Δίπλωμα οδήγησης: Μεγάλη αλλαγή! Εξέταση κάθε χρόνο – Ποιους αφορά « Enimerosi 247

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Δίπλωμα οδήγησης: Μεγάλη αλλαγή! Εξέταση κάθε χρόνο – Ποιους αφορά

 


Μεγάλη αλλαγή αναμένεται στο δίπλωμα οδήγησης και θα αφορά σε όσους φτάνουν και ξεπερνούν τα 70 έτη.


Από «κόσκινο» αναμένεται να περνούν οι ηλικιωμένοι οδηγοί που θέλουν να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους – Τι θα γίνει με τα υποχρεωτικά τεστ οδήγησης;


Η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ηλικιωμένους οδηγούς έχει ήδη ανοίξει και ήδη αναζητούνται τρόποι ώστε να διασφαλίζεται η ορθή ανανέωση των διπλωμάτων τους με απώτερο στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και βέβαια την βελτίωση της οδικής ασφάλειας.


Αφορμή στάθηκαν τα σχέδια της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν πρόσφατα και ένας από τους στόχους που περιλαμβάνουν είναι να γίνουν οι δρόμοι στις χώρες της ΕΕ πιο ασφαλείς. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν θεσπιστεί και ένα νέο πλαίσιο για τους ηλικιωμένους για οδηγούς άνω των 70 ετών.


Τα στελέχη της Κομισιόν φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι οι οδηγοί που κλείνουν τα 70 έτη θα πρέπει να περνούν από εκτενέστερους και πιο εξονυχιστικούς ιατρικούς ελέγχους ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει και η πρακτική εξέταση οδήγησης.


Ειδικά για το θέμα της πρακτικής εξέτασης πολλά κράτη-μέλη έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να το υιοθετήσουν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν εφαρμόστηκε για πολλούς και διάφορους λόγους…


Να τονίσουμε πάντως πως τα τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στην ΕΕ και ειδικότερα στην Ελλάδα φαίνεται ότι εμπλέκεται κάποιος υπερήλικας οδηγός με ότι και αν σημαίνει αυτό για τον τρόπο ανανέωσης των αδειών οδήγησης όπως επίσης και για την οδική ασφάλεια.


Βέβαια θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πουθενά στην ΕΕ δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην άδεια οδήγησης και ο νόμος ορίζει ότι με την συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας οι οδηγοί πρέπει να εξετάζονται από 2 γιατρούς ανά τριετία, ενώ με τη συμπλήρωση των 80 χρονών κάθε 2 έτη απαιτείται η εξέταση του οδηγού από περισσότερες ειδικότητες γιατρών.


Τώρα για το πως γίνονται οι ανανεώσεις αδειών οδήγησης σε κάποιους ηλικιωμένους που λαμβάνουν ισχυρά φάρμακα που απαγορεύεται να οδηγούν είναι κάτι που έχει αποκαλύψει το Carandmotor.gr και ήδη τα συναρμόδια Υπουργεία εξετάζουν τρόπους ώστε να σταματήσουν οι παράνομες και επικίνδυνες ανανεώσεις διπλωμάτων σε ηλικιωμένους έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ!


Αντιδράσεις στο υποχρεωτικό τεστ οδήγησης

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι άνθρωποι άνω των 70 ετών θα πρέπει είτε να συμπληρώνουν μια λεγόμενη αυτοαξιολόγηση της οδηγικής τους ικανότητας, είτε να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια.


«Η απόφαση για ποιο από τα δύο, εναπόκειται στα κράτη-μέλη» αναφέρεται στο κείμενο των σχεδίων με την επισήμανση ότι αυτό ισχύει για κάθε ανανέωση διπλώματος οδήγησης. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες προτάσεις. Όπως ότι για τα διπλώματα που εκδόθηκαν από τις 19 Ιανουαρίου του 2013 και μετά δεν θα ισχύουν επ΄αόριστον, αλλά μόνο για 15 χρόνια, κάτι που εφαρμόζει ήδη η Ελλάδα. Από την ηλικία των 70 θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια ενώ στην Ελλάδα ανανεώνονται κάθε 3 χρόνια έως τα 80 και κατόπιν κάθε 2 χρόνια.


Μάλιστα πολλοί υπουργοί Μεταφορών στην ΕΕ προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους επισήμαναν ότι: «Η ιδέα ότι οι ηλικιωμένοι πολίτες μιας ορισμένης ηλικίας πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό τεστ φυσικής κατάστασης χωρίς κανέναν περαιτέρω λόγο δεν είναι καλή».


