Οι συμφωνίες και τα 3 «αγκάθια» στα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν « Enimerosi 247

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Οι συμφωνίες και τα 3 «αγκάθια» στα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν



Σε καλό κλίμα, αλλά με διαφωνίες, συναντήθηκαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.


Συγκλίσεις σε σειρά θεμάτων, αλλά και διαφωνίες που εξακολουθούν να αποτελούν «αγκάθι» στα ελληνοτουρκικά ανέδειξε η συνάντηση που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα, μέσα σε θετικό κλίμα.


Το κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών τονίζει ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν «σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας», ενώ «δεσμεύτηκαν να εδραιώσουν το σημερινό θετικό κλίμα σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Αθήνας του 2023 για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία, να διερευνήσουν περαιτέρω τομείς συνεργασίας, να συνεχίσουν τις τακτικές ανταλλαγές και να διατηρήσουν αποτελεσματικούς διαύλους επικοινωνίας σε πολλαπλά επίπεδα».


Στις κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο ανακοινώθηκαν η σύσταση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, η σύναψη Μνημονίου Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών και η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών.


Μητσοτάκης και Ερντογάν διαφώνησαν μειονότητα στη Θράκη, Μονή της Χώρας και Χαμάς


Μητσοτάκης και Ερντογάν πάντως διαφώνησαν σε τρία βασικά ζητήματα και συγκεκριμένα για τη μειονότητα στη Θράκη, τη Μονή της Χώρας και τη Χαμάς.


Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε τη μειονότητα της Θράκης «τουρκική» με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι είναι «μουσουλμανική».


Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν είπε αρχικά ότι «εξέφρασα ξανά σήμερα στον αξιότιμο κ. πρωθυπουργό τις προσμονές μας από τη γείτονα και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα».


«Βλέπουμε το θέμα της μειονότητας ως μία γέφυρα ανθρώπινης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Προσμένουμε η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας να συμβάλει στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα».


Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: ««Οι μειονότητες στις χώρες μας που προσδιορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν -και το πιστεύω βαθιά αυτό- μία γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας».


«Από τη μία πλευρά, η ελληνική μειονότητα, έστω και δραστικά μειωμένη πληθυσμιακά εμπλουτίζει την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Τουρκίας. Χρειάζεται όμως και τη στήριξη της τουρκικής Πολιτείας για να συνεχίσει να το πράττει», συνέχισε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας:


«Στη Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά, με την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική έννομη τάξη να τούς εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών».


«Πρέπει να σάς διαβεβαιώσω ότι σ' αυτόν τον στόχο είμαι προσωπικά προσηλωμένος», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.


Διάσταση απόψεων υπήρξε και στο θέμα της Χαμάς, με φόντο την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση», ενώ στη δευτερολογία του ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν θεωρεί τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση»,.


Αντ' αυτού τη χαρακτήρισε «αντιστασιακή οργάνωση» που ιδρύθηκε το 1947 όταν καταλήφθηκαν τα εδάφη από το Ισραήλ, εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του με την ελληνική θέση.


«Αυτή η οργάνωση, απέναντι στην απώλεια ζωών που φτάνει τις 35.000 προσπαθεί να δώσει έναν αγώνα προστασίας, είναι μία αντιστασιακή οργάνωση και θα πρέπει να το δούμε αυτό το πράγμα», συνέχισε ο Ερντογάν. «Το να την ονομάσουμε τρομοκρατική οργάνωση, θα ήταν μία βάναυση προσέγγιση, θα ήταν μία αδίστακτη προσέγγιση», είπε μεταξύ άλλων.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε επίσης τη στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ αναφορικά με το Παλαιστινιακό, αλλά τόνισε τη διαφωνία του με την προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη πάνω στο θέμα της Χαμάς.


«Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και πάνω από όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι που είναι και τα μεγάλα θύματα αυτού του πολέμου», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο Τάγιπ Ερντογάν είπε ότι διαφωνούν με το χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.


«Αυτό που λέτε μπορεί να γίνει», ανταπάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος.


Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε αναφερόμενος στη Μονή της Χώρας είπε ότι είναι «ανοιχτή προς όλους».


Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με ειλικρίνεια τη στεναχώρια μας για τη Μονή της Χώρας που άλλαξε χαρακτήρα και θα λειτουργήσει ως Τέμενος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.


