Αλλάγες φέρνει το υπουργείο Ανάπτυξης στις προσφορές, στις εκπτώσεις και στις προωθητικές ενέργειες με προϊόντα 1+1 στα σούπερ μάρκετ.
Σε ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές από παραπλανητικές εκπτώσεις και τα «δώρα», θα προχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Τι εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης:
- η επιβολή χρονικού περιορισμού στις προσφορές, καθώς δεν είναι δυνατόν ένα προϊόν να μην πωλείται ως μονάδα αλλά σχεδόν πάντα σε προσφορά
- Η τιμή της προσφοράς να προκύπτει από την τιμή της μονάδας στο ίδιο προϊόν (για τα προϊόντα 1+1).
- Έλεγχος των τιμών σε βάθος χρόνου από τις υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε να προκύπτει η αλήθεια του δώρου και της προσφοράς
«Πρέπει να στοιχειοθετείται η έννοια του δώρου από την τιμή και πρέπει το προϊόν να προσφέρεται και μόνο του με την αρχική τιμή ώστε να προκύπτει η σύγκριση», αναφέρουν πηγές με γνώση των συζητήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο. Η λογική των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι πως αν ένα προϊόν πωλείται για παράδειγμα σχεδόν 12 μήνες το χρόνο σε προσφορά 1+1, τότε στην ουσία δεν είναι προσφορά, αλλά το προϊόν πωλείται με τον μανδύα της προσφοράς σε τιμή σχεδόν διπλάσια της πραγματικής τιμής της μονάδας. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους όσοι παρουσιάζουν προσφορές, ώστε οι προσφορές να είναι πραγματικές.
«Στόχος μας φυσικά δεν είναι να καταπολεμήσουμε ή πολύ περισσότερο να καταργήσουμε τις προσφορές 1+1. Στοχεύουμε τις προσφορές μαϊμού, τις πλασματικές προσφορές που στρεβλώνουν την αγορά», αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Προς το παρόν η ρύθμιση δεν έχει κλειδώσει, καθώς πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία που πρέπει να λαμβάνει υπόψη της πολλές τεχνικές αλλά και ουσιαστικές παραμέτρους, χωρίς να στρεβλώνει την ελεύθερη αγορά ή να δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού.
Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι - εφόσον αυτό καταστεί εφικτό - να οριστικοποιηθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για τις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» και να προχωρήσει σε τελικό στάδιο (δημοσίευση σε ΦΕΚ) πριν την αλλαγή του νέου χρόνου, ώστε το καινούριο πλαίσιο να εφαρμοστεί σταδιακά από τις αρχές του 2024. Ωστόσο αυτό που σημειώνουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης είναι πως δεν θα βιαστούν ούτε όμως θα αφήσουν την συγκυρία. Η ρύθμιση θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη ώστε να την «σηκώσει» η αγορά και να μπουν οι σωστές βάσεις, χωρίς όμως να χρονίσει η εφαρμογή της και να χαθεί η συγκυρία της ακρίβειας που δημιουργεί τώρα προβλήματα στα νοικοκυριά. Επίσης το νέο πλαίσιο θα πρέπει να είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία.
Πηγή: dnews.gr