίζει η εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.


Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.


Εκλογείς, οι οποίοι από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα ανωτέρω, έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.


Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:


αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και

αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.


Πώς θα λειτουργήσουν τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων το Σάββατο και την Κυριακή

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των Ευρωεκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους.


Γραφεία Ταυτοτήτων


Κυριακή, 9 Ιουνίου 2024, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Γραφεία Διαβατηρίων


 


Κυριακή, 9 Ιουνίου 2024, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

enikos.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html