Οι ασφαλιστές από την άλλη μεριά θεωρούν ότι είναι καλό οι άδειες οδήγησης να ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια από την ηλικία των 70 ετών, μέσω μιας αυτοαξιολόγησης.


Οι Σχολές Οδηγών από την άλλη μεριά προτείνουν να υπάρχουν κάποια υποχρεωτικά μαθήματα οδήγησης σε άτομα άνω των 75 ετών ώστε το δίπλωμά τους να παραμένει σε ισχύ…


Όπως και να έχει το ζήτημα και ότι και να αποφασιστεί για τους ηλικιωμένους οδηγούς τα τροχαία ατυχήματα με «πρωταγωνιστή» κάποιον παππού ή γιαγιά θα συνεχίζουν να πραγματοποιούνται στους ευρωπαϊκούς δρόμους όπου συνήθως τα θύματα είναι νέοι άνθρωποι…


Ποιοι πρέπει να αλλάξουν δίπλωμα οδήγησης άμεσα

Δίπλωμα οδήγησης: Το γνωστό ροζ χάρτινο δίπλωμα οδήγησης θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν και όλοι όσοι το έχουν θα πρέπει να το αντικαταστήσουν υποχρεωτικά μέσα στην δεκαετία.


Σύμφωνα με την Ε.Ε. ο παλαιός τύπος άδειας οδήγησης θα παραμείνει σε ισχύ έως και τις 19 Ιανουαρίου 2033. Έως τότε, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κατάστασης ή ημερομηνίας έκδοσης, όλα τα χάρτινα διπλώματα θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί ώστε η άδεια να θεωρείται έγκυρη.


Επίσης όλοι οι οδηγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι λήγει σε κάθε περίπτωση στο 65ο έτος της ηλικίας.


Αντίθετα, το νεότερο δίπλωμα που είναι τύπου κάρτας διαρκεί για 15 χρόνια από την έκδοσή του και αφορά τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ.


Μετά από αυτό το διάστημα, θα πρέπει να γίνεται συνεχής ανανέωση, κάθε 15 χρόνια, μέχρις ότου ο οδηγός συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.


Δίπλωμα οδήγησης: Τα χαρακτηριστικά των νέων αδειών

Χαραγμένο με λέιζερ έγχρωμη προεξοχή

Ημερομηνία γέννησης χαραγμένη με μικροεκτύπωση λέιζερ

Aιωρούμενη εκτύπωση ασφαλείας

Διαφανής σφραγίδα κράτους

Όνομα χαραγμένο με απτικό λέιζερ

Αόρατο υδατογράφημα

Αόρατες υπέρυθρες συνδέσεις

Nομισματικό μοτίβο

Γραμμές σε εκτύπωση ουράνιου τόξου

Αλλαγή χρώματος του ολογράμματος της χώρας όταν η κάρτα οδήγησης γυρίζει κατά 90 μοίρες.

Το κόστος για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης

Οι οδηγοί θα πρέπει να ξοδέψουν σε παράβολα και δικαιολογητικά περίπου 140 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα παράβολα έκδοσης και γιατρών είναι στα 128 ευρώ, ενώ θα πρέπει να υπολογιστούν στα έξοδα και οι ειδικές φωτογραφίες για την άδεια οδήγησης.


Το κόστος ανανέωσης της άδειας οδήγησης περιλαμβάνει ένα παράβολο ένα παράβολο ανανέωσης άδειας οδήγησης αξίας 60€, ένα παράβολο εκτύπωσης άδειας οδήγησης αξίας 30€, ένα χαρτόσημο Αρχικής Χορήγησης Κατηγορίας αξίας 18€ και δύο παράβολα των 10€ έκαστο για τους γιατρούς.


Παράλληλα, το κόστος αναμένεται να είναι ακόμα πιο υψηλό, καθώς οι γιατροί που εκδίδουν τα πιστοποιητικά υγείας για την άδεια οδήγησης, μπορούν να ζητήσουν υψηλότερη αμοιβή από τα 10€ που προβλεπόταν αρχικά.


Θα πρέπει να επισημανθεί πως οι συγκεκριμένοι οδηγοί δεν θα μπουν στη διαδικασία ανανέωσης της άδειας οδήγησης μόνο μία φορά μέχρι τα 65 τους χρόνια, όπως γινόταν παράλληλα, αλλά τρεις ή τέσσερις ανάλογα με την ηλικία που πέρασαν τις σχετικές εξετάσεις.


