Δραματικές ώρες για την Ελλάδα – Τι περιμένουμε να συμβεί μετά τις φωτιές « Enimerosi 247

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Δραματικές ώρες για την Ελλάδα – Τι περιμένουμε να συμβεί μετά τις φωτιές


Φωτιές: Η κλιματική κρίση και η άνοδος της θερμοκρασίας, ειδικά φέτος έως και 40 βαθμούς Κελσίου, επιτείνουν την δυσμενή εξέλιξη μιας πυρκαγιάς.


Μια μέση επιφανειακή πυρκαγιά στο δάσος μπορεί να έχει φλόγες που φτάνουν από ένα έως 50 μέτρα σε ύψος και μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασίες 800°C.


Ωστόσο, οι περισσότερες φωτιές, με εξαίρεση την πρόκληση ανάφλεξης από ένα γυαλί σε πευκοβελόνες, ένα αποτσίγαρο, ή μια εγκληματική αμέλεια λόγω εργασιών σε εξωτερικούς χώρους, προκαλούνται και όχι τυχαία από ανθρώπους, από πρόθεση.


Νέα θλιβερά στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις από τις πυρκαγιές  βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τον κίνδυνο ερημοποίησης της Αττικής είναι πλέον ορατός, όπως άλλωστε έχει προειδοποιήσει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.


Αναλυτικότερα, το Meteo επανέρχεται με μία επικαιροποιημένη ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων επτά ετών στην Περιφέρεια Αττικής, με τα στοιχεία να είναι πραγματικά αποκαρδιωτικά.


Πιο συγκεκριμένα, από το 2017 μέχρι και τις 25 Αυγούστου 2023, 12 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 600.000 στρέμματα στην Αττική, σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).


Η περίμετρος των καμένων εκτάσεων δίνεται στον χάρτη που ακολουθεί:



Εικόνα 1. Περίμετρος των καμένων εκτάσεων στην Περιφέρεια Αττικής από το 2017 ως σήμερα. Με κόκκινο σημειώνονται οι εκτάσεις που έχουν καεί το 2023 (ως τις 25/8) και με κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα οι εκτάσεις που κάηκαν τα προηγούμενα 7 έτη. Με γκρι χρώμα σημειώνεται η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής.


Εικόνα 2. Συνολικές καμένες εκτάσεις κατά τα έτη 2017-2023 στην περιοχή της Αττικής.

«Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία για την Αττική υπογραμμίζουν την ανάγκη συνολικού επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας», τονίζει το Meteo και εξηγεί στη συνέχεια:


«Ειδικότερα, η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα ενσωματώνει γνώση αιχμής από διαφορετικές επιστήμες, μεταξύ αυτών και η πυρομετεωρολογία. Είναι χαρακτηριστικό πως η εκδήλωση ακραίων δασικών πυρκαγιών περιλαμβάνει τη σύζευξη, την αλληλεπίδραση φωτιάς και ατμόσφαιρας, οπότε είναι αδύνατο να χαραχθεί οποιαδήποτε στρατηγική διαχείρισης δίχως την ενεργό συνεισφορά της μετεωρολογικής γνώσης.


Επιπροσθέτως, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες καθορίζουν εάν και πότε τα δασικά καύσιμα θα καταστούν εύφλεκτα, επηρεάζοντας επίσης τα χαρακτηριστικά της εξάπλωσης και της συμπεριφοράς της φωτιάς. Παρατηρησιακά δίκτυα όπως το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ/Ε.Α.Α μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης, επιστημονικά τεκμηριωμένης στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας».


Το «αποτύπωμα» των πυρκαγιών στην Αττική

Ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Πάρνηθα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής διατυπώνονται από επιστήμονες, καθώς οι πράσινοι πνεύμονες στην πρωτεύουσα λιγοστεύουν επικίνδυνα.


Το αποτύπωμα της πυρκαγιάς μπορεί να φανεί άμεσα με πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και πιο μακροπρόθεσμα με μεταβολή στο μικροκλίμα των πληγεισών περιοχών.


Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο in για την επόμενη μέρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς και για το τι πρέπει να γίνει, ώστε να περιοριστεί το αρνητικό «αποτύπωμα».


Αναφερόμενος στην πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε μεταξύ άλλων και την Πάρνηθα, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι πρόκειται για τους τελευταίους πράσινους πνεύμονες της πρωτεύουσας και όπως είπε, ουσιαστικά θα έχουμε επίδραση στον αέρα, στα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά, στο έδαφος και το υπέδαφος, στοιχεία – σημείωσε – που συνιστούν την ευρύτερη έννοια του περιβάλλοντος που υποβαθμίζεται.


«Δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε άλλα δάση»

Πρόσθεσε πως στην Αττική δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε άλλα δάση. «Τα δάση της Αττικής έχουν ελαττωθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Παραμένουν ορισμένοι πυρήνες δασών που είναι πολύ σημαντικοί για την ποιότητα του περιβάλλοντος.


Πρόσθεσε δε, ότι από το 2007 μέχρι και σήμερα, έχουμε χάσει πάνω από το 70% των δασών στην Αττική .


Φωτιές: Οι επιπτώσεις και η επόμενη μέρα

Αναφορικά με την επόμενη μέρα για τις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές, τόνισε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρχει περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, μεταβολή στο μικροκλίμα , επιπτώσεις στην χλωρίδα και την πανίδα, και βέβαια πλημμυρικά φαινόμενα καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα μπορούν να συγκρατηθούν από τα καμένα δάση.


Σχετικά με την ποιότητα του αέρα, ανέφερε ότι υποβαθμίζεται και στις περιοχές που καήκαν αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.


«Οι καμένες εκτάσεις τροφοδοτούν τον αέρα με μικροσωματίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα και υποβαθμίζουν την ποιότητά του» σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών χτύπησε «καμπανάκι» για τις περιοχές που έχουν καεί δύο και τρεις φορές, καθώς όπως είπε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να υπάρξει ξανά αναγέννηση του δασικού ιστού και αυτό δυστυχώς αφορά και ένα μέρος της Πάρνηθας.


Αυτό που προκύπτει, πρόσθεσε, «είναι μία προϊούσα ερημοποίηση, ότι δηλαδή δεν θα μπορεί να ανακάμψει μία περιοχή, όταν έχουν αφαιρεθεί όλα τα γόνιμα στοιχεία του εδάφους και του υπεδάφους. Είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξει μία φυσική ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας».


Ο κ. Λέκκας εστίασε όμως και στην επόμενη μέρα και το τι πρέπει να γίνει για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές.


«Πρέπει να υπάρχει μία συντονισμένη προσπάθεια που θα στηριχθεί στους επιστημονικούς φορείς και στο μεγάλο πρόγραμμα το οποίο έχουμε εκτελέσει για την περιφέρεια τα οκτώ ερευνητικά ιδρύματα της Αττικής και τα οποία έχουν κάνει μία σημαντική δουλειά για την διαχείριση των κινδύνων από τις πυρκαγιές.


Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά τη διαχείριση των φυσικών κινδύνων στην Αττική».


Πρόσθεσε δε, ότι το επόμενο διάστημα, πρέπει να υπάρξει πολύ στενή παρακολούθηση των περιβαλλοντικών διεργασιών ειδικά στην Αττική γιατί αυτή δέχεται τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές πιέσεις.


Φωτιές: Αποκαρδιωτικά στοιχεία για την Πάρνηθα

Την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην Πάρνηθα υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τις καμένες εκτάσεις στην περιοχή είναι αποκαρδιωτικά.


Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ) και την χαρτογράφηση της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND, καταγράφονται τα μέχρι τώρα δεδομένα από την νέα καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα.


«Σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, VIIRS και MODIS η καμένη έκταση ανέρχεται στα 6.433 εκτάρια/64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρος Πάρνηθα», όπως σημειώνεται.




