Το deal της χρονιάς! Πουλήθηκε κορυφαία ελληνική επιχείρηση – Ο νέος ιδιοκτήτης « Enimerosi 247

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Το deal της χρονιάς! Πουλήθηκε κορυφαία ελληνική επιχείρηση – Ο νέος ιδιοκτήτης


Επιχειρήσεις: Σπουδαίο deal στο νησί της Κέρκυρας, όπου… τέλος εποχής για το εμβληματικό Corfu Palace!


Αλλάζει χέρια το εμβληματικό ξενοδοχείο Corfu Palace, το οποίο βρίσκονταν τα τελευταία 33 χρόνια στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία Χρ. Φωκά.


Το ξενοδοχείο περνάει στον Ολλανδό επιχειρηματία Χένρι Χόλτερμαν, επικεφαλής της πολυεθνικής Ρέγκεμποργκ.


Με ανοιχτή επιστολή του ο Χρ. Φωκάς αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «στα 33 αυτά χρόνια, το ξενοδοχείο πέρασε αρκετά υψηλά και χαμηλά βαρομετρικά.


Με την άψογη συμπαράσταση του προσωπικού, με τον επαγγελματισμό του, την ευγένεια και την εμπιστοσύνη του, ξεπεράσαμε όλες τις τρικυμίες, έχοντας πάντοτε πρώτη προτεραιότητά μας να τηρούμε όλες μας τις υποχρεώσεις – ηθικές και υλικές – έναντι του προσωπικού μας και κάθε τρίτου, και φυσικά έναντι της κερκυραϊκής κοινωνίας”.


Το ξενοδοχείο παρείχε όλα αυτά τα χρόνια υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε πολλές χιλιάδες επισκέπτες με κορυφαία στιγμή τη φιλοξενία των ευρωπαίων ηγετών κατά τη σύνοδο κορυφής, το 1994.


Ο Χρ. Φωκάς δηλώνει σίγουρος, ότι και με τη νέα ιδιοκτησία το προσωπικό θα συνεχίσει να προσφέρει τις άψογες υπηρεσίες του, όπως έκανε μέχρι σήμερα και υπογραμμίζει ότι η οικογένεια του και ο ίδιος προσωπικά θα συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά, τόσο συναισθηματικά όσο και ηθικά. Επίσης ευχαρίστησε τον διευθυντή του ξενοδοχείου Αλ. Ανεμογιάννη και όλο το προσωπικό.


Μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας ο Χρ. Φωκάς επεσήμανε, ότι θα ήθελε το ξενοδοχείο να κρατήσει τον χαρακτήρα του (old ladys Hotel) και έχει εκφράσει την άποψη του αυτή στο νέο ιδιοκτήτη.


Δήλωσε ότι αποχωρεί με τις καλύτερες αναμνήσεις από τους χιλιάδες επώνυμους που φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο του ενώ εξήρε την προσφορά του προσωπικού όλα αυτά τα χρόνια.


Παράλληλα, εξέφρασε την πικρία του για τη μη αναγνώριση της προσφοράς του στον πολιτισμό από τα υπουργεία και την πλειοψηφία των φορέων, πλην του δήμου Κερκυραίων.


Ο Χρ. Φωκάς δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο μουσείο “Καποδίστρια“, το οποίο στήριξε με θέρμη και ευχαρίστησε τη διοίκηση και τους συνεργάτες του μουσείου.


Το ξενοδοχείο Corfu Palace σχεδιάστηκε από τον Κερκυραίο αρχιτέκτονα Περικλή Σακελλάριο, όπως και το Δημοτικό Θέατρο, η Εθνική Τράπεζα, το Τελωνείο, το αεροδρόμιο ενώ στην ιδιοκτησία του Χρήστου Φωκά περιήλθε το 1990.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι νέοι ιδιοκτήτες θα προχωρήσουν σε ανακαίνιση του κτιρίου, μόλις ολοκληρωθεί η φετινή τουριστική σεζόν.


