Μετρητά «τέλος» στις συναλλαγές – Πώς θα πληρώνουμε « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Μετρητά «τέλος» στις συναλλαγές – Πώς θα πληρώνουμε

στις   12:48 π.μ.  |  Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023



Εξαφανίζονται τα… μετρητά μετά τις αποφάσεις που είναι έτοιμη να πάρει η κυβέρνηση. Τι αναμένεται να αλλάξει.


Τεράστιες αλλαγές στην Ελλάδα αναμένεται να έρθουν το επόμενο διάστημα.


Η ανατροπή αφορά στα μετρητά και στο πόσο χρησιμοποιούνται στη χώρα μας.


Δείτε αναλυτικά…


Ποιες οι αλλαγές στα μετρητά που φέρνει η κυβέρνηση

Όπως προκύπτει, έρχονται μεγάλες αλλαγές στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σειρά μέτρων σε μια προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής.


Υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή ενοικίων, αλλαγές στην πληρωμή προνοιακών επιδομάτων, φρένο στη χρήση μετρητών, υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζονται για να κλείσουν «τρύπες» στη φοροδιαφυγή.


Τα κίνητρα που μέχρι τώρα έχουν δοθεί δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Έτσι, στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν πέσει διάφορες προτάσεις που αλλάζουν τις καθημερινές συναλλαγές όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Αναλυτικά:


Υποχρεωτικά μόνο μέσω web banking τα ενοίκια

Ο ενοικιαστής θα υποχρεώνεται να εξοφλεί το ενοίκιο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη ηλεκτρονικά μέσω web banking.


Αν δεν το κάνει, τότε θα θεωρείται ότι το ενοίκιο δεν έχει εξοφληθεί. Παράλληλα, θα αποτελεί φορολογική παράβαση για τον ενοικιαστή αλλά και για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, με την εφορία να επιβάλλει πρόστιμο και στους δύο.


Τροποποιήσεις στα προνοιακά επιδόματα

Τα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται με προπληρωμένες κάρτες. Δηλαδή, κάρτες που θα εκδοθούν τους επόμενες μήνες, όπου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές μόνο μέσω αυτών των καρτών. Τέλος, λοιπόν, στην κατάθεση του ποσό των επιδομάτων στον τραπεζικό λογαριασμό.


Μείωση στη χρήση μετρητών

Στο τραπέζι, για άλλη μια φορά, είναι και η μείωση της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές κάτω από τα 500 ευρώ. Βεβαίως, πρόκειται για μέτρο που έχει συζητηθεί στο παρελθόν, αλλά προσέκρουσε σε αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Πλέον, εξετάζεται η αυστηροποίηση των ποινών για όσους δεν τηρούν το μέτρο και όχι μόνο δέχονται πληρωμές άνω των 500 ευρώ με μετρητά, αλλά «σπάνε» το ποσό σε αποδείξεις για να γλιτώσουν το πρόστιμο της εφορίας. Πρόστιμο, που ανέρχεται σε 100 ευρώ.


Αλλάζουν τα κίνητρα για αποδείξεις

Εξετάζονται νέα κίνητρα για να ζητούν αποδείξεις οι πολίτες. Τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι τώρα δεν έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα. Είχαν δοθεί κίνητρα με έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για όσους πλήρωναν με ηλεκτρονικό τρόπο τις υπηρεσίες που προσέφεραν κλάδοι όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ. αλλά δεν απέδωσαν στην πράξη.


Εξετάζεται νέο πλαίσιο φορο-κινήτρων για τις αποδείξεις.


Κατά τα λοιπά:


Έρχεται η επέκταση των πληρωμών με POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που αναμένεται στις αρχές του 2024. Διαπιστώθηκε ότι αποφεύγουν τη χρήση των καρτών οι παιδικοί σταθμοί, τα ταξί, τα μεσιτικά γραφεία.


Θεσπίζεται υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση.


Αλλαγές στις δαπάνες επαγγελματιών, που θα αναγνωρίζονται μόνο εκείνες που καταγράφονται στα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.


Ακόμα κυριαρχούν τα μετρητά στην Ελλάδα

Παρά τη ψηφιοποίηση της οικονομίας και την άνοδο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι Έλληνες συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε. φαίνεται ότι ακόμα προτιμούν τα μετρητά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η χώρα μας καταγράφει θεαματικούς ρυθμούς αύξησης των συναλλαγών με κάρτες και συνολικά των ηλεκτρονικών πληρωμών και μάλιστα από τους υψηλότερους στην Ε.Ε.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι πληρωμές με κάρτα διαμορφώνονται στο 33% με βάση τον αριθμό των συναλλαγών και στο 43% όσον αφορά την αξία τους. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο το οποίο προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ είναι ότι έχει μειωθεί η μέση αξίας ανά συναλλαγή κυρίως στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, σε 49 ευρώ, από 50 ευρώ το 2021.


Με βάση τα στοιχεία ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2022 ανήλθε σε 1,930 δισ., από 1.658 δισ. το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16% σε σχέση με το 2021.


Οι χρεωστικές κάρτες αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 92% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών. Ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 154 εκατ., από 135 εκατ. το 2021, αυξημένος κατά 14%. Οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 8% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών.

newsme.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html