Δεν είναι φάρσα: Μπόνους έως 2.000 ευρώ για όλους τους πολίτες « Enimerosi 247

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Δεν είναι φάρσα: Μπόνους έως 2.000 ευρώ για όλους τους πολίτες


Μέσω της εφαρμογής Appodixi και τον τρόπο για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, οι πολίτες θα επιβραβεύονται από την εφορία με αμοιβές έως και τα 1.500 ή ακόμη και τις 2.000 ευρώ.


Σύμφωνα με πληροφορίες στα «σκαριά» είναι ένα μπόνους έως 2.000 ευρώ για φορολογούμενους πολίτες το οποίο θα περιληφθεί σε επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.


Αυτό εξετάζεται το ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής, μέσω της εφαρμογής «Appodixi» για κάθε καταγγέλλοντα επωνύμως μη έκδοση απόδειξης.


Έτσι οι πολίτες θα επιβραβεύονται από την εφορία με αμοιβές έως και τα 1.500 ή ακόμη και τις 2.000 ευρώ, όταν καταγγέλλουν περιστατικά φοροδιαφυγής μέσω μη έκδοσης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και οι καταγγελίες τους επιβεβαιώνονται από τους ελέγχους των αρμόδιων φορολογικών αρχών.


Όπως έχει ήδη επισημάνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, η φοροδιαφυγή στη χώρα μας ανέρχεται σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, καθώς τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε είναι 80 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η κατανάλωση σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φθάνει στα 140 δισεκατομμύρια ευρώ.


Έτσι, με άλλες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο θα περάσει η υποχρεωτικότητα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, για να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτικών Αρχών και να «παγιδευτούν» οι επιτήδειοι.


Από τις 20 Σεπτεμβρίου 2022, που ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή της ΑΑΔΕ, περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την «Αppodixi», μέσω της οποίας σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητά τους.


Οι καταγγελίες για «ύποπτες» συναλλαγές υπερβαίνουν τις 100.000, με τις περισσότερες να αφορούν αποδείξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από δηλωμένη ταμειακή μηχανή, αλλά δεν είχαν διαβιβαστεί ακόμη στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.


Μέσω της εφαρμογής «Appodixi» έχουν αποκαλυφθεί «λαβράκια» φοροδιαφυγής και έχουν μπει «λουκέτα» ακόμη και σε επιχειρήσεις που εξέδιδαν αποδείξεις-«μαϊμού» από «πειραγμένους» φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς.


Οι έλεγχοι αποκάλυψαν και τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να κρύβουν τα πραγματικά έσοδά τους από την εφορία.


Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες, ενώ είχαν εκδώσει κανονικά αποδείξεις με την πραγματική αξία για κάθε συναλλαγή, στη συνέχεια, κατά τη διαβίβαση των στοιχείων των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ, είχαν δηλώσει μικρότερη αξία συναλλαγής. Δηλαδή, άλλο ποσό έγραφε η απόδειξη και άλλο ποσό έχει καταχωρισθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.


Appodixi: Λειτουργία


Η εφαρμογή «Appodixi» στο κινητό λειτουργεί ως εξής:


Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού «σκανάρει» την κωδικό QR της απόδειξης.


Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:


Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης και ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν, δηλαδή, η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης.


Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμη διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή αναφέρεται η ημερομηνία και η ώρα πέραν της οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό αυτό σημείο, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.


Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.


Appodixi: Πως γίνεται η καταγγελία


Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:


Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.


Να εισαγάγει το λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μίας τιμής).

Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.

Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.


Εφορία: Συνδυασμός


Εναλλακτικά, όπως γράφει η Απογευματινή, εξετάζεται η ιδέα για συνδυασμό των δύο μπόνους, προκειμένου οι πολίτες να μπουν πιο ενεργά στο παιγνίδι για τον έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων με άμεση συμβολή στο στοίχημα της κυβέρνησης για την περιστολή της φοροδιαφυγής, που θα εξασφαλίσει πλεόνασμα εσόδων και θα απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο για νέες παροχές.


Εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός, τα νέα κίνητρα σε όλους όσοι αποκαλύπτουν από το κινητό τους φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής «Appodixi» θα έρθουν με τη μορφή διάταξης στο φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου, μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της «μαύρης οικονομίας» και των κρουσμάτων φοροκλοπής κυρίως σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα.


Άλλωστε, όπως έχει ήδη επισημάνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, η φοροδιαφυγή στη χώρα μας ανέρχεται σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, καθώς τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε είναι 80 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η κατανάλωση σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φθάνει στα 140 δισεκατομμύρια ευρώ.


Έτσι, με άλλες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο θα περάσει η υποχρεωτικότητα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, για να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτικών Αρχών και να «παγιδευτούν» οι επιτήδειοι.


