Έκλεισε πάρα πολύ γνωστή παραλία της χώρας μας. Ποιος ο λόγος για το λουκέτο που μπήκε απρόσμενα…
Ακατάλληλη για μπάνιο κρίθηκε παραλία στην Ελλάδα.
Τι έδειξαν οι μετρήσεις και πήραν την απόφαση για… λουκέτο οι ειδικοί.
Δείτε αναλυτικά…
Ποια παραλία έκλεισε στην Ελλάδα – Ποιος ο λόγος
Την προσωρινή απαγόρευση, για προληπτικούς λόγους, χρήσης τμήματος της παραλίας της Νικήτης για κολύμβηση αποφάσισε η αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής, καθώς, μετά από δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου, τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων των θαλασσίων υδάτων ήταν εκτός ορίων γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο για κολύμπι.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση για την απαγόρευση χρήσης της παραλίας αφορά ένα μήκος ακτογραμμής 100 μέτρων εκατέρωθεν της εκβολής του ρέματος, στο οποίο διατίθενται τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Νικήτης και ελήφθη εξαιτίας «συνεχούς απορροής επιβαρυμένων νερών στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή».
Το σχετικό έγγραφο της αντιπεριφέρειας έχει ήδη κοινοποιηθεί στον δήμο Σιθωνίας ο οποίος καλείται να πάρει τα κατάλληλα μέτρα και να αναρτήσει πινακίδες με την ένδειξη «Απαγορεύεται η κολύμβηση» στο συγκεκριμένο τμήμα, ενώ έχει ενημερωθεί το Λιμενικό Σώμα για την επιτήρηση της απαγόρευσης.
Η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου, δήλωσε στη Voria.gr, ότι η απόφαση, αν και δύσκολη, καθώς η τουριστική σεζόν είναι σε εξέλιξη, κρίθηκε αναγκαία για την ασφάλεια των πολιτών. Σύμφωνα με την ίδια το πρόβλημα προέκυψε από μια δυσλειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Νικήτης. «Παρενέβη η υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας, έκανε αρχικά μια πρώτη δειγματοληψία από τις εκβολές του βιολογικού και απέστειλε έγγραφο προς την Διεύθυνση Υγείας όπου στις 9 Αυγούστου ο επόπτης έκανε και αυτός τη δειγματοληψία από τη θαλάσσια περιοχή, δηλαδή τον κολυμβητικό χώρο. Τα αποτελέσματα βγήκαν μετά στις 16-17 Αυγούστου και μετά από 3-4 ημέρες και μόλις αντιληφθήκαμε ότι τα όρια είναι πάνω των επιτρεπόμενων, αποφασίσαμε να προβούμε σε προσωρινή άρση της κολύμβησης και να στείλουμε τη σχετική οδηγία προς τον δήμο. Αυτός είναι αρμόδιος για να πάρει τα κατάλληλα μέτρα».
Η κ. Ζωγράφου αναφέρει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν νέες δειγματοληψίες γιατί, όπως σημειώνει, «κατά τα λεγόμενα του δήμου έχουν γίνει διορθωτικές ενέργειες στον βιολογικό καθαρισμό, από τη φάση της δυσλειτουργίας έως σήμερα. Θα το παρακολουθούμε. Είναι ένα τμήμα 100 μέτρων, μιας μικρής περιοχής, δεξιά του λιμένα, εκεί στην εκβολή του βιολογικού».
Επισημαίνει, δε, ότι εφόσον από τις επαναληπτικές δειγματοληψίες τα νερά κριθούν κατάλληλα θα αρθεί και η απαγόρευση.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή ταλανίζεται από τα προβλήματα στον βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος κατασκευάστηκε λίγο πριν το 2000. Ωστόσο, ενώ αρχικά θεωρήθηκε ως ένα σημαντικό έργο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, δεν κατασκευάστηκε με προδιαγραφές τέτοιες ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί μεγαλύτερο όγκο λυμάτων. Με την ραγδαία οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή και τους χιλιάδες επισκέπτες η εγκατάσταση άρχισε να παρουσιάζει δυσλειτουργίες με αποτέλεσμα να προκαλούνται σχεδόν κάθε χρόνο μια σειρά από προβλήματα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας, ανέφερε στη Voria.gr ότι το πρόβλημα στον βιολογικό προέκυψε από την υπερφόρτωση τον Αύγουστο του υδροβικού φορτίου και επισήμανε ότι «οι διακοπές ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ μάς τσάκισαν. Κάθε τόσο είχαμε διακοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το πρόβλημα».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι από εβδομάδα, Δευτέρα ή Τρίτη, θα ληφθούν νέα δείγματα και εκτιμά ότι με τις ενέργειες που ήδη έχουν γίνει στον βιολογικό καθαρισμό, το πρόβλημα θα λυθεί.