Όπως φαίνεται και στον χάρτη, ο Εθνικός Δρυμός είχε καεί και πάλι στο παρελθόν, το 2007, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο την αναγέννησή του εδάφους. Στις καμένες εκτάσεις περιλαμβάνονται κυρίως δάση κωνοφόρων, μικτό δάσος, σκληροφυλλική βλάστηση και μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις σύμφωνα με το προϊόν Land Use/Land Cover του προγράμματος Copernicus.


Η αποτυχία σε αριθμούς: Λιγότερες φωτιές, περισσότερα καμένα, αστείρευτες δικαιολογίες

«Οργανωμένο σχέδιο», «αλητήριοι εμπρηστές», υπόνοιες για «τούρκους πράκτορες» και άλλα παρόμοια σενάρια διακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από κυβερνητικά χείλη μπροστά στις καταστροφικές φωτιές που έκαψαν σχεδόν 1,3 εκατ. στρέμματα τη φετινή αντιπυρική περίοδο.


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων 16 ετών, όπως πλέον καταγράφονται στα στατιστικά στοιχεία. Και οι φωτιές δεν έχουν σβήσει ακόμη.


Η χώρα εμφανίζεται «γυμνή» απέναντι στις φυσικές καταστροφές και η σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αποδεικνύει. Με τη γλώσσα των αριθμών, φέτος είχαμε στην Ελλάδα 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές, αλλά ταυτόχρονα καταγράφηκε αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά… 195%!


Με λίγα λόγια, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης κατέρρευσε παταγωδώς, ενώ οι διαβεβαιώσεις περί «ετοιμότητας» διαψεύστηκαν από την ίδια την πραγματικότητα.


Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία, όπως αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (https://effis.jrc.ec.europa.eu) που επεξεργάστηκε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι η μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, σημειώνει αύξηση +517% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2022.


Φωτιές: Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε καμένες εκτάσεις ανάμεσα σε 20 μεσογειακές χώρες

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Meteo:


Η αθροιστικά καμένη έκταση στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, καταγράφει αύξηση +195% σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.

Καταγράφοντας 281.480 στρέμματα καμένων εκτάσεων έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Δεύτερη έρχεται η Ισπανία με 824.640 στρέμματα και τρίτη η Ιταλία με 595.330 στρέμματα. Αύξηση των καμένων εκτάσεων καταγράφουν επίσης η Γαλλία (+66%) και το Μαρόκο (+30%), ενώ μείωση καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες.

Ο αθροιστικός αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, καταγράφει μείωση -52% σε σύγκριση με τον αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) εκδηλώνονται στη χώρα μας σε ετήσια κλίμακα. Αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών καταγράφεται σε Ισπανία (+78%), Γαλλία (+194%), Μαρόκο (+51%), Κύπρο (+2%), Λιβύη (+3%) και Σλοβενία (+14%).

Καταγράφοντας 27 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (>300 στρέμματα) έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 340 δασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2023.

Η μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, σημειώνει αύξηση +517% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2022.

Καταγράφοντας, κατά μέσο όρο, 462 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών, με τεράστια μάλιστα διαφορά. Δεύτερη έρχεται η Αλγερία με μέσο όρο 10.517 ανά δασική πυρκαγιά και τρίτη η Συρία με μέσο όρο 6.053 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά. Αυξήσεις καταγράφονται επίσης σε Τυνησία (+1%) και Ιταλία (+35%), με τις υπόλοιπες χώρες να παρουσιάζουν μείωση στον μέσο όρο των στρεμμάτων ανά δασική πυρκαγιά.


Τα διαγράμματα της κυβερνητικής αποτυχίας στις φωτιές


Εικόνα 2. Συνολικός αριθμός μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) στις χώρες της Μεσογείου έως την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Φωτιές – Meteo: Απαιτείται άμεση, δραστική αλλαγή στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών

«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Σε αυτή την κατεύθυνση, η μονάδα ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ μπορεί να συνεισφέρει με εργαλεία και υπηρεσίες όπως ενδεικτικά είναι (1) το εκτεταμένο και πιο πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών στην Ελλάδα, (2) το προηγμένο προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0, και (3) οι υψηλής ανάλυσης μετεωρολογικές και πυρομετεωρολογικές προγνώσεις», υπογραμμίζει το Meteo.