Έτσι, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουν το κόστος ανάλογα με τις 15ετής ανανεώσεις, για να δουν πόσο θα τους στοιχίσει συνολικά η άδεια οδήγησης, όταν παλαιότερα δεν υπήρχε κάποιο επιπλέον κόστος μέχρι τα 65 έτη.


Για παράδειγμα ένας οδηγός που έβγαλε για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 σε ηλικία 18 ετών, θα πρέπει να ανανεώσει το δίπλωμά του για πρώτη φορά το 2028 και στη συνέχεια να κάνει άλλες δύο ανανεώσεις: το 2043 και το 2058.


Τα νέα διπλώματα φέρουν κρυφά υδατογραφήματα, ενώ κάποια στοιχεία είναι χαραγμένα με απτικό λέιζερ ενώ κάποια άλλα στοιχεία παραμένουν εντελώς κρυφά και χρειάζονται ειδικό φωτισμό για να εμφανιστούν.


Παράλληλα με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα κάνουν πολύ πιο δύσκολη την ζωή των επιτήδειων που πουλάνε πλαστά διπλώματα σε ανυποψίαστους καταναλωτές έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ καθώς η αντιγραφή των νέων αδειών οδήγησης είναι από απίθανη έως εξαιρετικά δύσκολη.


Τι αλλάζει στα διπλώματα οδήγησης για οδηγούς άνω των 70

Υποχρεωμένοι να περνούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από ιατρικές εξετάσεις για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησής τους φαίνεται πως θα είναι οι ηλικιωμένοι οδηγοί σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , εφόσον «περάσει» η πρόταση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου του 2023.


Η Ε.Ε. επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό τροχαίων ατυχημάτων στα εδάφη της, και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει οι οδηγοί που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους να υποβάλλονται στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ανά πενταετία (ή και λιγότερo), προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους.


Πέρα από τα απαραίτητα ιατρικά τεστ, η Κομισιόν προτείνει οι ηλικιωμένοι (άνω των 70 ετών) οδηγοί να λαμβάνουν μέρος και σε μαθήματα οδήγησης προκειμένου να φρεσκάρουν τόσο τις γνώσεις όσο και τις δεξιότητές τους.


Τι ισχύει στην Ελλάδα


Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μετά τη συμπλήρωση των 65 ετών, η ανανέωση της άδειας οδήγησης γίνεται ανά τριετία για όλους, είτε μιλάμε για ερασιτεχνικές (κατηγοριών AM,A1,A2,A,B,B1 και BE), είτε για επαγγελματικές άδειες οδήγησης, ανεξαρτήτως του τύπου διπλώματος (πλαστικοποιημένη κάρτα/τρίπτυχο έγγραφο). Επίσης, μετά το 65o έτος της ηλικίας, οι οδηγοί πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου σε ιατρικές εξετάσεις (από παθολόγο και οφθαλμίατρο).


Επιπροσθέτως, ο οδηγός που συμπληρώνει το 80ο έτος της ηλικίας του πρέπει να ανανεώνει την άδεια οδήγησης ανά δύο χρόνια, ενώ απαιτείται εξέταση από ιατρούς των ειδικοτήτων: Παθολόγου, Οφθαλμιάτρου, Ωτορινολαρυγγολόγου & Νευρολόγου ή Ψυχίατρου.


Πώς γίνεται η ανανέωση της άδειας οδήγησης

Μπορείτε να ζητήσετε την ανανέωση της ελληνικής άδειας οδήγησης σας, όταν έχει ήδη λήξει ή θα λήξει.


Θα χρειαστεί:


να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

να μεταφορτώσετε την φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας (δίνεται η δυνατότητα χρήσης του myphoto)

να εκδώσετε και να πληρώσετε το κατάλληλο παράβολο

να γνωρίζετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας

το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο (e-mail)

ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε βήματα:


A. Διαδικασία ιατρικής εξέτασης

με την είσοδό σας στην εφαρμογή, σας χορηγείται ένας τετραψήφιος αριθμός (PIN) και ενημερώνεστε για τις ειδικότητες των ιατρών από τις οποίες απαιτείται εξέταση

επισκέπτεστε τους ιατρούς, και τους γνωστοποιείτε τον τετραψήφιο αριθμό (PIN) που σας έχει χορηγηθεί, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας

με την ολοκλήρωση της ιατρικής εξέτασης, ενημερώνεται αυτόματα η εφαρμογή

η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο κωδικό αριθμό (PIN) για όσους λοιπούς ιατρούς απαιτούνται

