Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι έχουν λογαριασμό σε αυτή τη τράπεζα. Τι έχει γίνει.
Πολύς κόσμος που έχει λογαριασμό στη συγκεκριμένη τράπεζα λαμβάνει… ψεύτικο email χωρίς να το γνωρίζει.
Οι επιτήδειοι προσποιούνται ότι είναι από την τράπεζα, αλλά απλώς θέλουν να σας αποσπάσουν χρήματα.
Δείτε το επίμαχο email:
Εσείς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες και να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας.
Τι έγραφε το μήνυμα
“Αγαπητέ πελάτη” και συνέχιζε:
“Αυτή είναι η τρίτη ειδοποίηση, επειδή τα μέτρα ασφαλείας μας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν ενισχυθεί και χρειαζόμαστε την υποχρεωτική επιβεβαίωσή σας”, ενώ έκλεινε με την προτροπή “Ολοκληρώστε όλα τα απαραίτητα βήματα για να υποβάλετε την επαλήθευσή σας”, παραπέμποντας στον υπερσύνδεσμο.
Μάλιστα, επειδή το εν λόγω φαινόμενο επαναλαμβάνεται, η Εθνική Τράπεζα προ μερικών μηνών προειδοποιούσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους πελάτες της για απόπειρες ηλεκτρονικής απάτης. Σε αυτό παρέθετε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να προφυλαχθεί, με την παράκληση “να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την ασφάλεια των συναλλαγών της επιχείρησής σας”.
Και άλλη απάτη με την Εθνική Τράπεζα
Στο μήνυμα που σας στέλνουν αναφέρουν πως κάποιος προσπάθησε να κάνει μεταφορά από το λογαριασμό σας και ότι πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα προκειμένου να το αποτρέψετε.
Προφανώς, πρόκειται για κάτι που είναι αναληθές με σκοπό να σας αποσπάσουν χρήματα.
Αυτό που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε από την πλευρά σας, είναι να πατήσετε το ενεργό link και να συμπληρώσετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας.
Δείτε το μήνυμα:
Τι είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν
Το «Phising» πραγματοποιείται με παραπομπή σε ειδικό λινκ προκειμένου οι απατεώνες να αποσπάσουν τους προσωπικούς κωδικούς των θυμάτων τους και να αδειάσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
«Αγαπητέ πελάτη , ο λογαριασμός σας είναι προσωρινά κλειδωμένος λόγω ενημέρωσης ασφαλείας…
Για να ανακτήσετε την πρόσβαση στον λογαριασμό σας, πρέπει να επαληθεύσετε τη συσκευή σας.
Θα χρειαστούν λίγα λεπτά για να το ενεργοποιήσετε ξανά.
Κάντε κλικ activate.nbg-account.gr/secure
Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε βοήθεια,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
Nbg Team»
Προσοχή σε απάτη με διόδια
Με ένα SMS καταφέρνουν ορισμένοι επιτήδειοι να ξεγελάσουν πολίτες, αποσπώντας τους χρήματα, με πρόσχημα τα διόδια της Αττικής οδού.
Ειδικότερα, αρκετοί είναι οι πολίτες που τις τελευταίες μέρες έχουν λάβει στα κινητά τους τηλέφωνα SMS που τους καλεί να πατήσουν ένα link, λέγοντας πως χρωστάνε στην Αττική το ποσό των 2,80 ευρώ και πως πρέπει να πληρώσουν το αντίτιμο.
Πρόκειται για ακόμα μία από τις πολλές απάτες που στήνονται στο διαδίκτυο μ σκοπό να ξεγελάσουν ανυποψίαστους πολίτες και να υποκλέψουν τα προσωπικά τους δεδομένα.
Όποιος λάβει παρόμοιο SMS, δεν έχει παρά να μην πατήσει σε καμία περίπτωση τον αντίστοιχο σύνδεσμο.
Γενικές οδηγίες για απάτες
Επιβεβαίωση πηγής
Ποτέ δεν κάνουμε κλικ σε συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία. Χωρίς να κάνουμε κλικ μπορούμε απλά να δούμε τον σύνδεσμο όπου παραπέμπει ένα αμφίρροπο μήνυμα και να επιβεβαιώνουμε την προέλευσή του. Εάν το ύποπτο μήνυμα φαίνεται να προέρχεται από ένα άτομο που γνωρίζετε, επικοινωνήστε μαζί του μέσω κάποιου άλλου μέσου, όπως μήνυμα κειμένου ή τηλεφωνική κλήση για να το επιβεβαιώσετε.
2. Αναβαθμισμένο λογισμικό ασφαλείας (antivirus). Η χρήση των τελευταίων εκδόσεων λογισμικώνασφαλείας, εξασφαλίζει την προστασία απέναντι σε σύγχρονες τάσεις απειλών.
3. Δυνατός μοναδικός κωδικός. Σύνθετοι και μοναδικοί κωδικοί και ταυτοποίηση δύο παραγόντων καθιστούν την πρόσβαση τρίτων σε προσωπικά δεδομένα πιο δύσκολη.
4. Προσοχή στις κοινές απάτες. Διαγωνισμοί γνωστών εταιρειών και δωροθεσία μεγάλων χρηματικών ποσών αποτελούν συχνές μεθόδους εξαπάτησης του κοινού.
5. Ασφαλές δίκτυο. Οικονομικές συναλλαγές και ηλεκτρονικές αγορές πρέπει να γίνονται με σύνδεση μόνο σε ασφαλή δίκτυα και VPNs και μόνο μέσα από τις επίσημες σελίδες των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Η χρήση του διαδικτύου και οι συναλλαγές σε αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με φόβο, με τις σωστές ενέργειες για προστασία οι χρηστές μπορούν να διασφαλίσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και να περιηγηθούν με ασφάλεια.
Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση
Αν ωστόσο υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε πέσει θύμα επίθεσης μέσω phishing, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε άμεσα.
Αλλάξτε αμέσως τους κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς που επηρεάζονται και οπουδήποτε αλλού χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης. Επιβεβαιώστε επίσης ότι έχετε ενεργοποιήσει τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων για κάθε λογαριασμό σας.
Εάν έχετε μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τις πιστωτικές κάρτες ή τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με την τράπεζά σας.
Είτε οι χρήστες αντιλαμβάνονται άμεσα την απάτη, με την απώλεια κάποιου χρηματικού ποσού, είτε έμμεσα με ενδείξεις στις συσκευές τους, πρέπει να δράσουν το συντομότερο. Σε περίπτωση απάτης, μάλιστα, πρέπει να ενημερωθεί η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθώς και ο τραπεζικός πάροχος.
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|