Κρανίου τόπος η Ελλάδα: Η μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων 16 χρόνων

Σύμφωνα με το Meteo, μόνο κατά την τελευταία τριετία οι φωτιές στην Ελλάδα έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα.


Πιο αναλυτικά:


Έως την Τετάρτη 23.08.2023, οι δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας έχουν κατακάψει περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα.

Η έκταση που έχει καεί έως την Τετάρτη 23.08.2023 αντιστοιχεί σε περίπου 3 φορές την έκταση που κατά μέσο όρο (2006 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.

Οι μέχρι σήμερα (Τετάρτη, 23.08.2023) καμένες εκτάσεις στη χώρα μας υπολείπονται κατά περίπου 40.000 στρέμματα από την επόμενη χειρότερη επίδοση που καταγράφηκε το 2021 με συνολικά 1.300.590 στρέμματα.

Είναι πολύ πιθανό η χρονιά του 2023 να χαρακτηριστεί ως η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 17 ετών (το 2007 παραμένει πρώτο, με περισσότερα από 2.700.000 στρέμματα).

Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2023 κάηκαν περισσότερα από 520.000 στρέμματα, ενώ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2023 (έως την Τετάρτη 23.08.2023) έχουν καεί περισσότερα από 730.000 στρέμματα.

Τα τελευταία 3 έτη (2021, 2022, 2023), οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα.



Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Meteo, «τα παραπάνω στοιχεία τονίζουν την ανάγκη για άμεσο και ολικό επανασχεδιασμό της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Η νέα στρατηγική θα πρέπει να αναγνωρίζει τη διεπιστημονικότητα του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών και να βασίζεται σε σύγχρονη επιστημονική γνώση, αξιοποιώντας υπηρεσίες και εργαλεία που είναι ήδη διαθέσιμα».


Φωτιά στον Έβρο 2023 – Η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων 20 ετών στην Ελλάδα

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύουν τη δασική πυρκαγιά στον Έβρο ως την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 720.000 στρέμματα (έως την 23.08.2023, 12:19 τοπική ώρα).


Υιοθετώντας τον ορισμό μιας μέγα-πυρκαγιάς ως μιας πυρκαγιάς που ξεπερνά σε έκταση τα 100.000 στρέμματα, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) παρουσιάζει στο χάρτη της Εικόνας 1 τις μέγα-πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα από το 2002 έως και το 2023. Πρόκειται για συνολικά 16 μέγα-πυρκαγιές, οι οποίες κατέκαψαν περισσότερα από 4.200.000 στρέμματα, ουσιαστικά από το 2007 και έπειτα. Μεταξύ αυτών, η δασική πυρκαγιά στον Έβρο αναγνωρίζεται πλέον ως η μεγαλύτερη σε έκταση μέγα-πυρκαγιά των τελευταίων 21 ετών στην Ελλάδα.




Τέλος, σημαντικό είναι να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των μέγα-πυρκαγιών σημειώθηκαν την τριετία 2007-2009 (9 στο σύνολο), 1 το 2012 και 6 την τριετία 2021-2023.


Κρανίου τόπος ο Έβρος: Οι αποκαλυπτικοί χάρτες

Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (23/8) η φωτιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής.


Πιο συγκεκριμένα, στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται) φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές Φυλής του Νομού Αττικής και Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου μέχρι τις 12 μ.μ. (23/08/2023) ανέρχονται στα 50.057 και 617.571 στρέμματα αντίστοιχα. Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.).






Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει, ωστόσο, ότι «οι περιοχές καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και καπνό και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες». Επιπλέον, διευκρινίζει πως «παρατηρούνται ενεργά μέτωπα και στις δύο πυρκαγιές, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης».


Μεγάλες οι καταστροφές


Μεγάλη απώλεια ζωικού κεφαλαίου και καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον Έβρο, αλλά και την καταστροφή ποιμνιοστασίων, υποδομών, αποθηκών και γεωργικών μηχανημάτων, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης και ακόμη μαίνεται στην περιοχή, αποτυπώνουν τα τελευταία δεδομένα που γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) Δημήτρης Πανταζής.


Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Πανταζής, στην περιοχή του Έβρου έχουν καεί 1.200 μελίσσια και κυψέλες, σε σύνολο 26.264 σε Νότιο Έβρο, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη, στην οποία και εντοπίζονται τα 16.068, ενώ απαναθρακώθηκαν λόγω της φωτιάς 910 μικρόσωμα ζώα, με την πλειονότητά τους να είναι κατσίκια και πρόβατα, 30 αρνάκια και οκτώ αγελάδες. «Πρόκειται για τεράστια καταστροφή», σημείωσε ο κ. Πανταζής, προσθέτοντας ότι «οι προαναφερόμενες απώλειες έχουν καταγραφεί και σήμερα αναμένεται να κλείσουν από τον ΕΛΓΑ». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.


Εάν συνεχιστούν οι φωτιές, μέχρι το τέλος του αιώνα η νότια Ελλάδα δεν θα έχει δάση

Ο Κίμων Χατζημπίρος, μιλώντας για τις οικολογικές καταστροφές που δημιουργούν οι πυρκαγιές που σημειώνονται στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στην περιοχή της Χασιάς και στη Δαδιά, εξήγησε πως φέτος ήταν η έκτη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών σχετικά με έκταση των καμένων στρεμμάτων.


«Περιμένουμε να δούμε τους αριθμούς αλλά προς το παρόν με βάσει τα στοιχεία για την έκταση των καμένων, η φετινή χρονιά είναι η έκτη χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Είναι καλύτερα φέτος από το 2021 αλλά είχαμε χειρότερες χρονιές το 2000 και φυσικά το 2007 που η καμένη έκταση ήταν υπερδιπλάσια».


Αναφορικά με τον Εθνικό Δρυμό, ο κ. Κίμων Χατζημπίρος είπε πως από όσο γνωρίζει έχει καεί ένα μικρό μέρος από την περιφερειακή ζώνη, επομένως η οικολογική ζημιά δεν είναι μεγάλη ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να περιοριστούν οι οικολογικές ζημιές.

«Είναι γεγονός πως τόσο ο μέσος πολίτης όπως και το πολιτικό σύστημα δεν έχουν καταλάβει το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης και θέλει συγκεκριμένες ενέργειες.


Για τη χώρα μας οι χειρότερες επιπτώσεις είναι οι καύσωνες, οι πυρκαγιές που ακολουθούν, οι πλημύρες και στο τέλος η ερημοποίηση.


Εάν συνεχιστούν οι πυρκαγιές, μέχρι το τέλος του αιώνα η νότια Ελλάδα δεν θα έχει δάση. Χρειάζεται πρόληψη αλλά το βασικό είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα άλλα είναι δευτερεύοντα».


Επιπλέον, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 50 τα ποιμνιοστάσια που έχουν καεί στον Έβρο, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε πρώιμη την όποια εκτίμηση σχετικά με τις αγροτικές υποδομές, τις αποθήκες με προϊόντα και ζωοτροφές και τον γεωργικό εξοπλισμό που έχουν καταστραφεί λόγω της πυρκαγιάς.


Καμένα ζώα από τη φωτιά στον Έβρο

Αναφορικά με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή, ο ίδιος ανέφερε ότι οι καμένες εκτάσεις εκτιμώνται σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ υπενθύμισε ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά, μεταξύ άλλων τις Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και προς την περιοχή των Φερρών, καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.


Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του 2022, που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος των Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λχανικών και χυμών «Incofruit Hellas», Γιώργος Πολυχρονάκης, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανέρχονται σε 442.469 εκτάρια οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, εκ των οποίων τα 165.554 εκτάρια στον Έβρο, τα 101.666 εκτάρια σε Ροδόπη, τα 50.597 εκτάρια σε Καβάλα 50.597 εκτάρια, σε Ξάνθη 56.041 εκτάρια και σε Δράμα 68.613 εκτάρια.

newsmw

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html