Εφορία: Υποχρεωτικότητα


Αυτή την περίοδο, μάλιστα, έχουν μπει στο μικροσκόπιο οι επαγγελματίες που σε ποσοστό 67% δηλώνουν φορολογητέα έσοδα μικρότερα από 10.000 ευρώ, εμφανίζοντας «παραφουσκωμένες» δαπάνες.


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα μέσα στον Σεπτέμβριο και θα αξιοποιηθούν δεόντως από το υπουργείο Οικονομικών, που επεξεργάζεται αλλαγές και στο πλαίσιο των επαγγελματικών δαπανών.


Συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο για την υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικών πληρωμών από επαγγελματίες και μισθωτούς με «μπλοκάκι» προβλέπει αφαίρεση μόνο των συγκεκριμένων δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα, όταν γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.


Αυτό θα συνδυαστεί μελλοντικά με την υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικής δήλωσης στο TAXIS όλων των επαγγελματικών δαπανών και διευρυμένη χρήση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών IRIS μεταξύ των επιχειρήσεων.


Επίσης, μελετώνται υψηλότερα φορο-μπόνους που θα φθάνουν ακόμη και τα 4.400 ευρώ για τους φορολογούμενους που θα λαμβάνουν αποδείξεις από κλάδους με ροπή στη φοροδιαφυγή.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι το υφιστάμενο μέτρο μείωσης του φόρου που δίνει έκπτωση έως 2.200 ευρώ απέτυχε και εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα καινούργιο με διπλασιασμό της έκπτωσης φόρου για τις «χρυσές» αποδείξεις.


Στις σκέψεις είναι παράλληλα να μπουν περισσότερες κατηγορίες στη λίστα με τα τεχνικά επαγγέλματα που θα ξεκλειδώνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου για τους φορολογούμενους, αλλά και χρονική επέκταση του μέτρου, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη θα βρίσκεται σε ισχύ έως το 2025.


«Στοπ» τα χρήματα από γονείς σε παιδιά – Σας πιάνει η Εφορία


Μπαίνει τέλος από την Εφορία στις χρηματικές ροές από τους γονείς προς τα παιδιά. Τι έρχεται στη χώρα μας…


Μεγάλες οι αλλαγές στη χώρα μας, όπου υπήρχε η συνήθεια της μεταφοράς χρημάτων από γονείς σε παιδιά ή γενικώς μεταξύ συγγενών.


Τι αναμένεται να αλλάξει που θα εμποδίζει τις εν λόγω μεταφορές.


Σαφάρι ελέγχων από την Εφορία


Όπως προκύπτει, χρηματικές δωρεές αλλά και ποσά που δόθηκαν με γονική παροχή χωρίς να δικαιούνται αφορολόγητο, βάζει στο στόχαστρο της η εφορία.


Παράλληλα αναζητείται μαύρο χρήμα που κινήθηκε εκτός τραπεζών αλλά και επαναλαμβανόμενες αφορολόγητες δωρεές καθώς, το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ ισχύει για μια φορά.


Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αναζητήσουν επίσης και «τριγωνικές» μεταβιβάσεις χρημάτων, δηλαδή γονικές παροχές ή δωρεές μεσώ έτερων συγγενών καθώς το αφορολόγητο αυξήθηκε για συγκεκριμένο βαθμό συγγένειας (ειδικά για γονείς προς τα παιδιά τους).


Συγκεκριμένα θα ελεγχθούν περιπτώσεις που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον γονέα του και ο γονέας στη συνέχεια έδωσε με γονική παροχή τα χρήματα στο άλλο του παιδί.


Δηλαδή, με ενδιάμεσο τον γονέα τα χρήματα περάσανε από τον έναν αδερφό στον άλλο. Για τις δωρεές αυτές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ.


Τι μπαίνει στο στόχαστρο από την Εφορία


Σε πρώτο πλάνο έχουν μπει παλαιές υποθέσεις του 2017 οι οποίες παραγράφονται στο τέλος τους έτος αλλά και γονικές παροχές που πραγματοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2021. Ειδικότερα, στο “ρανταρ” της εφορίας μπαίνουν:


Διαδοχικές χρηματικές δωρεές: Οι εφοριακοί θα ερευνήσουν υποθέσεις διαδοχικών δωρεών προκειμένου με στοιχεία να εντοπίσουν περιπτώσεις που ο τελικά ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην Α’ κατηγορία δικαιούχων (π.χ. αδερφός).


Κρίσιμο είναι το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των διαδοχικών δωρεών. Αν είναι μικρότερο των έξι μηνών η συγκεκριμένη συναλλαγή θεωρείται ύποπτη και μπαίνει στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού.


Χρηματικές γονικές παροχές – δωρεές χωρίς να αποδεικνύεται η μεταφορά των χρηματικών ποσών μέσω τραπεζών: Στις περιπτώσεις αυτές χάνεται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Μέχρι τα τέλη του 2022 που οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών χρημάτων υποβάλλονταν στην Εφορία οι φορολογούμενοι ήταν υποχρεωμένοι να επισυνάπτουν στη δήλωση το αποδεικτικό της τράπεζας μέσω της οποίας έγινε η μεταφορά των χρημάτων.


