Η αλυσίδα Σκλαβενίτης αυξάνει το τζίρο της και το μερίδιό της από χρονιά σε χρονιά και το 2022 να αγγίζει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών, καταγράφοντας ανάπτυξη 12% σε επίπεδο ομίλου.
Με αντίστοιχη ανάπτυξη στα επίπεδα του 12% κινήθηκε και η μητρική εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο των καταστημάτων της αλυσίδας στην Ελλάδα κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι από τα 3,31 δισεκατομμύρια ευρώ του 2021 οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.
Tην ίδια στιγμή η ελληνική αγορά σούπερ μάρκετ το 2022 κατέγραψε ανάπτυξη 5,8% σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων αγοράς, IRI, γεγονός που φέρνει τον Σκλαβενίτη να έχει τον διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το σύνολο της αγοράς.
Η απόσταση μάλιστα που τον χωρίζει από τη δεύτερη αλυσίδα στη χώρα, ΑΒ Βασιλόπουλος, με κύκλο εργασιών στα 1,96 δισ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις κινήθηκε χαμηλότερα κατά -2% το 2022 κατερχόμενος στα 1,92 δισ., ανέρχεται πλέον στα επίπεδα των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης: Δεν απέτρεψε βιοπραγία στις αποθήκες του στα Οινόφυρα
Για «βιαιοπραγία ενάντια σε εργαζόμενο στις αποθήκες του “Σκλαβενίτη” στα Οινόφυτα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Νομού Βοιωτίας. Όπως αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του, «την Πέμπτη 24/8 γίναμε αποδέκτες μιας καταγγελίας από συναδέλφους, που αφορούσε βιαιοπραγία ενάντια σε εργαζόμενο στις αποθήκες του Σκλαβενίτη στα Οινόφυτα (τμήμα ξηρού).
Πιο συγκεκριμένα, προϊστάμενος της αποθήκης έβρισε και γρονθοκόπησε συνάδελφό μας, χωρίς να γνωρίζουμε τι συνέχεια θα δινόταν, αν δεν έμπαινε άλλος συνάδελφος στη μέση για να τον σταματήσει».
«Το διευθυντικό δικαίωμα δεν είναι όπλο για επιθέσεις σε εργαζόμενους και ιδιαίτερα σε τμήματα της εργατικής τάξης που ενδεχομένως να θεωρούνται από κάποιους ως ασθενέστερα (βλ. μετανάστες). Πόσο περισσότερο όταν αυτές οι επιθέσεις αποκτούν τέτοια χαρακτηριστικά όπως αυτό που μας καταγγέλθηκε», τονίζει το Συνδικάτο, καλώντας «την εργοδοσία της επιχείρησης του “Σκλαβενίτη” να πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι σε γνώση της το συγκεκριμένο περιστατικό και αν ναι, σε τι ενέργειες προχώρησε;».
Σημειώνει επίσης ότι «τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και για άλλα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα (υπερωρίες, σοβαρό εργατικό ατύχημα, μετακίνηση εργαζομένων), ζητάμε άμεσα συνάντηση από την εργοδοσία της εταιρείας».
«Σε κάθε περίπτωση κάνουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως για τέτοιου είδους περιστατικά είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι», καταλήγει το Συνδικάτο.
Σούπερ μάρκετ: Νέες χρεώσεις από το e-shop της Σκλαβενίτης
Πλέον για αγορές έως 30 ευρώ από το eMarket, το ηλεκτρονικό κατάστημα της Σκλαβενίτης, η χρέωση είναι 5 ευρώ, για αγορές από 30 ευρώ έως 100 ευρώ η χρέωση είναι στα 2,5 ευρώ, ενώ δωρεάν, δηλαδή χωρίς χρέωση αποστολής, είναι οι αγορές από 100 ευρώ και άνω.
