Ο ύπνος αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα που καταλαμβάνει έως και το ένα τρίτο της ζωής μας. Ειδικός εξηγεί για ποιο λόγο οι έξι ώρες ύπνους μπορούν να είναι επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου.
Σε μια πρόσφατη αποκάλυψη που αμφισβητεί τις συνήθεις αντιλήψεις σχετικά με τη διάρκεια του ύπνου, ένας ειδικός σε θέματα υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνεχής λήψη μόνο έξι ωρών ύπνου κάθε βράδυ.
Ο ύπνος, μια απαραίτητη δραστηριότητα που καταλαμβάνει έως και το ένα τρίτο της ζωής μας, αναγνωρίζεται παγκοσμίως για τα τεράστια οφέλη του στην υγεία μας. Η πράξη του ύπνου δεν είναι απλώς μια περίοδος ξεκούρασης, αποτελεί μια σημαντική περίοδο για την ψυχική και σωματική αναζωογόνηση. Ωστόσο, η ποσότητα του ύπνου που κοιμάται κανείς είναι ένα θέμα σημαντικής σημασίας.
Για τους ενήλικες, το γενικά αποδεκτό εύρος υγιούς ύπνου είναι μεταξύ επτά και εννέα ωρών ανά νύχτα. Το εύρος αυτό θεωρείται βέλτιστο για να μπορέσει ο οργανισμός να επαναφορτιστεί πλήρως και να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο συχνά αναφερόμενος αριθμός των οκτώ ωρών χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς, μια υπενθύμιση της σημασίας της αφιέρωσης επαρκούς χρόνου για ξεκούραση.
Ο καθηγητής Matthew Walker, γνωστός ειδικός στον ύπνο και συγγραφέας του βιβλίου «Why We Sleep», επισημαίνει έναν εντυπωσιακό κίνδυνο που συνδέεται με τον ύπνο μόνο έξι ωρών τη νύχτα. Η συγκεκριμένη διάρκεια, την οποία πολλοί μπορεί να θεωρούν επαρκή, είναι στην πραγματικότητα γεμάτη με κρυμμένους κινδύνους. Σύμφωνα με τον καθηγητή Walker, οι έξι ώρες ύπνου είναι παραπλανητικά προβληματικές, καθώς επιτυγχάνουν μια επικίνδυνη ισορροπία όπου τα άτομα μπορεί να μην αισθάνονται εμφανώς κουρασμένα, ωστόσο το σώμα και το μυαλό τους δεν αναπληρώνονται πλήρως.
Ο κίνδυνος έγκειται στην εσφαλμένη αντίληψη της επάρκειας. Εκείνοι που κοιμούνται έξι ώρες συχνά ξυπνούν νιώθοντας αρκετά ανανεωμένοι, οδηγώντας σε μια ψευδή αίσθηση κανονικότητας. Ωστόσο, η διάρκεια αυτή υπολείπεται των πραγματικών αναγκών του οργανισμού για ανάκαμψη, θέτοντας σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ψυχική και σωματική υγεία. Το σώμα, στερούμενο τα πλήρη οφέλη του ύπνου, δεν έχει την ευκαιρία να αναζωογονηθεί σωστά.
Συμπερασματικά, ενώ οι συγκεκριμένες ανάγκες ύπνου μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με την ηλικία και τους ατομικούς παράγοντες, το μήνυμα είναι σαφές: ο στόχος για τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την υγεία.
Πηγή: gazzetta.gr