Στην Λαμία, ο Παναθηναϊκός του coach Γιοβάνοβιτς κατάφερε να αποδράσει με τους τρείς βαθμούς, σε ένα ματς που εμφάνισε και πάλι πρόβλημα στο αμυντικό transition.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό φέτος, δεν θα είναι ούτε η τελευταία. Το ρίσκο που παίρνει φέτος ο προπονητής του Παναθηναϊκού έχει και επιπτώσεις, φέτος όμως βλέπουμε ομορφότερο ποδόσφαιρο, πιο επιθετικό και στο τέλος της ημέρας για να πάρεις πρωτάθλημα πρέπει να ρισκάρεις. Στο σημερινό μας κείμενο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε γιατί δεν μπορεί να βελτιωθεί ο Παναθηναϊκός στο αμυντικό transition, όπως και θα εξηγήσουμε γιατί αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί τους φιλάθλους του.
Το mentality έχει αλλάξει
Πέρυσι στην Τρίπολη, ο Παναθηναϊκός μένει με δέκα ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής του Κουρμπέλη. Μέχρι εκείνο το σημείο, η ομάδα του coach Γιοβάνοβιτς ήλεγχε πλήρως το παιχνίδι. Είχε την κατοχή της μπάλας, ο αργός Αστέρας δεν μπορούσε να βγάλει αντεπίθεση και όλα έδειχναν πως εύκολα η δύσκολα οι “πράσινοι” θα βρουν το γκολ της νίκης. Η αποβολή του τέως αρχηγού του Παναθηναϊκού, αναγκάζει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να “χαμηλώσει” τις γραμμές, να δώσει χώρο στον Αστέρα και να προσπαθήσει να χτυπήσει εκείνος με αντεπιθέσεις. 1-0 ο Αστέρας.
Φέτος το mentality έχει αλλάξει. Ο Αράο αποβάλλεται (άδικα), ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να παίξει σαν να μην έχει δεχθεί κόκκινη ποτέ. Το ποδόσφαιρο του ανταποδίδει την τόλμη και ένα ματς που ίσως είχε χάσει με 11 ποδοσφαιριστές, το κερδίζει με 10. Οι γραμμές δεν χαμήλωσαν ποτέ, το ρίσκο έμεινε ίδιο. Ο Παναθηναϊκός φέτας είναι πραγματικός contender, με τα ελαττώματα και τα προτερήματά του. Αυτές οι μικρές διαφορές, είναι ικανές να σε πάνε από δεύτερο, πρώτο. Φέτος, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς δεν προσπαθεί να κερδίσει με 1-0. Παίζει επιθετικά, έχει ρίσκο (δεν μπορώ να βρω καταλληλότερη λέξη) και διαθέτει όλα τα στοιχεία μιας ομάδας που δείχνει στον αγωνιστικό χώρο πως θέλει και μπορεί να στεφθεί πρωταθλήτρια.
Το αμυντικό transition είναι μέρος του ρίσκου
Διαβάζω και ακούω συνεχώς φέτος για το αμυντικό transition του Παναθηναϊκού. “Πρέπει να βελτιωθεί”, “είναι αργό” και άλλα. Ας πούμε δυο κουβέντες: Στο ποδόσφαιρο, ο τρόπος που επιτίθεσαι, έχει αντίκτυπο και στον τρόπο που αμύνεσαι. Επίσης, συμβαίνει και το αντίστροφο: Ο τρόπος που αμύνεσαι, επηρεάζει και τον τρόπο που επιτίθεσαι.
Ο coach Γιοβάνοβιτς έχοντας καταλάβει πως για να κάνει τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή και πάλι, πρέπει να ρισκάρει. Τι σημαίνει να ρισκάρει; Πρέπει να δημιουργήσει περισσότερο και για να συμβεί αυτό, πρέπει να κάνει αρκετές τελικές με καλές πιθανότητες, να πασάρει με ρίσκο και να χάσει περισσότερες μπάλες, να ανοίξει τις αποστάσεις των παικτών του, να ανεβάσει τις γραμμές και να φέρει περισσότερους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού στην αντίπαλη περιοχή. Όλα αυτά είναι ρίσκο.
Γιατί δεν μπορεί να βελτιωθεί;
Όσοι περιμένετε πως το αμυντικό transition θα βελτιωθεί, πολύ φοβάμαι πως δεν πρόκειται να συμβεί. Γιατί; Πολύ απλά γιατί δεν γίνεται. Ο τρόπος που επιτίθεται ο Παναθηναϊκός παίζοντας positional play, “αναγκάζει” τους ποδοσφαιριστές του να διατηρούν μια συγκεκριμένη θέση στον αγωνιστικό χώρο, έχοντας απόσταση από κάποιον συμπαίκτη τους. Έτσι, είναι δύσκολο για τον αντίπαλο να σε πιέσει, δημιουργείς ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα και όπως είναι φανερό, με αυτόν τον τρόπο ο Παναθηναϊκός σκοράρει αρκετά γκολ.
Όταν η μπάλα χάνεται, οι (μεγάλες) αποστάσεις που έχουν μεταξύ τους οι ποδοσφαιριστές του coach Γιοβάνοβιτς καθιστούν πολύ δύσκολη την μετάβαση στην άμυνα. Ομάδες που έχουν την δυνατότητα να βγάλουν κόντρα επιθέσεις σωστά και με αρκετούς παίκτες, θα δημιουργούν προβλήματα. Στην Ελλάδα, λίγες ομάδες μπορούν να το κάνουν. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος που ο Παναθηναϊκός επιτίθεται έχει εν γνώση του προπονητή του επίπτωση στο αμυντικό transition.
Για να πάρεις πρωτάθλημα πρέπει να ρισκάρεις. Ο coach Γιοβάνοβιτς έχει διαλέξει φέτος να πάει με μια πιο επιθετική ταυτότητα παίρνοντας ρίσκο. Το ποδόσφαιρο που παρουσιάζει είναι σαφώς πιο όμορφο στο μάτι για τον κόσμο του φέτος και ήδη ανταμείβεται. Ένα ματς λοιπόν που ίσως θα ήταν δίκαιο να χάσει με 11 ποδοσφαιριστές, το κερδίζει με 10.
Πηγή: Paopantou.gr