Ακριβό ελαιόλαδο: «Περιορίστε το και μην το αντικαταστήσετε με άλλο λάδι» – Τι προτείνουν οι καρδιολόγοι « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Ακριβό ελαιόλαδο: «Περιορίστε το και μην το αντικαταστήσετε με άλλο λάδι» – Τι προτείνουν οι καρδιολόγοι

Κατηγορία Υγεία στις   4:50 μ.μ.  |  Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023




Το ιδιαίτερα ακριβό ελαιόλαδο έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να ψάχνουν τρόπο να το αντικαταστήσουν στη διατροφή τους. Ωστόσο, οι καρδιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η αντικατάστασή του με άλλα φθηνότερα έλαια ενέχουν κινδύνους για την υγεία.


Μια ριζοσπαστική επιστημονική άποψη για το ελαιόλαδο υιοθετεί ο ομ. Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), Ιωάννης Γουδέβενος.


Είναι προτιμότερο να περιορίσουμε το ελαιόλαδο, το οποίο ούτως ή άλλως σε μεγάλες ποσότητες περιέχει πολλές θερμίδες και ευνοεί την παχυσαρκία και την εμφάνιση διαβήτη, παρά να το αντικαταστήσουμε με άλλα επεξεργασμένα έλαια, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr.


«Πάντα λέγαμε πως τα επεξεργασμένα έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στη διατροφή. Αλλά τι θα γίνει με το ελαιόλαδο που ακρίβυνε; Δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Είναι ευκαιρία να περιορίσουμε το λάδι και θα έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Που να αντέξουν τα νοικοκυριά να πληρώνουν τόσα πολλά χρήματα για το ελαιόλαδο; Τα νοικοκυριά, λοιπόν, να συνεχίσουν να μαγειρεύουν με λιγότερο λάδι» αναφέρει ο Καθηγητής.


Τονίζει με έμφαση δε, πως υπάρχουν ελλιπή στοιχεία για τη χρήση του σπορέλαιου στο μαγείρεμα και τη διατροφή, αλλά θα σε καμία περίπτωση ο κόσμος δεν θα πρέπει να το ρισκάρει.


«Αν πάει ο κόσμος σε λάδια που είναι επεξεργασμένα σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αν και δεν έχουμε σημαντικές πληροφορίες, το καλύτερο είναι να το περιορίσουμε γενικώς το λάδι. Όχι να πάμε σε υποκατάστατα», σημειώνει ο κ. Γουδέβενος.


Ελαιόλαδο, μεσογειακή διατροφή και… διαβήτης


Είναι γεγονός πως το ελαιόλαδο – και κυρίως το ελληνικό – έχει αποθεωθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τα αποδεδειγμένα οφέλη του στην υγεία.


Η Μεσογειακή Διατροφή, καταχωρήθηκε από την UNESCO το 2010 στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ως ένα πρότυπο διατροφικό μοντέλο που στηρίζεται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, πουλερικά, ψάρια και ελάχιστο κρέας), με βασικότερο συστατικό το ελαιόλαδο.


Θεωρείται δε τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς έχει αποδειχθεί πως η αφομοίωση του από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ μεγάλη (φτάνει το 98%), με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, των φαινολών και των άλλων ωφέλιμων συστατικών που περιέχονται στο ελαιόλαδο.


Τα μονοακόρεστα (υγιεινά) λίπη τα οποία περιέχει, μάλιστα, θεωρείται ότι συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.


Σε μεγάλες ποσότητες το ελαιόλαδο περιέχει πολλές θερμίδες, τονίζει ωστόσο ο γιατρός, ενώ η μάστιγα της παχυσαρκίας που πλήττει τον σύγχρονο κόσμο καθιστά ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον οργανισμό τη μεγάλη κατανάλωσή του, όπως υπογραμμίζει:


«Είναι η κύρια πηγή θερμίδων το ελαιόλαδο. Αυτό που λέμε ότι το ελαιόλαδο κάνει καλό, έχει προκύψει από την θεωρία για τη μεσογειακή διατροφή. Τώρα το λάδι είναι “θάνατος”. Έχει πάρα πολλές θερμίδες. Πιστεύω ότι θα φέρει και κάτι καλό αυτή η ακρίβεια με το λάδι. Aν πούμε σήμερα ότι η κύρια αιτία και η μεγάλη “πληγή” στη σύγχρονη εποχή είναι ο διαβήτης κι αυτός προέρχεται από την παχυσαρκία, το πρώτο που συνιστούμε όλοι οι γιατροί είναι να κόψει ο ασθενής το λάδι», όπως λέει.


Ο περιορισμός των ποσοτήτων του ελαιόλαδου στη διατροφή μας μπορεί να επιφέρει – εκτός από όφελος στην τσέπη μας – κι ένα κρυφό όφελος στην υγεία μας, προσθέτει ο Καθηγητής:


«Αυτό ειδικά με τις σαλάτες και τις σάλτσες και όλα τα λαδερά φαγητά που τρώνε οι άνθρωποι με πολύ ψωμί είναι πολύ βλαπτικά για την υγεία. Αν είσαι υπέρβαρος και παχύσαρκος θα πρέπει να το κόψεις το λάδι. Ένα γραμμάριο λάδι έχει 10 θερμίδες. Νομίζω θα κάνει καλό να το περιορίσουμε στη μαγειρική» σημειώνει.


SOS από τους καρδιολόγους: Όχι στο πολύ λάδι, τη ζάχαρη και το ψήσιμο στα κάρβουνα


Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ι. Γουδέβενος, είναι κατηγορηματικός: Η προστασία της καρδιάς και των αγγείων μας επιβάλλει να καταναλώνουμε λιγότερη έως καθόλου ζάχαρη, λάδι σε μικρότερες ποσότητες και να μην ψήνουμε το φαγητό στα κάρβουνα.


«Είναι ευχής έργο να μην μαγειρεύουμε με πολύ λάδι. Δηλαδή το λάδι και η ζάχαρη είναι τα κατ’ εξοχήν τρόφιμα με τις περισσότερες θερμίδες. Το πρώτο που συνιστούμε στους καρδιοπαθείς είναι ο περιορισμός του λαδιού. Σίγουρα κάνει τα φαγητά νόστιμα. Τις σαλάτες, όμως, είναι καλύτερα να τις τρώμε χωρίς λάδι. Εγώ είμαι πολύ εναντίον του λαδιού. Όπως και εναντίον του ψησίματος στα κάρβουνα. Αυτά είναι καλό να τα αποφεύγουμε», καταλήγει ο γιατρός.


Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html