Πόσο καιρό «αντέχει» το κοτόπουλο στο ψυγείο σου: Τα σημάδια ότι θέλει... πέταμα « Enimerosi 247

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Πόσο καιρό «αντέχει» το κοτόπουλο στο ψυγείο σου: Τα σημάδια ότι θέλει... πέταμα


Το κοτόπουλο είναι μια υγιεινή και νόστιμη πηγή πρωτεΐνης, που έχει όμως υψηλό κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης. Αυτός είναι, άλλωστε, κι ο λόγος που πρέπει να προσέχουμε πολύ την προετοιμασία, την αποθήκευση και το σωστό μαγείρεμά του.


Η αποθήκευση του κοτόπουλου στο ψυγείο σου είναι ιδιαιτέρως βολική, αλλά σίγουρα θα αναρωτιέσαι πόσο καιρό μπορείς να το φυλάξεις εκεί με ασφάλεια.


Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), το ωμό κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σου περίπου 1-2 ημέρες. Το ίδιο ισχύει για την ωμή γαλοπούλα και άλλα είδη πουλερικών. Από την άλλη, το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να κρατήσει στο ψυγείο περίπου 3-4 ημέρες.


Η αποθήκευση του κοτόπουλου στο ψυγείο βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των βακτηρίων, καθώς τα βακτήρια τείνουν να αναπτύσσονται πιο αργά σε θερμοκρασίες κάτω των 4°C. Επιπλέον, το ωμό κοτόπουλο αποθηκεύεται καλύτερα σε δοχείο στεγανό για να αποφευχθεί η διαρροή των χυμών του και η μόλυνση άλλων τροφίμων. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο, επίσης, πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.


Εάν θέλεις να φυλάξεις το κοτόπουλο για περισσότερες ημέρες, είναι καλύτερο να το κάνεις στην κατάψυξη. Τα ωμά κομμάτια κοτόπουλου μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη έως και 9 μήνες, ενώ ένα ολόκληρο κοτόπουλο μπορεί να καταψυχθεί έως και 1 χρόνο. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη για 2-6 μήνες.


Πώς θα καταλάβεις εάν το κοτόπουλο έχει χαλάσει


Εάν έχεις αφήσει το κοτόπουλο στο ψυγείο για περισσότερες από μερικές ημέρες, υπάρχει πιθανότητα να έχει χαλάσει.


Τα σημάδια είναι απλά:


  • Έχει παρέλθει η συνιστώμενη ημερομηνία κατανάλωσης.
  • Παρατηρείς αλλαγές στο χρώμα: Το ωμό και μαγειρεμένο κοτόπουλο που έχει αρχίσει να παίρνει ένα γκριζοπράσινο χρώμα έχει χαλάσει. Οι κηλίδες γκρι-πράσινης μούχλας υποδηλώνουν ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Μυρωδιά: Τόσο το ωμό όσο και το μαγειρεμένο κοτόπουλο εκπέμπουν μια όξινη μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία καθώς γίνεται άσχημη. Ωστόσο, αυτό το άρωμα μπορεί να είναι δύσκολο να το παρατηρήσεις εάν το κοτόπουλο έχει μαριναριστεί με σάλτσες, βότανα ή μπαχαρικά.
  • Υφή: Το κοτόπουλο που έχει γλοιώδη υφή έχει χαλάσει. Το ξέπλυμα του κοτόπουλου δεν θα καταστρέψει τα βακτήρια. Αντίθετα, κάτι τέτοιο μπορεί να μεταδώσει τα βακτήρια από τα πουλερικά σε άλλα τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες, προκαλώντας διασταυρούμενη μόλυνση.


Εάν υποψιάζεσαι ότι το κοτόπουλο στο ψυγείο σου έχει χαλάσει, πέταξέ το!


Πηγή: The Issue


ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ



Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html