Επιχειρήσεις: Πώς θα γίνεται ο φορολογικός έλεγχος – Γιατί μπήκε λουκέτο σε πασίγνωστο ζαχαροπλαστείο


Επιχειρήσεις: Ο φορολογικός έλεγχος είναι μία διαδικασία στην οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εμπλακεί  μία επιχείρηση, βάσει των κριτηρίων επιλογής φορολογικών ελέγχων που προσδιορίζονται από την Φορολογική Διοίκηση.


Άλλωστε τα πιο σημαντικά έσοδα του κράτους προέρχονται από την άμεση και την έμμεση φορολογία και στα πλαίσια αυτά ο φορολογικός έλεγχος συνιστά ένα κατασταλτικό μέσο για την είσπραξη φόρου.


Ο φορολογικός έλεγχος μπορεί να διεξαχθεί από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), το Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ.) και τις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.).


Για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης οι ελεγκτικές υπηρεσίες εφαρμόζουν τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, επί της ουσίας δηλαδή μετατρέπουν εξωλογιστικά τις αγορές των Α’ υλών/εμπορευμάτων σε πωλήσεις. Παραπλήσιο μοντέλο των έμμεσων τεχνικών έτυχε εφαρμογής παλαιότερα στις κατά καιρούς περατώσεις και στο νόμο 3296/2004 περί αυτοπεραίωσης. Με τους νόμους αυτούς, το υπουργείο Οικονομικών είχε θεσπίσει για κάθε δραστηριότητα/επάγγελμα συντελεστές για την αναγωγή του κόστους σε πωλήσεις, όπως αναφέρει ο οικονομολόγος – φοροτεχνικός. Γιώργος Δαλιάνης.


Έρχεται αύξηση των φορολογικών ελέγχων στις επιχειρήσεις


Παραπάνω από ένα τρίτο αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των φορολογικών ελέγχων στις επιχειρήσεις σε παγκόσμια κλίμακα τα προσεχή δύο χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή το 75% των επικεφαλής φορολογικών διευθύνσεων, δεν έχουν πλήρη εικόνα των διαφορών της επιχείρησής τους με τις φορολογικές Αρχές.


Τι ελέγχεται στις επιχειρήσεις


-Μη απόδοση κατά τρόπο συστηματικό ή κυρίως η μη υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενων κυρίως φόρων.


– Η ύπαρξη καταγγελιών για μη έκδοση αποδείξεων ή άλλων φορολογικών παραβάσεων.


– Ο εντοπισμός διαφορών στους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) ή σημαντικών διαφορών στις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών και προμηθευτών (ΜΥΦ).


– Η καταγραφή παραβάσεων από το ΣΔΟΕ ή άλλες αρχές.


– Η ύπαρξη δυσανάλογων μεγεθών στις οικονομικές καταστάσεις. Για παράδειγμα η ύπαρξη υψηλού ταμείου σε σχέση με τον ετήσιο τζίρο ή η ύπαρξη υψηλών αποθεμάτων σε σχέση με τις αγορές και τις πωλήσεις και γενικότερα η ύπαρξη μίας εικόνας των οικονομικών καταστάσεων και των αριθμοδεικτών τέτοια, που δε συμβαδίζει με τον μέσο όρο ομοειδών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο.


– Το φορολογικό πιστοποιητικό του ελεγκτή της επιχείρησης, εφόσον υπάρχει.


Έλεγχοι ΑΑΔΕ: Έρχεται η πλατφόρμα για καταγγελίες φοροδιαφυγής


Παράλληλα να σημειωθεί πως εντείνονται οι διεργασίες προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ειδική ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ η οποία επί 24ωρου βάσεως θα δέχεται καταγγελίες και αναφορές πολιτών για φορολογικές παραβάσεις. Μέχρι όμως να ενεργοποιηθεί, ήδη οι εφοριακοί έχουν ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους σε νησιά και χερσαίους τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας.


Βασικός στόχος, η πλατφόρμα να είναι έτοιμη το ταχύτερο δυνατό, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης καθώς και για την ταυτότητα του παραβάτη είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία. Τα στοιχεία αυτά θα αξιολογούνται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία ή της επιχείρησης. Οι καταγγελίες μπορεί να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες.


Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα δέχεται καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής (μη έκδοση αποδείξεων – παραστατικών, αδήλωτο χρήμα – συναλλαγές κλπ), τελωνειακές υποθέσεις (λαθρεμπόριο, logistic, κλπ, παρατυπίες σε εισαγωγές – εξαγωγές κλπ) αλλά και υποθέσεις διαφοράς.


Την ίδια ώρα, οι ράμπο της εφορίας, μετά και την άρση των γεωγραφικών περιορισμών, σαρώνουν τη χώρα, κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς με καθημερινούς ελέγχους ακόμα και αργίες. Εάν οι ελεγκτές βγάλουν λαβράκια τότε ακολουθούν εκτεταμένοι έλεγχοι σε ηλεκτρονικά βιβλία, παλιές χρήσεις κλπ. Σημειώνεται ότι εκτός από τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες, προβλέπονται λουκέτο αλλά και ποινικές κυρώσεις σε όσους βιαιοπραγούν σε βάρος των εφοριακών ελεγκτών.


Συνολικά η ΑΑΔΕ προγραμματίζει πάνω από 200.000 ελέγχους σε ολόκληρη την επικράτεια με έμφαση τους τουριστικούς προορισμούς. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές με τη συνδρομή των tablet και της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΕΛΕΓΧΟΣLive» θα έχουν τη δυνατότητα με ένα κλικ να βλέπουν το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου, να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.


Τι είναι το «ΕΛΕΓΧΟΣLive»


Το «ΕΛΕΓΧΟΣLive», το οποίο ενεργοποιείται, θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές, να έχουν πλήρη εικόνα του οικονομικού προφίλ του ελεγχόμενου την ώρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος και μάλιστα στον οθόνη του tablet που θα φέρουν μαζί τους.


Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της νέας δυνατότητας, είναι μεταξύ των άλλων η αυτόματη διασταύρωση την ώρα του ελέγχου, ενώ παράλληλα θα εκδίδεται επιτόπου το σχετικό σημείωμα με τα αποτέλεσμα του ελέγχου.


Ας δούμε αναλυτικά τι δυνατότητες έχει το «ΕΛΕΓΧΟΣLive» και πώς μπορούν οι ελεγκτές μέσα από το tablet να έχουν real time πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία:


Οι ελεγκτές θα μπορούν με αυτόματες διαδικασίες να διαπιστώνουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)

Θα μπορούν να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.

Θα έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν άμεσες και ταχύτατες διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.

Θα έχουν πρόσβαση στο οικονομικό προφίλ και σε όλο το ιστορικό του επαγγελματία ή της επιχείρησης. Με λίγα λόγια θα μπορούν να γνωρίζουν άμεσα εάν στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις, τι είδους και αν είναι υπότροποι.

Θα εκδίδουν και θα κοινοποιούν άμεσα στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Στην περίπτωση που εντοπίζονται παραβάσεις της μη έκδοσης αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές ή της μη αποστολής των στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA, θα μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρησή από 48 ώρες έως και 10 ημέρες, ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.


Όπως προβλέπεται στο σχετικό ποινολόγιο της Εφορίας η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, αναστέλλεται:


‘Αμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.


«Λουκέτο» σε γνωστό ζαχαροπλαστείο στο κέντρο Αθήνας


Γνωστό ζαχαροπλαστείο βρέθηκε με την ταμειακή του να μην έχει διαβιβάσει, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, αποδείξεις συνολικής αξίας άνω των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.


Οι ελεγκτές προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω και επεξεργάστηκαν τα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης από το 2017 έως σήμερα. Βρήκαν ανακριβή δήλωση εισοδήματος και ΦΠΑ με αποκρυβείσα αξία, που υπερβαίνει τα 2.500.000€ σε φόρο εισοδήματος και τα 600.000,00€ σε ΦΠΑ.


Στο κατάστημα μπήκε λουκέτο 48 ωρών και επιβλήθηκε πρόστιμο 225.000 ευρώ, ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται.


Πηγή: newsme.gr


ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html