Σε σοβαρή κατάσταση από την περασμένη Πέμπτη (23.05.2024) νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» ένας 50χρονος από χωριό του Δήμου Ερυμάνθου στην Πάτρα, ο οποίος δέχθηκε δάγκωμα από οχιά.
Ο άτυχος άντρας μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο της Πάτρας, του χορηγήθηκε αντιοφικός ιός, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα από το δηλητήριο του φιδιού, μετά το δάγκωμα της οχιάς.
Οι γιατροί από την πρώτη στιγμή κάνουν ότι μπορούν, περιμένοντας την αντίδρασή του στην θεραπευτική αγωγή. Προφανώς το δηλητήριο της οχιάς απεδείχθη ιδιαίτερα τοξικό για τον οργανισμό του και για αυτό παρουσίασε επιπλοκές που επιβάρυναν την κατάστασή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη ημέρα υπέστη και αιμορραγικό σοκ. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην εφημερίδα «Πολιτεία» οι γιατροί του, από το περασμένο Σάββατο (25.05.2024) εμφανίζει καλύτερη εικόνα.
Στη χώρα μας συναντάμε συνολικά 23 είδη φιδιών, από τα οποία μόνο τα επτά φέρουν δηλητήριο, ενώ από αυτά τα πέντε έχουν επικίνδυνο δάγκωμα για τον άνθρωπο. Πρόκειται για τα φίδια της οικογένειας των Εχιδνιδών, δηλαδή είδη οχιάς. Τα υπόλοιπα δύο δηλητηριώδη φίδια (Αγιόφιδο και Σαπίτης) ανήκουν σε άλλες οικογένειες και είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο.
Το δηλητήριο των οχιών της χώρας μας είναι κυρίως κυτταρολυτικό και όχι νευροτοξικό, κάτι που μας δίνει πολύ χρόνο για να μεταβούμε σε ένα νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Φίδια με κυρίως νευροτοξικό δηλητήριο, όπως η κόμπρα, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.
Η μοναδική περίπτωση που μπορούμε να κινδυνέψουμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως γράφει το flamis.gr, είναι αυτή της αναφυλακτικής αντίδρασης (αλλεργικό σοκ), κάτι που μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε δηλητηριώδες τσίμπημα σε αλλεργικά άτομα, όπως από μέλισσα, σκορπιό, αράχνη, κ.ά., ή ακόμα και από κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών ή εισπνοή γύρης. Η αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων γίνεται με συγκεκριμένα φάρμακα που δεν σχετίζονται άμεσα με δηλητηριάσεις. Αγνωστο παραμένει αν στην περίπτωση του 50χρονου από τον Ερύμανθο συνέβη κάτι τέτοιο.
Μία ακόμα περίπτωση κατά την οποία η διακομιδή του θύματος σε νοσοκομείο είναι εξαιρετικά επείγουσα είναι αυτή του δήγματος στον λαιμό ή στο κεφάλι, λόγω του ότι κατά τον σχηματισμό οιδήματος ενδέχεται να προκληθεί απόφραξη της αναπνευστικής οδού. Εντούτοις, το ενδεχόμενο δήγματος σε αυτές τις περιοχές είναι και εξαιρετικά απίθανο.
Πηγή: agrinionews.gr