Μεγάλη προσοχή συνιστούν οι ειδικοί...
Μετά τον κορονοϊό, τον οποίο μάθαμε κι από την καλή κι από την ανάποδη, ήρθε η ώρα να μάθουμε και τον… παρβοϊό. Για την ακρίβεια, θα έπρεπε να τον γνωρίζουμε ήδη: «Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο», εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν ιό που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια με συμπτώματα ήπιας λοίμωξης.
Γιατί όμως ο ΕΟΔΥ σήμανε συναγερμό με έγγραφο που κοινοποιήθηκε από την 1η Μαΐου; Ένα κοριτσάκι 3,5 ετών έχασε την ζωή του στην Θεσσαλονίκη από οξεία μυοκαρδίτιδα που προκάλεσε λοίμωξη με παρβοϊό, ενώ σε νοσοκομεία της πόλης έχουν καταγραφεί άλλα 11 περιστατικά, που σχετίζονται με τον παιδικό σταθμό που πήγαινε η άτυχη μικρή!
Η λεγόμενη… πέμπτη νόσος!
Υπάρχει όμως σοβαρός λόγος ανησυχίας; Σύμφωνα με τις στατιστικές μελέτες, ο περισσότερος ενήλικος πληθυσμός το έχει περάσει γι’ αυτό και έχει αντισώματα -μόλις ένα ποσοστό 20-30% δεν το έχει περάσει: «Πάντα βλέπαμε παρβοϊούς και πάντα βλέπαμε τη λεγόμενη… πέμπτη νόσο.
Εκτός δηλαδή από την ιλαρά, την ερυθρά, την ανεμοβλογιά και την οστρακιά, είχαμε και την… πέμπτη νόσο, που οφειλόταν σε αυτόν τον ιό. Είναι ιός κυτταροτοξικός, ο Β19, έτσι λέγεται.
Κολλάει από ανθρώπους σε ανθρώπους, γιατί υπάρχει και παρβοϊός που κολλάει στις γάτες και στους σκύλους – αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό», ξεκαθαρίζει ο κύριος Ανδρέου, ο οποίος εξήγησε τι προκαλεί συνήθως ο παρβοϊός, αλλά και το… αθώο σύμπτωμα που φωνάζει ότι υπάρξει λοίμωξη: «Αν κολλήσεις, μετά από μία με δύο εβδομάδες παρουσιάζεις μια ήπια λοίμωξη, σαν ένα κοινό κρυολόγημα – μυαλγία, πονοκέφαλος, πόνος στα κόκαλα.
Όμως, το χαρακτηριστικό που κάνει ο ιός αυτός είναι ότι βγάζει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο, σαν να έχεις δεχθεί μια έντονη σφαλιάρα στο πρόσωπο, ένα ράπισμα.».
Αν δούμε εξάνθημα, τότε ο ιός δεν μεταδίδεται πλέον, όμως στις σοβαρές περιπτώσεις υπάρχουν και πολύ σοβαρές επιπλοκές όπως γίνεται και με όλες τις ιώσεις: «Κάνει όμως κάποιες επιπλοκές σε σπάνιες περιπτώσεις. Προσβάλλει τις αρθρώσεις κυρίως στους ενήλικες και κάνει αρθρίτιδα. Ο ιός χτυπά τους πάντες. Σε σπάνιες περιπτώσεις κάνει καρδίτιδα, όπως όλες οι ιώσεις. Δεν υπάρχει ιός που να μην προσβάλλει το μυοκάρδιο. Όταν υπάρχουν και άλλες συν-λοιμώξεις, αυτός ο ιός βρίσκει ευκαιρία και κάνει μεγαλύτερη ζημιά στο σώμα».
Η πιο ευάλωτη κατηγορία
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι έγκυες που δεν έχουν αντισώματα, αφού αν κολλήσουν στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, τότε κινδυνεύουν με βαριά αναιμία, με διακοπή της εγκυμοσύνης ή με ένα μωρό που θα γεννηθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας. Εμβόλιο δεν υπάρχει, κάτι που σημαίνει ότι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπευτική αγωγή.
Πηγή: instanews.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|