Με βάση το Άρθρο 90 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δεν επιτρέπεται σε κανένα μηχανοκίνητο όχημα, να κυκλοφορεί οπουδήποτε στη χώρα, αν δεν φέρει τις πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες χορηγήθηκαν νόμιμα από το υπουργείο Μεταφορών.
Τι ισχύει αν ο ιδιοκτήτης έχει αποφασίσει να μην τοποθετήσει και τις δύο πινακίδες στο όχημα του;
Συνήθως αυτό το φαινόμενο συναντάται σε σπορ οχήματα ή σε μοντέλα με περίτεχνους προφυλακτήρες, οι οποίοι καθιστούν πιο δύσκολη την τοποθέτηση της πινακίδας μιας και δεν υπάρχει ξεκάθαρο σημείο στο οποίο να ταιριάζει.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις λοιπόν, που βλέπουμε αυτοκίνητα να ταιριάζουν στην παραπάνω περιγραφή και να κυκλοφορούν είτε φορώντας μόνο την μία από τις δύο πινακίδες, είτε χρησιμοποιώντας μία «πλαστή» μικρότερων διαστάσεων ή ακόμη και ένα αντίστοιχο αυτοκόλλητο.
Τέτοιες επεμβάσεις γίνονται κατά βάση για αισθητικούς λόγους. Όσοι τις κάνουν συνήθως θεωρούν ότι δεν παρανομούν, αφού απλώς «φέρουν» την πινακίδα κάπου μέσα στο αυτοκίνητο, αντί να την έχουν στη θέση της. Έλα όμως που η νομοθεσία έχει άλλη γνώμη, με αποτέλεσμα πολλοί να πληρώνουν το αντίστοιχο «τσουχτερό» πρόστιμο.
Σύμφωνα με το ίδιο Άρθρο 90 του ΚΟΚ που αναφέραμε και παραπάνω, αρχικά αν κάποιος κυκλοφορήσει στον δημόσιο δρόμο με όχημα το οποίο δεν έχει τοποθετημένες και τις δύο πινακίδες κυκλοφορίας, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 300 €. Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που το αυτοκίνητο φέρει πινακίδες οι οποίες δεν είναι ευκρινώς ορατές ή αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα βεβαίωσης παραβάσεων, για οποιονδήποτε λόγο, ή έχει τοποθετηθεί πάνω τους μη αντανακλαστικό υλικό.
Σε περίπτωση που οι πινακίδες αντικατασταθούν για οποιοδήποτε λόγο από πλαστές ή παραποιημένες, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς η νομοθεσία προβλέπει μέχρι και 1 έτος φυλάκιση!
Τι ισχύει για τις φιμέ πινακίδες
Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα πλαστικά προστατευτικά καλύμματα για… ομορφιά αλλά και -ας μην κρυβόμαστε- για να μην είναι εύκολα ορατή η πινακίδα κυκλοφορίας. Τόσο για τους γύρω, όσο και για τα ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής και βεβαίωσης παραβάσεων, όπως οι κάμερες ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους. Το συναντάμε κυρίως σε μοτοσυκλέτες, αλλά και αυτοκίνητα. Επιπλέον οφέλη δεν προκύπτει από τη χρήση τους, πέρα από ότι διατηρεί την πινακίδα κυκλοφορίας… καθαρή. Το τελευταίο σίγουρα δεν απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών!
Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός σε ό,τι έχει να κάνει με την πινακίδα κυκλοφορίας και την απρόσκοπτη θέα της. Υπάρχει πρόστιμο ακόμη και αν δεν είναι… καθαρή η επιφάνεια, οπότε προφανώς, το προστατευτικό κάλυμμα δεν είναι νόμιμο. Ούτε τα διάφανα, ούτε τα… κατάμαυρα. Οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 300 € σε περίπτωση που βεβαιωθεί η παράβαση.
Ο ΚΟΚ λέει ότι οι αστυνομικοί ίσως δεν καταφέρουν να δουν τον αριθμό κυκλοφορίας αν χρειαστεί, ούτε οι μάρτυρες ενός περιστατικού θα μπορέσουν να την καταγράψουν, αν ο οδηγός του οχήματος με το κάλυμμα στην πινακίδα εξαφανιστεί. Το ίδιο και στις κλήσεις για παραβίαση του ορίου ταχύτητας από κάμερα. Είναι πολύ πιθανό να μην φαίνεται η πινακίδα στη σχετική φωτογραφία.
Τι ισχύει για όσους έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας τους και κινούν παράνομα τα οχήματά τους
Σε περίπτωση ελέγχου οι Αρχές διαπιστώσουν on line ότι κάποιος κάτοχος έχει καταθέσει τις πινακίδες ηλεκτρονικά και κινεί παράνομα το όχημά του τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ! Ναι σωστά διαβάσατε το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για την πρώτη φορά διαπίστωσης της παράβασης. Σε περίπτωση που ο παραβάτης οδηγός πιαστεί σε έλεγχο της Τροχαίας να κινεί παράνομα για δεύτερη φορά το όχημά του τότε το πρόστιμο εξετάζετε να διπλασιάζεται ή να τριπλασιάζεται! Δηλαδή το πρόστιμο για την παράνομη κίνηση οχήματος που έχει δηλωθεί ηλεκτρονική ακινησία θα ανέρχεται σε 20.000 ή 30.000 ευρώ!
Στον έλεγχο των οχημάτων που θα διαπιστώνεται αν ο ιδιοκτήτες τους έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας τους θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όχι μόνο η Τροχαία δηλαδή το πρόστιμο θα μπορούν να το βεβαιώσουν και τα στελέχη της ομάδας ΔΙΑΣ και όλες οι υπόλοιπες ομάδες καθώς μέσω των ηλεκτρονικών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους θα μπορούν επί τόπου να ελέγχουν αν κάποιο όχημα έχει κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας ή όχι.
Τα υπέρογκα πρόστιμα θεσπίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο την κίνηση των οχημάτων που έχουν δηλωθεί σε προσωρινή ακινησία αλλά οι ιδιοκτήτες τους δυστυχώς τα κινούν παράνομα.
Πηγή: newsme.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|