Από τις αρχές του έτους, όσοι δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τους γονείς τους με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή.


Ο έλεγχος γίνεται από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά τότε η Εφορία επιβάλλει φόρο από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με το βαθμό συγγένειας).


Τι θα πρέπει να γνωρίζετε πριν από κάποια γονική παροχή ή δωρεά


Γενικά, οι φορολογούμενοι, πριν ξεκινήσουν μια γονική παροχή ή δωρεά θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής:


Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά γονικές παροχές και δωρεές οποιασδήποτε φύσεως περιουσίας (κινητής, ακίνητης, απαίτησης) με δωρεοδόχους μόνο τα πρόσωπα της α’ κατηγορίας (σύζυγος, μέρος συμφώνου συμβίωσης, τέκνα, εγγόνια και γονείς). Δηλαδή εξαιρούνται αδέρφια, ανίψια, θείοι και άλλοι συγγενείς. Οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές θα πρέπει να αποδεικνύονται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.


Στις γονικές παροχές και δωρεές συνυπολογίζονται οι γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ των ιδίων προσώπων που έχουν γίνει και ο φόρος υπολογίζεται μετά την αφαίρεση συνολικά (εφάπαξ) 800.000 ευρώ γι’ αυτές. Δηλαδή, το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ παρέχεται μία φορά, ανεξάρτητα αν αυτό συμπληρωθεί με μία ή περισσότερες γονικές παροχές ή δωρεές


Χρηματικές γονικές παροχές με μετρητά, δηλαδή χρήματα από το στρώμα ή το σεντούκι κ.λπ., φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή 10%, χωρίς αφορολόγητο όριο. Στις περιπτώσεις διαδοχικών δωρεών μεταξύ προσώπων της α’ κατηγορίας, με συνέπεια εν τέλει να λαμβάνει χώρα δωρεά μεταξύ προσώπων που δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτή (π.χ. δωρεά από τέκνο σε γονέα και εν συνεχεία δωρεά από αυτόν τον γονέα σε άλλο τέκνο), η Εφορία διερευνά τις πραγματικές συνθήκες και τη σκοπιμότητα των δωρεών αυτών, καθώς και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ αυτών, για να διαπιστωθεί αν τίθεται θέμα καταστρατήγησης των ευνοϊκών διατάξεων.


Στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι ο τελικά ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην α’ κατηγορία δικαιούχων και ότι οι διαδοχικές δωρεές έχουν γίνει προς τον σκοπό αυτό, τότε επιβάλλεται φόρος 20% χωρίς αφορολόγητο όριο. Κρίσιμο είναι το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των διαδοχικών δωρεών. Εάν αυτό είναι σύντομο, ενδεικτικά όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών, προκύπτει ισχυρή ένδειξη ότι, κατ’ αρχήν, οι διαδοχικές δωρεές έχουν γίνει προς τον σκοπό αυτό και, εφόσον ο σκοπός καταστρατήγησης τεκμηριώνεται και από τα υπόλοιπα στοιχεία και πραγματικά περιστατικά, επιβάλλεται εις βάρος του τελευταίου (πραγματικού) δωρεοδόχου φόρος δωρεών, ως η δωρεά να είχε πραγματοποιηθεί απευθείας από τον πραγματικό δωρητή προς τον τελικό δικαιούχο αυτής.


Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ εφαρμόζεται και στην περίπτωση μεταφοράς χρηματικού ποσού από λογαριασμό του γονέα/δωρητή σε λογαριασμό του εργολάβου/κατασκευαστή/πωλητή ακινήτου, η οποία δύναται να γίνει και με έκδοση τραπεζικής επιταγής, για την καταβολή του τιμήματος αγοράς ακινήτου από το τέκνο/δωρεοδόχο.


Η δυνατότητα του γονέα/δωρητή να πραγματοποιήσει χρηματική γονική παροχή/δωρεά προς το τέκνο/δωρεοδόχο δεν ελέγχεται κατά το στάδιο της υποβολής της δήλωσης. Δηλαδή δεν υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παρελθόντων ετών κ.λπ. Το πόθεν έσχες του δωρητή ερευνάται κατά τον έλεγχο της δήλωσης.


Σε περίπτωση μεταφοράς χρηματικού ποσού προς κοινό λογαριασμό του τέκνου/δωρεοδόχου με τρίτο πρόσωπο, η αποδεδειγμένη «χρήση» του χρηματικού ποσού της γονικής παροχής/δωρεάς από το τέκνο/δωρεοδόχο και όχι από το τρίτο πρόσωπο αποτελεί αντικείμενο ελέγχου. Στην περίπτωση που αποδεικνύεται η «χρήση» του χρηματικού ποσού από το τρίτο πρόσωπο, επιβάλλεται φόρος δωρεάς.


Πηγή: newsme

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html