Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας, ούτως ώστε να περάσουμε από την χειμερινή ώρα στην θερινή. Η αλλαγή ώρας την άνοιξη γίνεται συνήθως την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, που φέτος είναι στις 31 Μαρτίου.
Έτσι, όταν τα ρολόγια μας δείξουν 03.00 τα ξημερώματα, τότε, θα πρέπει να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά, ώστε να δείχνουν 04.00 τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να χάσουμε μια ώρα ύπνου.
Στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρεται το εξής:
«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..».
Θα καταργηθεί η αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο;
Αντιστοίχως, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, που φέτος είναι 27 Οκτωβρίου, περνάμε από την θερινή ώρα στη χειμερινή. Έτσι, λοιπόν, όταν τα ρολόγια δείξουν 04:00 τα ξημερώματα, τότε, γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, προκειμένου να δείχνουν 03:00.
Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε προτείνει την κατάργηση της αλλαγής ώρας σε θερινή και χειμερινή από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021. Δεδομένου, όμως, ότι υπήρχαν διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη –μέλη, η εν λόγω πρόταση δεν έχει αποκτήσει νομική ισχύ. Έτσι, η συνήθεια για αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο θα συνεχίζει να γίνεται κανονικά, μέχρις ότου υπάρξει οριστική απόφαση από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Η θερινή ώρα καθιερώθηκε τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη κατά την δεκαετία του ΄80 με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση, με στόχο την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός για τις ώρες εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ είχε αποτελέσει και κυρίαρχο ζήτημα κατά την διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.
Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, ο πρώτος άνθρωπος που πρότεινε την θερινή ώρα ήταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος κατά τον 18ο αιώνα, ο οποίος διαπίστωσε ότι ξυπνώντας κοντά στην ανατολή του ήλιου, είχε περισσότερο φως στο σπίτι του, αφού δεν χρειαζόταν να ανάψει κεριά, κάτι που σήμαινε ότι «εξοικονομούσε» ενέργεια. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες πηγές που αναφέρονται στον George Hudson (τέλη του 19ου αιώνα), ένα εντομολόγο από την Νέα Ζηλανδία. Αφού σχόλαγε από την δουλειά του, ο Hudson ήθελε περισσότερο φως του ήλιου για να συλλέγει έντομα, και η αλλαγή της ώρας ήταν η λύση στο πρόβλημα του.
Παρ΄όλο που η πρακτική για την αλλαγή της ώρας σε θερινή ακολουθείται σε περισσότερες από 70 χώρες στον κόσμο, υφίστανται ορισμένες διαφοροποιήσεις στο χρονικό διάστημα που γίνονται οι αλλαγές στους δείκτες των ρολογιών, ανάμεσα στις χώρες που ανήκουν στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο. Ωστόσο, υπάρχουν δύο πολιτείες των ΗΠΑ που δεν τηρούν τον παραπάνω κανόνα. Οι πολιτείες αυτές είναι η Αριζόνα και η Χαβάη, καθώς το φως του ήλιου πέφτει για αρκετές ώρες της ημέρας σε σύγκριση με τις άλλες πολιτείες.
Πηγή: newsit.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|