Το φυσικό φαινόμενο, που περιγράφει το πείραμα με το αναψυκτικό και τις καραμέλες, είχε παρασύρει χιλιάδες ανθρώπους και ζώα στον θάνατο...
Όλοι το έχουμε προσπαθήσει (τι, μόνο εγώ;), όλοι έχουμε θαυμάσει το μεγαλείο της Φυσικής, μέσα από το πείραμα «ρίχνω καραμέλες τύπου mentos μέσα σε αναψυκτικό» και τον πίδακα που βγαίνει έξω από το μπουκάλι.
Πριν φτάσουμε να εξηγήσουμε στο πως αυτό το πείραμα Φυσικής βρήκε εφαρμογή στον έξω κόσμο και προκάλεσε κυριολεκτικά, μακελειό, με νεκρούς ανθρώπους και ζώα, ας εξηγήσουμε πως γίνεται, με όσο πιο απλό τρόπο, χωρίς να θυμίσουμε επεισόδιο του "Breaking Bad".
Σε όποιο αναψυκτικό και αν επιχειρήσουμε να ρίξουμε τουλάχιστον τρεις καραμέλες, η «έκρηξη» είναι αναπόφευκτη. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Η αιτία, σύμφωνα με το teacherland, βρίσκεται στο διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται διαλυμένο υπό μεγάλη πίεση μέσα στα αναψυκτικά και που λόγω των καραμελών μετατρέπεται τάχιστα σε πάρα πολλές μικροσκοπικές αέριες φυσαλίδες που ωθούν το υγρό αναψυκτικό να βγει έξω από το μπουκάλι (κάτι σαν σωσίβια που είναι βυθισμένα μέσα στη θάλασσα και πετάγονται με ταχύτητα προς τα έξω, παρασύροντας μαζί τους και το νερό).
Χωρίς την παρουσία καραμελών το διοξείδιο του άνθρακα θα μετατρεπόταν σε αέριο, δημιουργώντας μεγάλες φυσαλίδες που προσκολλώνται κυρίως στα πλαϊνά τοιχώματα του μπουκαλιού. Οι φυσαλίδες αυτές επειδή ακουμπούν με μικρή επιφάνεια μέσα στο υγρό δεν είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα βίαιο φαινόμενο.
Αντίθετα, ρίχνοντας τις καραμέλες επειδή έχουν σχετικά τραχιά επιφάνεια και διαλύονται εύκολα στο νερό δημιουργούνται πολύ περισσότερες μικροσκοπικές φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα γύρω από τις καραμέλες. Αυτές πλέον καθώς βρίσκονται μέσα στην κυρίως ποσότητα του υγρού και όχι στα πλαϊνά τοιχώματα, προκαλούν ένα πολύ εντονότερο φαινόμενο.
Ο αφρισμός διευκολύνεται και από τα συστατικά τόσο των αναψυκτικών (κυρίως γλυκαντικές ουσίες) όσο και αυτά των καραμελών (ζελατίνη και άλλα συστατικά τσιχλών). (Άλλη μία σημαντική παράμετρος είναι η μείωση της επιφανειακής τάσης του νερού από τα γλυκαντικά, αλλά ξεφεύγει από τους στόχους της ερμηνείας μας).
Ξεχάστε τα αναψυκτικά και τις καραμέλες
Μια λιμνική έκρηξη, γνωστή επίσης ως αναστροφή λίμνης, είναι ένα πολύ σπάνιο είδος φυσικής καταστροφής όπου το διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ξαφνικά «εκρήγνυται» μέσα από τα νερά λίμνης, δημιουργώντας ένα νέφος αερίου που μπορεί να προκαλέσει ασφυξία σε άγρια ζώα και ανθρώπους.
Μια λιμνική έκρηξη μπορεί επίσης να προκαλέσει τσουνάμι καθώς το αναδυόμενο CO2 προκαλεί αναταράξεις στη ροή του νερού. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σεισμοί, ηφαιστειακή δραστηριότητα και άλλα εκρηκτικά γεγονότα μπορούν να πυροδοτήσουν λιμνικές εκρήξεις.
Μια τραγωδία
Στις 21 Αυγούστου 1986, μια λιμνική έκρηξη στη λίμνη Nyos στο Βορειοδυτικό Καμερούν σκότωσε τουλάχιστον 1700 άτομα.
Η έκρηξη προκλήθηκε από την ξαφνική απελευθέρωση περίπου 100.000–300.000 τόνων (1,6 εκατομμύρια τόνοι, σύμφωνα με ορισμένες πηγές) διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Ένα νεφέλωμα αερίου αναδύθηκε αρχικά με σχεδόν 100 χιλιόμετρα ανά ώρα και στη συνέχεια, καθώς ήταν βαρύτερό από τον αέρα, σκέπασε κοντινά χωριά, πνίγοντας απλούς ανθρώπους και κτηνοτρόφους που βρίσκονταν σε βοσκοτόπια εντός 25 χιλιομέτρων από τη λίμνη. Ο αριθμός των ζώων που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο μετριέται σε αρκετές εκατοντάδες.
Στον επίλογο αυτής της τραγωδίας, ένα σύστημα αφαίρεσης αερίων εγκαταστάθηκε από τότε στη λίμνη, με σκοπό τη μείωση της συγκέντρωσης του CO2 στο νερό και, συνεπώς, την αποφυγή του κινδύνου παρόμοιων, επαναλαμβανόμενων εκρήξεων. Μαζί με το δυστύχημα της λίμνης Μονάουν δύο χρόνια νωρίτερα, αποτελεί ένα από τα μόνο δύο καταγεγραμμένα περιστατικά λιμνικών εκρήξεων στη σύγχρονη ιστορία.
Πηγή: Reader.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|