Το φωνάζει εδώ και κάποια χρόνια η Ελλάδα, οι υπουργοί Τουρισμού της, πως θέλουν να κάνουν τον τουρισμό την πιο βαριά βιομηχανία, όχι απλώς το 1/4 της ελληνικής οικονομίας. Το βλέπεις με τις κινήσεις, το ακούς στα λόγια, πως ο στόχος είναι η Μύκονος να κλωνοποιηθεί.
Τι είναι η Μύκονος από το 2015 και μετά; Κάτι έξω από την Ελλάδα που παραδίδει στην Ελλάδα εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι υποδέχτηκε κοντά στο ένα εκατομμύριο επισκέπτες από τον Μάιο ως το τέλος Αυγούστου και η πλειοψηφία τους άφησε σημαντικό ποσό για τη διαμονή και τις υπηρεσίες που παρέχουν τα ξενοδοχεία, οι κονσιέρζ, η εστίαση και η διασκέδαση (φέτος η κίνηση ήταν ελαφρώς μειωμένη).
Ήταν τέτοια δε η κατάσταση που λέγεται ότι για πρώτη φορά μετά το 2018, πολλές βίλες που πέρσι νοικιάζονταν με 18 χιλιάρικα τη μέρα, φέτος έμειναν άδειες και οι ιδιοκτήτες παρακαλούσαν τους κονσιέρζ να τους φέρουν πελάτες για δύο-τρεις μέρες, όταν μέχρι πέρσι είχαν πλαφόν τις 10-15 μέρες.
Κι η Μύκονος είναι μόνο η αρχή. Ήδη υπάρχουν οι Πεταλιοί που είναι το νησί των μεγιστάνων που πάνε και αράζουν με τα σκάφη και χρυσοπληρώνουν σεφ και σερβιτόρους για να τους εξυπηρετούν.
Ο ελληνικός τουρισμός δεν αρκείται σε μια Μύκονο και μια Σαντορίνη. Θέλει να δημιουργήσει στις Κυκλάδες και ενδεχομένως το Ιόνιο, μερικά ακόμα τέτοια νησιά. Ήδη έχουν πάρει θέση στον προθάλαμο κάποια και φαίνεται πως υπάρχει ένα που ήδη διακρίνεται για το…μυκονίζειν του.
Για αρκετό διάστημα η εκτίμηση ήταν πως η Τήνος θα γίνει ένα τέτοιο νησί. Όμως, παρά το ότι όντως έχουν ανέβει οι τιμές της και έχει ένα upper class, το ότι έχει επενδύσει τόσο στα γραφικά χωριά της, την διατηρεί εντός της ελληνικής πραγματικότητας, έστω και ελαφρώς πιο τσιμπημένη.
Εκεί που το πράγμα μοιάζει με Μύκονο, είναι στα Κουφονήσια. Τα Κουφονήσια, το Άνω Κουφονήσι δηλαδή, ήταν ως το 2015 ένα μέρος που μάζευε πολύ μετρημένους ανθρώπους. Έγινε ένα μπουμ και κάθε καλοκαίρι δεν χωράς να απλώσεις πόδι στο Πορί και στην Ιταλίδα.
Από το 2019 υπάρχει και μια ανοδική πορεία στη διαμονή σε επίπεδο κόστους, με αποτέλεσμα το περυσινό και το φετινό καλοκαίρι, αν πήγαινε κάποιος να κάνει μια κράτηση, να έβρισκε για κάθε μια προσιτή επιλογή και κάποιες του χιλιάρικου και πάνω για 4 βράδια.
Τώρα αν μπείτε να κοιτάξετε στο Booking τις τιμές για Σεπτέμβρη, θα δείτε να έχουν πέσει έως και 35% που σημαίνει ότι είναι η καλύτερη περίοδος για να κάνετε ήσυχες και οικονομικές διακοπές. Που μέχρι το 2018 τα μέσα Σεπτεμβρίου θεωρούνταν η τελευταία ανάσα της τουριστικής σεζόν. Όμως, ο στόχος φέτος είναι να πάει ως τα τέλη Οκτωβρίου και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές γι΄αυτό.
Πρακτικά η Ελλάδα θα έχει μόλις ένα 4-5μηνο εκτός τουριστικής σεζόν, από 1η Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου και κάπου εκεί θα αρχίσει πάλι η εισροή, για το 2024.
Αυτό που επίσης κάνει τα Κουφονήσια να έχουν το προβάδισμα για να γίνουν η επόμενη Μύκονος, αφορά στις παραλίες και τα νερά τους. Ένας από τους λόγους που η Μύκονος έγινε αυτό που έγινε και είχε έναν Λε Κορμπυζιέ να την αποθεώνει από τα μέσα του περασμένου αιώνα, πέραν της αρχιτεκτονικής της και της διατήρησης αυτού του χαρακτηριστικού, είναι πως έχει και περί τις 30-35 παραλίες, οι περισσότερες με καθαρά και ακαταμάχητα νερά.
Τα Κουφονήσια δεν έχουν 35 παραλίες, αλλά έχουν 7-8 που αρκούν για να κρατήσουν κόσμο και να έρχονται πολλοί κάθε χρόνο στην Ελλάδα μόνο για τα Κουφονήσια.
Επιπλέον, η επόμενη Μύκονος δε θα μπορούσε να είναι πάλι ένα σχετικά μεγάλο νησί. Πρέπει να έχει λιγότερες αποστάσεις και να είναι πιο περπατήσιμη.
Στη Μύκονο θα δεις πλουσίους στο Nammos, στο Alemagou, στο Cavo Tagoo, στον Scorpios, στα Ματογιάννια, από δω κι από κει. Τα Κουφονήσια προσφέρουν μια παραπάνω ιδιωτικότητα, ιδίως το Κάτω, μια κτητικότητα, αν θέλετε, στους μεγιστάνες που θα τα επισκέπτονται πιο έντονα από το επόμενο καλοκαίρι.
Και κάπου στο 2024, θα έχουν γίνει απλησίαστα για εμάς, αλλά ένα ακόμα Infinity Stone στο Gauntlet της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.
Πηγή: menshouse.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|