Βόμβα από την Εφορία: Τι ετοιμάζει σε τραπεζικούς λογαριασμούς « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Βόμβα από την Εφορία: Τι ετοιμάζει σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Κατηγορία Οικονομία στις   11:00 π.μ.  |  Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023



Για εξηγήσεις και στη συνέχεια για τακτικό έλεγχο, θα κληθούν σύντομα οι φορολογούμενοι που θα εντοπισθούν από τις διασταυρώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με αδήλωτα εισοδήματα.


Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αρχίζουν και οι εκτεταμένες διασταυρώσεις των δηλωθέντων εισοδημάτων με κάθε είδους διαθέσιμο στοιχείο δαπανών. Από αγορές στο σουπερμάρκετ μέχρι αγορές αυτοκινήτων και ακινήτων, ακόμα και τα έξοδα διακοπών.


Οι διασταυρώσεις θα αρχίσουν από τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, το 67% των οποίων δηλώνει έσοδα μικρότερα των 10.000 ευρώ.


Το στοίχημα της αποκάλυψης των «κρυφών» εισοδημάτων δεν είναι εύκολο αλλά αρμόδιες πηγές διαμηνύουν, πως όσοι εντοπιστούν με μεγάλες αποκλίσεις να καταναλώνουν εισοδήματα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, αρχικά θα κληθούν για εξηγήσεις και στη συνέχεια για τακτικό έλεγχο.


Οι διασταυρώσεις στοιχείων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο φθινόπωρο και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα «προσκλητήρια» της εφορίας.


Παράλληλα, δρομολογούνται αλλαγές σύμφωνα με τις οποίες, για την έκπτωση δαπανών, θα είναι προϋπόθεση η ηλεκτρονική πληρωμή τους και η εγγραφή τους στα MyData. Το απλό τιμολόγιο θα αφορά συναλλαγές από 50 ευρώ και άνω έναντι 100 ευρώ σήμερα.


Σε δεύτερο χρόνο, θα καταστεί υποχρεωτική και η ηλεκτρονική δήλωση στο taxis όλων των επαγγελματικών δαπανών.


Στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα μέτρα τα οποία προβλέπουν:


  • Επέκταση των POS παντού και πληρωμή όλων των ελευθέρων επαγγελματιών μόνο με «πλαστικό» χρήμα, εάν δεν προκύψει κάποιο ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
  • Επέκταση και υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  • Καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής ώστε να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο η διακίνηση αγαθών.
  • Κλειδωμένοι προσυμπληρωμένοι κωδικοί εσόδων -εξόδων τόσο στις δηλώσεις ΦΠΑ όσο και στο έντυπο Ε3.
  • Νέο πλαίσιο κινήτρων ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα χωρίς όμως να περιορίζεται το σημερινό όριο πληρωμών με μετρητά (500 ευρώ).


Όσον αφορά στην εφαρμογή Appodixi μετά από πολλές αναβολές θα συνοδεύεται από την παροχή μπόνους αποκάλυψης περιπτώσεων φοροδιαφυγής μέσω παραποιημένων αποδείξεων με πιστωτικό φόρου ή μετρητά στο δεκαπλάσιο της αξίας της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται (ανώτατο όριο 2.000 ευρώ).


Είναι ενδεικτικό, ότι 1,5 δισ. ευρώ μόνιμων εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αρκεί για να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα ενώ με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ καταργείται το Τέλος Επιτηδεύματος.


Εφορία: Σχολαστικός έλεγχος σε πιστωτικές κάρτες, δάνεια και θυρίδες


Οι αρμόδιες αρχές καταθέτουν αιτήματα παροχής πληροφοριών που αφορούν σε κάθε στοιχείο και πληροφορία για κάθε πρόσωπο που ελέγχεται: Ειδικά για την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, οι πληροφορίες αυτές είναι άμεσα προσβάσιμες, απευθείας και χωρίς παρεμβολές.


Η Αρχή παρέχει εγκαίρως, κατόπιν αιτήματος από Μονάδες Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (ΜΧΠ) άλλου κράτους/μέλους, πληροφορίες που ανακτώνται μέσω του μηχανισμού ανταλλαγής στοιχείων που έχει συσταθεί.


Οι πληροφορίες που είναι προσβάσιμες και μπορεί να αναζητηθούν μέσω του μηχανισμού είναι οι εξής:


  • Για τον κάτοχο λογαριασμού πελάτη: το ονοματεπώνυμο, συμπληρωμένο είτε με τα άλλα στοιχεία αναγνώρισης που απαιτούνται, είτε με ένα μοναδικό αριθμό αναγνώρισης,
  • Για τον πραγματικό δικαιούχο του κατόχου λογαριασμού πελάτη: το ονοματεπώνυμο, συμπληρωμένο είτε με τα άλλα στοιχεία αναγνώρισης που απαιτούνται είτε με έναν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης,
  • Για τον τραπεζικό λογαριασμό ή τον λογαριασμό πληρωμών: ο αριθμός ΙΒΑΝ ή ο μοναδικός αριθμός λογαριασμού και η ημερομηνία ανοίγματος και κλεισίματος του λογαριασμού και το προοδευτικό υπόλοιπο, καθώς και η κίνηση του λογαριασμού για τη χρονική περίοδο των τελευταίων – από το αίτημα – δέκα (10) ετών.
  • Για την ενεργή θυρίδα ασφαλείας: το ονοματεπώνυμο του μισθωτή, συμπληρωμένο είτε με τα άλλα στοιχεία αναγνώρισης που απαιτούνται είτε έναν ενιαίο αριθμό αναγνώρισης και τη διάρκεια της περιόδου μίσθωσης.
  • Για τον λογαριασμό χορηγήσεων: η ημερομηνία ανοίγματος και κλεισίματος του λογαριασμού, καθώς και η κίνηση αυτού για τη χρονική περίοδο των τελευταίων – από το αίτημα – δέκα (10) ετών,
  • Για τις πιστωτικές κάρτες: η ημερομηνία ανοίγματος και κλεισίματος της κάρτας, καθώς και η κίνηση αυτής για τη χρονική περίοδο των τελευταίων – από το αίτημα δέκα (10) ετών.



Εφορία: Ποιες Αρχές είναι αρμόδιες για το «μαύρο χρήμα»


Οι Αρχές οι οποίες είναι αρμόδιες για τη δίωξη του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος είναι 8 συνολικά και συγκεκριμένα οι ακόλουθες:


  • Το σύνολο των υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε. (π.χ. ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΠ, ΥΕΔΔΕ κ.λπ.)
  • Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος
  • Τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών
  • Η Οικονομική Αστυνομία,
  • Οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του e-ΕΦΚΑ,
  • Ο οικονομικός εισαγγελέας,
  • Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς,
  • Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Όλες οι παραπάνω Αρχές, μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ. και Λ.Π.), που αποτελεί τον κεντρικό αυτοματοποιημένο μηχανισμό ηλεκτρονικής ανάκτησης δεδομένων για την έγκαιρη εξακρίβωση οποιωνδήποτε προσώπων που κατέχουν ή ελέγχουν:


  • λογαριασμούς πληρωμής,
  • τραπεζικούς λογαριασμούς προσδιοριζόμενους από αριθμό ΙΒΑΝ,
  • θυρίδες ασφαλείας, και
  • κάθε στοιχείο και πληροφορία για φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού, υποκαταστημάτων ξένων τραπεζών, καθώς και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών που αποδέχονται συναλλαγές καρτών πληρωμών (card acquirers) με έδρα το εξωτερικό και οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.



Πηγή: newsme.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html