εφόσον έχετε κριθεί ικανός/ή από όλους τους γιατρούς ενημερώνεστε από την εφαρμογή με γραπτό μήνυμα (sms) και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε την αίτηση σας εντός (6) μηνών που διαρκούν τα πιστοποιητικά των γιατρών


Β. Ολοκλήρωση αίτησης

Θα πρέπει να μεταφορτώσετε την προβλεπόμενη φωτογραφία και αρχείο με την σκαναρισμένη φυσική σας υπογραφή

στην συνέχεια θα πρέπει να εκδώσετε και να πληρώσετε το προβλεπόμενο ηλεκτρονικό παράβολο


Γ. Παραλαβή νέας άδειας

Επιλέξτε τον τρόπο παραλαβής του νέου εντύπου της άδειας οδήγησης. Την άδεια θα την παραλάβετε εσείς ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός σας από την Περιφέρεια, παραδίδοντας την παλιά άδεια οδήγησης. Σε όλα τα βήματα, η εφαρμογή σας ενημερώνει με ηλεκτρονικό μήνυμα και SMS.


Πόσο καιρό κάνει να βγει η προσωρινή άδεια οδήγησης;

Από την στιγμή που περάσατε με επιτυχία τις εξετάσεις ή κάνατε την αίτηση, τότε η προσωρινή άδεια θα εκδοθεί στην πλατφόρμα ύστερα από 3-10 ημέρες.


Πού θα βρείτε την προσωρινή άδεια οδήγησης

Εφόσον είστε δικαιούχος και εισέλθετε στην εφαρμογή του gov.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TaxisNet, στη συνέχεια επιλέγετε έκδοση ή προβολή. Στην πλατφόρμα υπάρχουν 4 τρόποι για να λάβετε την προσωρινή άδεια οδήγησης και να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητά της:


Να την αποθηκεύσετε σε ηλεκτρονική μορφή στο κινητό σου

Να αποθηκεύσετε και να έχεις πρόχειρο τον κωδικό επιβεβαίωσης της

Να αποθηκεύσετε στο κινητό σου το QR code της άδειας.

Να εκτυπώσετε την άδεια και να την έχεις σε έντυπη μορφή.

Τι κάνετε αν δεν υπάρχει στο gov.gr η άδεια οδήγησης

Σε περίπτωση που η προσωρινή άδεια δεν είναι διαθέσιμη στην εφαρμογή, τότε επιλέξτε «Επικοινωνία με τη Διεύθυνση Μεταφορών» και στείλτε μήνυμα. Βάλτε όλα σας τα στοιχεία σωστά για να γίνει η ταυτοποίηση και στο μεγάλο πεδίο γράψτε ένα μήνυμα στο οποίο θα περιγράφετε:


Τον λόγο της αίτησής σας για προσωρινό δίπλωμα.

Την ημερομηνία της αίτησής σας.

Το λόγο που χρειάζεστε σύντομα το προσωρινό δίπλωμα.

Την ερώτηση που θέλετε να κάνετε.

Για τον έλεγχο εγκυρότητας θα χρειαστείς:


είτε τον σύνδεσμο επιβεβαίωσης της προσωρινής άδειας

είτε τον κωδικό επιβεβαίωσης

είτε το QR code

Ποιοι μπορούν να βγάλουν προσωρινή άδεια οδήγησης

Προσωρινό δίπλωμα οδήγησης μπορούν να έχουν όσοι υποβάλλουν στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας αίτηση με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών για:


ανανέωση της άδειας οδήγησης, εφόσον έχει λήξει η ισχύς της,

έκδοση αντιγράφου ελληνικής άδειας οδήγησης λόγω απώλειας ή κλοπής,

προσθήκη του κωδικού 96 στην κατηγορία Β΄ της ελληνικής άδειας οδήγησης,

άρση του κωδικού 114,

μεταβολή στοιχείων ελληνικής άδειας οδήγησης,

περιορισμό κατηγοριών ισχύουσας ελληνικής άδειας οδήγησης.

Πόσο διαρκεί η προσωρινή άδεια

Το χρονικό διάστημα μέγιστης δυνατής ισχύος των προσωρινών αδειών οδήγησης που εκδίδονται (ημερομηνία επιτυχούς δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς ή ημερομηνία υποβολής της αίτησης και των δικαιολογητικών),ηλεκτρονικά μέσω του ιστοτόπου  https://drivers.services.gov.gr/ ή σε έγχαρτη μορφή από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, δεν δύναται να υπερβαίνει τους 6 μήνες από την ημερομηνία επιτυχούς δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς ή την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, αντίστοιχα.

NEWSME

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html