«Σφραγίστηκε» μία από τις μεγαλύτερες παραλίες
Μια από τις διασημότερες παραλίες της χώρας σφραγίστηκε και επισήμως μετά το ΦΕΚ που είδε το φως της δημοσιότητας.
Με κάθε επισημότητα κλείνει το Ναυάγιο της Ζακύνθου, μίας εκ των ομορφότερων παραλιών της χώρας.
Η επικινδυνότητα του σημείου κρίθηκε μεγάλη και πλέον δεν θα επιτρέπεται το… ανεξέλεγκτο κολύμπι στη περιοχή.
Με απόφαση του λιμεναρχείου Ζακύνθου, σύμφωνα με το συγκεκριμένο ΦΕΚ, απαγορεύεται το κολύμπι στο διάσημο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου ενώ επιτρέπεται η 20λεπτη παραμονή σε πλοίο, προκειμένου να μπορούν οι τουρίστες να φωτογραφηθούν στη διάσημη παραλία.
Συγκεκριμένα στο εν λόγω ΦΕΚ αναφέρεται πως «Απαγορεύεται εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει τα 2 άκρα (βόρειο και νότιο) του όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου σύμφωνα με τις υπό (δ) και (ε) σχετικές η αγκυροβολία κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και η λήψη θαλασσίου λουτρό».
Τα όρια που έχουν καθοριστεί από το λιμεναρχείο Ζακύνθου είναι στα 50 μέτρα από κάθε σημείο της ακτής, είτε της παραλίας είτε των πρανών.
Τι αναφέρει το ΦΕΚ
Στο ΦΕΚ καθορίζονται και τα όρια μέσα στα οποία επιτρέπεται αποκλειστικά η προσέγγιση κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου στον Όρμο «Ναυάγιο» Ζακύνθου.
Ι. Η είσοδός τους εντός των ορίων της ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης στον όρμο «Ναυάγιο» θα διενεργείται από το βόρειο άκρο του όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου προς το νότιο άκρο, από όπου και θα απομακρυνθούν.
ΙΙ. Ο μέγιστος χρόνος προσέγγισης εντός της καθορισθείσας ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης από την είσοδο τους στον όρμο «Ναυάγιο» Ζακύνθου θα είναι 20 λεπτά.
ΙΙΙ. Οι κύριες ώρες που μπορεί να προσεγγίσει κάποιος είναι από τις 8:00 π.μ έως τις 15:30 καθημερινά και επιτρέπεται η ταυτόχρονη προσέγγιση συνολικά 15 πλωτών μηχανοκίνητων ή μη μηχανοκίνητων μέσων μέσα στα προκαθορισμένα όρια της ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης του όρμου Ναυαγίου Ζακύνθου. Σύμφωμα με το ΦΕΚ τα 10 από αυτά θα είναι Ε/Γ-Τ/Ρ και Ε/Π-Τ/Ρ τα δε υπόλοιπα 5 θα είναι πλοία/σκάφη λοιπών κατηγοριών (ιδιωτικά πλοία/σκάφη αναψυχής, εκμισθούμενα σκάφη/τ/χ αρ. 38 ΓΚΛ – 20 ΓΚΛ) και μη μηχανοκίνητα μέσα».
Η γνώμη των ειδικών το προηγούμενο διάστημα για την παραλία
Υπενθυμίζεται ότι την ανησυχία του για το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο είχε εκφράσει ο καθηγητής, Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
«Έχουμε παρατηρήσει κατολισθήσεις και υπάρχουν κομμάτια που μπορεί να πέσουν. Μεσολάβησε έντονη σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή το περασμένο χρονικό διάστημα, ενώ υπάρχει και διάβρωση λόγω των κυμάτων και της κακοκαιρίας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας εισηγήθηκε την εκ νέου απαγόρευση πρόσβασης στην παραλία «Ναυάγιο», στο πλαίσιο των επανεκτιμήσεών του αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα και τα κατολισθητικά φαινόμενα.
Τι είχε συμβεί στην κατολίσθηση
Από τους βράχους, που έπεσαν σε ακτή και θάλασσα, τραυματίστηκαν επτά άνθρωποι.
Ο έντονος κυματισμός ανέτρεψε τουριστικά σκάφη που βρίσκονταν στο σημείο, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση και οι αρχές να κάνουν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν τυχόν αγνοούμενους. Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, στο σημείο έσπευσαν άμεσα οκτώ πυροσβέστες και άλλα 10 άτομα από την 6η ΕΜΑΚ, μαζί με διασωστικό σκύλο, για να διενεργήσουν έρευνες στο σημείο.
Στο νησί μεταφέρθηκαν, επίσης, με Super Puma και άλλοι εννέα διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των επιβαινόντων σε τουριστικά σκάφη που βρίσκονταν στην παραλία, χωρίς να αναφερθεί αγνοούμενος επιβάτης.
NEWSME