Η αξία του μέσου ηλεκτρονικού καλαθιού των σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στα 77 ευρώ (πηγή: Convert Group), όταν η αξία του μέσου καλαθιού στο φυσικό δίκτυο είναι στα 20 ευρώ. Πριν από αυτή την αλλαγή στις χρεώσεις των ηλεκτρονικών παραδόσεων από τη Σκλαβενίτης, η αποστολή των παραγγελιών από το eshop της αλυσίδας ήταν δωρεάν για αγορές από 30 ευρώ και άνω ενώ υπήρχε χρέωση από 2 ευρώ έως 6 ευρώ, η οποία υπολογιζόταν βάσει χιλιομετρικής απόστασης από το κέντρο διανομής έως τον τόπο παράδοσης για αγορές κάτω των 30 ευρώ. Πλέον η χιλιομετρική απόσταση καταργήθηκε και η υπηρεσία της αποστολής χρεώνεται με βάση το ύψος της παραγγελίας.
Για ποιο λόγο όμως η αλυσίδα αποφάσισε να αλλάξει τις χρεώσεις στις παραδόσεις του eshop της; «Για να μπορέσουμε να έχουμε ποιοτικές υπηρεσίες». «Είναι μια πολύ δαπανηρή υπηρεσία και ζητάμε από τους πελάτες μας μια μικρή συμμετοχή, η οποία θα καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού κόστους της υπηρεσίας», σημειώνουν. Και συμπληρώνουν: «Πρόκειται για μια υπηρεσία πολύ υψηλού κόστους που έχει ιδιαίτερο αρνητικό αποτέλεσμα και στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες και για τη Σκλαβενίτης. Άρα δημιουργούμε αυτή τη νέα πολιτική για να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτές τις ποιοτικές υπηρεσίες και στο κομμάτι του e-commerce, που για εμάς είναι σημαντικό».
Το ηλεκτρονικό καλάθι των ελληνικών σούπερ μάρκετ αντιπροσωπεύει σήμερα το 3% του συνολικού τζίρου του κλάδου. Για τη Σκλαβενίτης, οι πηγές της οποίας δεν θέλησαν να αποκαλύψουν ποιο είναι το κόστος για την αλυσίδα από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις και πόσο επιβαρύνεται από αυτές, οι online πωλήσεις κυμαίνονται στα 100 εκατ. ευρώ -ή πάνω από 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρονικές παραγγελίες ετησίως- μέσω του eMarket και της efood και βαίνουν αυξανόμενες.
Όμως δεν είναι μόνο η αλυσίδα Σκλαβενίτης που υποστηρίζει ότι η online δραστηριότητα είναι κοστοβόρα και ζημιογόνα. Για την ανάγκη αύξησης των χρεώσεων των online παραδόσεων έχουν μιλήσει αρκετοί εκπρόσωποι εγχώριων αλυσίδων, που φέρνουν ως παράδειγμα την πολιτική που ακολουθούν διεθνείς παίκτες όπως η Tesco, η οποία χρεώνει τις παραδόσεις ανεξαρτήτως του ύψους της παραγγελίας.
Τα σχέδια Σκλαβενίτη για q-commerce και Κύπρο
Ο νούμερο ένας παίκτης του εγχώριου λιανεμπορίου τροφίμων της χώρας εισήλθε στην κυπριακή αγορά όταν απέκτησε το δίκτυο της Μαρινόπουλος. Σήμερα έχει παρουσία με δίκτυο 18 καταστημάτων λιανικής (σούπερ μάρκετ), η μεγαλύτερη κάλυψη εντοπίζεται στη Λευκωσία και ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεών της καταγράφει διψήφιο ποσοστό και κινείται πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς.
Η ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων λιανικής θα γίνει είτε μέσω οργανικής επέκτασης είτε μέσω εξαγοράς υπάρχοντος δικτύου, κάτι το οποίο δεν έχει αποφασιστεί ούτε υπάρχουν διαπραγματεύσεις με κάποια κυπριακή αλυσίδα, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές.
Πηγή: newsμε.gr