«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή αξία του μνημείου για να είναι επισκέψιμο από όλους για να απολαμβάνουν αυτόν τον θησαυρό. Είναι σημείο αναφοράς για την ιστορία της Κωνσταντινούπολης», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ανδρουλάκη


Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «άβουλο, αμήχανο Κυριάκο Μητσοτάκη», ο οποίος εφαρμόζει «ΙΧ εξωτερική πολιτική» που θέτει «σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας».


Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ:


«Η σημερινή, νέα επίδειξη της τουρκικής προκλητικότητας από τον πρόεδρο Ερντογάν, που μίλησε ξανά για "τουρκική μειονότητα" στη Θράκη απέναντι σε έναν άβουλο, αμήχανο Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει τους κινδύνους που συνεπάγεται η ΙΧ εξωτερική του πολιτική και το δόγμα του δεδομένου συμμάχου που εφαρμόζει, θέτοντας, με τη συστηματική υποχωρητικότητα της κυβέρνησης, σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας.


Το ίδιο ισχύει και για τη χλιαρή αντίδρασή του στην πρόσφατη πρόκληση της μετατροπής σε τζαμί της Ιεράς Μονής της Χώρας. Η συνάντηση αυτή, της οποίας η ελληνική κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει τη σημασία, ήταν αποκαλυπτική ως προς τις προθέσεις και τους στόχους και την στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Τα συμφέροντα της χώρας, όπως πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με όρους επικοινωνιακών τακτικών, ψηφοθηρίας και διατήρησης των εσωκομματικών της ισορροπιών.


Ανοίγοντας το δρόμο στην τουρκική κυβέ​ρνηση να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα, να γκριζάρει νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, να επαναφέρει το προκλητικό αφήγημα της "Γαλάζιας πατρίδας", να μετατρέπει σε τζαμιά χώρους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.


Και όλα αυτά απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει αναγάγει σε πάγια τακτική αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας την... υποβάθμισή της, σε μια λογική στρουθοκάμηλου.


Ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε σε τίποτε σημαντικό. Συνιστά πρωτοφανές γεγονός το ότι ουσιαστικά έδωσε το "πράσινο φως" στον Τούρκο Πρόεδρο για την παράνομη μετατροπή της Μονής της Χώρας από Μουσείο σε τέμενος, εστιάζοντας μόνο σε ζητήματα προσβασιμότητας της από το κοινό.


Ένας πρωθυπουργός αποδυναμωμένος, ανίκανος έστω να εκφράσει την δυσαρέσκεια του για την προκλητική διαμαρτυρία του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας για τα θαλάσσια πάρκα που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται, όπως άλλωστε έκανε και ως κυβέρνηση, υπέρ της συνέχισης και διατήρησης του διαλόγου, με σαφείς κόκκινες γραμμές στη βάση του διεθνούς δικαίου που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή, στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος.


Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε για πολλοστή φορά να κινηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαταλείποντας την άκρως επικίνδυνη για τη χώρα μας, υποχωρητική απέναντι στην Τουρκία, πολιτική της».


Παράλληλα, σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για να σχολιάσει τη συνάντηση και τις δηλώσεις των Ρετζέμπ Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.


«Ο Ερντογάν συνέχισε σήμερα ακάθεκτος τις προκλήσεις του, επιβεβαιώνοντας ότι ο όποιος διάλογος πρέπει να γίνεται χωρίς αυταπάτες», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τόνισε:


«Για εμάς η συνθήκη της Λωζάννης είναι γραμμένη σε πέτρα και η μόνη πραγματικότητα στην Κύπρο είναι η κατοχή και βάρβαρη εισβολή του "Αττίλα". Γι' αυτό και η λύση πρέπει να δοθεί με σεβασμό στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όσον αφορά στη Μονή της Χώρας, υποστήριξε πως «αργά ξύπνησε ο κ. Μητσοτάκης. Απ' το 2020 είναι διακηρυγμένες οι προθέσεις του Ερντογάν και για την Αγία Σοφία και για τη Μονή της Χώρας. Ήδη η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».


Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη έπρεπε πολύ νωρίτερα να έχουμε κάνει διάβημα στην Ευρώπη και βέβαια σε όλα τα διεθνή fora για να προστατεύσουμε αυτά τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.



Πηγή:  Reader.gr


Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html