Από το ριάλιτι με τα εγκαταλελειμμένα παιδιά μέχρι την απιστία και τον ανταγωνισμό για τις πλαστικές.
Κάποτε η ιδέα 15-20 ανθρώπων να κλείνονται σε έναν χώρο και να βιντεοσκοπείται όλη τους η ζωή έμοιαζε σαν κάτι το αδιανόητο και δυστοπικό. Πλέον, τα ριάλιτι στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου είναι μία κανονικότητα ενταγμένη πλήρως στα τηλεοπτικά πράγματα της εκάστοτε χώρας.
Η αρχική ιδέα του Big Brother (όντας καταστροφική για κάποιους παίκτες) έχει βέβαια εξελιχθεί και πάρα πολλά ριάλιτι έχουν έρθει στην επιφάνεια παίζοντας κάθε φορά με τα όρια. Όχι μόνο με τα όρια του τι είναι ποιοτικό και ψυχαγωγικό αλλά τελικά και με το τι είναι ηθικό και τι ανήθικο.
Στην παρακάτω λίστα μαζέψαμε 5 ριάλιτι που έχει κατά καιρούς παιχτεί σε διάφορα μέρη του κόσμου και που -προς το παρόν τουλάχιστον- μοιάζει αδύνατο να παίζονταν στην ελληνική τηλεόραση.
Jersey Shore
Το "Jersey Shore" απεικόνιζε μια ομάδα νέων ανθρώπων που ζούσαν στην παραλιακή πόλη Seaside Heights, στο New Jersey. Έκανε όνομα λόγω του ακραία προκλητικού cast του. Το αλκοόλ, οι καυγάδες, και η υπερβολική σεξουαλική συμπεριφορά ήταν καθημερινή υπόθεση.
Σε αυτό το ριάλιτι, ζευγάρια δοκιμάζουν τη σχέση τους με τη συμμετοχή σε φλερτ και πιθανές σεξουαλικές επαφές με άλλα μέλη του παιχνιδιού. Κανείς δεν σεβόταν κανέναν.Πολύ συχνά μάλιστα, ένας παίκτης επιβραβεύονταν από το κοινό για τις ακραία ανήθικες και προκλητικές συμπεριφορές του. Σταδιακά έγινε συνώνυμο της ακραίας trash τηλεόρασης.
The Jerry Springer Show
Για χρόνια, "The Jerry Springer Show" ήταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ριάλιτι σόου στην τηλεόραση. Από τη δεκαετία του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, πρόσφερε στο κοινό ένα θέαμα που θα τους έμενε ανεξίτηλο.
Το πρόγραμμα περιστρέφονταν γύρω από σκάνδαλα, διαζύγια και άγριες (συχνά βίαιες) συγκρούσεις ανάμεσα στους καλεσμένους. Ουσιαστικά, ο παρουσιαστής Jerry Springer παρουσίαζε καλεσμένους που επιδείκνυαν εξωφρενική συμπεριφορά και διατράνωναν άκρως ανήθικά πράγματα στη σκηνή. Τα επεισόδια συχνά κορύφωναν σε σωματική βία και προσβολές.
Bridalplasty
Το συγκεκριμένο ριάλιτι παίχτηκε μόλις για μία σεζόν, το 2010, παρόλα αυτά άφησε το στίγμα του, χάρη στην ακραία και υποτιμητική για τις γυναίκες υφή του. Η βασική ιδέα εδώ ήταν ότι νύφες ανταγωνίζονταν η μία την άλλη με απώτερο σκοπό να κερδίσουν δωρεάν πλαστικές επεμβάσεις πριν τον γάμο τους.
Οι κριτικοί κατέκριναν έντονα το Bridalplastry κυρίως γιατί ήταν σαν αυτό να λειτουργούσε ως διαφήμιση πλαστικών χειρουργών. Το μήνυμα που περνούσε ήταν ότι πρέπει να περάσεις πάρα πολύ χρόνο και (κυρίως) να ξοδέψεις πολύ χρήμα για να είσαι όμορφη.
Kid Nation
Από τα πλέον ακραία ριάλιτι που προβλήθηκαν ποτέ. Έστω και αν ήταν για μία μόνο σεζόν, το μακρινό 2007. Η κεντρική ιδέα ήταν ότι παιδιά ηλικίας 8 μέχρι 15 ετών θα τοποθετούνταν σε μία εγκαταλελειμμένη πόλη χωρίς ενήλικες να τα επιβλέπουν. Έτσι, τα ανήλικα παιδιά αναλάμβαναν τα ίδια τη διαχείριση της καθημερινότητάς τους πολλές φορές αναγκαζόμενα να πάρουν σκληρές αποφάσεις ή να ασχοληθούν με επίπονες εργασίες.
Προφανώς στο μυαλό όλων πήγε στο κλασικό λογοτεχνικό βιβλίο «Ο άρχοντας των μυγών». Σε κάθε περίπτωση, το ριάλιτι αντιμετώπισε πολύ έντονη κριτική για την εκμετάλλευση ανήλικων παιδιών, των οποίων η ασφάλεια και η ευημερία φυσικά και τέθηκε υπό αμφισβήτηση. Όσο και αν η παραγωγή διαβεβαίωνε για το αντίθετο.
The OCD project
Το show αυτό έκανε πρεμιέρα το 2010 και επικεντρώθηκε σε έξι ασθενείς με OCD που θα ακολουθούσαν μία ακραία θεραπεία που πρότεινε ο κλινικός ψυχολόγος Dr. Tomlin. Θεωρητικά, σκοπός του ήταν να αναδείξει το πρόβλημα της συγκεκριμένης διαταραχής που μέχρι τότε ήταν σχετικά άγνωστη.
Παρόλα αυτά και παρά τις διακηρύξεις, μοιάζει πραγματικά ως εκμετάλλευση ανθρώπων που βρίσκονταν σε μία αδύναμη στιγμή και προσπαθούσαν να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές.
Πηγή: Reader.gr