Επίδομα έως 300 ευρώ, με taxisnet, σχεδόν για όλους « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Επίδομα έως 300 ευρώ, με taxisnet, σχεδόν για όλους

Κατηγορία Οικονομία στις   7:15 π.μ.  |  Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023


Σε μια δόση στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να λάβουν 2,8 εκατ. νοικοκυριά ολόκληρο το ποσό του market pass 2, το οποίο συνολικά φθάνει τα 300 ευρώ και καλύπτει τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.


Οι δικαιούχοι θα επαναξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου 2023.


Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ1, το σενάριο που προκρίνεται αυτή τη στιγμή, είναι να υπάρξει μία εφάπαξ πληρωμή για τους δικαιούχους του Market Pass, πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου.


Τότε ή ίσως και λίγο αργότερα – αρχές Οκτωβρίου – τοποθετείται χρονικά και η καταβολή του Youth Pass, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ίσως δεν χρειαστεί να ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για κάτι τέτοιο.


Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του σχετικά με τις πληρωμές των Market και Youth Pass υπογράμμισε ότι, πιθανώς, τα πρώτα δύο επιδόματα θα πιστωθούν προς το τέλος Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.


Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι πληρωμές θα πάνε προς το τέλος Σεπτεμβρίου, μπορεί να είναι και όλες μαζί τον Οκτώβριο, αλλά θα γίνει μια προσπάθεια για τέλος Σεπτεμβρίου. Δύο δόσεις, ή τρεις ή όλες μαζί τον Οκτώβριο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα συστήματα και τη δυνατότητα να ανοίξουν».


Επίδομα: Συνδέεται άμεσα με την υποβολή φορολογικής δήλωσης


Η παράταση που δόθηκε στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου πηγαίνει πιο πίσω την διαδικασία διασταύρωσης των εισοδημάτων από την οποία θα προκύψουν οι τελικοί δικαιούχοι του επιδόματος. Κατά συνέπεια, η επαναξιολόγηση των δικαιούχων θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από όσους δεν έχουν λάβει το εν λόγω επίδομα. Ο χρόνος πληρωμής του market pass μπορεί να αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αλλά η καταβολή του επιδόματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία δόση.


Όσοι έχουν λάβει την ενίσχυση δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου αίτηση καθώς θα επαναξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.


Ωστόσο, όσοι δεν είχαν κάνει αίτηση κατά το παρελθόν, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων.


Τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:


Τα κριτήρια: Τα εισοδηματικά κριτήρια του market pass παραμένουν τα ίδια. Δηλαδή έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος και 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ίδια διατηρούνται και τα περιουσιακά κριτήρια έως 250.000 ευρώ ο άγαμος και 400.000 ευρώ ο έγγαμος.


Η ενίσχυση: Το ύψος της ενίσχυσης είναι 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Τα ποσά της ενίσχυσης είναι ίδια με αυτά που καταβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο. Συγκεκριμένα, εάν ο δικαιούχος επιλέξει την πληρωμή του market pass μέσω χρεωστικής κάρτας τα ποσά κυμαίνονται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα δηλαδή από 66 έως 300 ευρώ για τους τρεις μήνες της παράτασης. Η ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (super market,κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μίνι μάρκετ κλπ) και λαϊκές αγορές. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό τότε θα λάβει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς. Δηλαδή η ενίσχυση ανέρχεται 17,60 – 80 ευρώ το μήνα ή 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.


Η αίτηση: Όσοι έλαβαν το market pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος. Τα νοικοκυριά που δήλωσαν ή θα δηλώσουν στην Εφορία μεγαλύτερα εισοδήματα και θα υπερβούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν οριστεί θα χάσουν την ενίσχυση. Οσοι δεν είχαν κάνει αίτηση κατά το παρελθόν, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, θα πρέπει να υποβάλουν τώρα στην πλατφόρμα η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Η ενίσχυση: Η παράταση του market pass αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και η καταβολή του επιδόματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία δόση στις αρχές Οκτωβρίου.


Η πλατφόρμα του market pass θα ανοίξει αρχές Σεπτεμβρίου.


Οι δικαιούχοι: Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας.


Η αίτηση: Για έγγαμους ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αρμόδιος να αιτηθεί είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης συζύγων / μερών συμφώνου συμβίωσης, ο ένας εκ των δύο, οπότε αποκλείεται αυτοδικαίως ο άλλος.


Οι εξαιρέσεις - Δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση:


– Φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα μέλη στη φορολογική δήλωση έτους 2022 από άλλο πρόσωπο

– Φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως φιλοξενούμενα στη φετινή φορολογική δήλωση από άλλο πρόσωπο.

-Φυσικά πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2022

– Φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής και

-Φυσικά πρόσωπα που δεν θα έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση έτους 2022 εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (έως 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023).


Μέλη νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λογίζονται οι σύζυγοι / τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα τους, τα λοιπά εξαρτώμενα από αυτούς μέλη και οι φιλοξενούμενοί τους σύμφωνα με τη φετινή φορολογική δήλωση.


Ψηφιακή χρεωστική κάρτα. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.


Πώς θα κάνετε την αίτηση για το επίδομα


Εισέρχεστε στην ειδική πλατφόρμα από το vouchers.gov.gr.

Με τους κλειδάριθμους taxisnet γίνεται η ταυτοποίηση του δικαιούχου.

Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.


Ακολούθως:


Ο αιτών δηλώνει την τράπεζα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή συμπληρώνει τον IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος και στον οποίο ζητά να μπει το σχετικό ποσό αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν ή αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό.


Αφού υποβληθεί η αίτηση, αυτόματα και ηλεκτρονικά πραγματοποιείται διασταύρωση με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο αιτών είναι δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Διορθώσεις επιτρέπονται στην αίτηση αλλά με ημερομηνία λήξης.


Ειδικότερα:


Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου μπορούν να κάνουν διορθώσεις στην αίτηση τους το αργότερο έως 28 Φεβρουαρίου.


Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Μαρτίου, μπορούν να κάνουν διορθώσεις έως το πέρας της 15ης Μαρτίου 2023.


Η διαδικασία μετά την αίτηση


Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου από την ΑΑΔΕ:


Η Κοινωνία της Πληροφορίας στέλνει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα με τα στοιχεία του δικαιούχου και το ποσό. ΠΡΟΣΟΧΗ, εφόσον εγκριθεί η αίτηση, δε μπορεί να τροποποιηθεί.


Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:


  • γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και
  • μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο (link) για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.


Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.


Ποιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λογαριασμοί είναι δυνατόν να δηλωθούν για την κατάθεση της επιδότησης Market Pass;


Των:


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ A.E.

VIVA WALLET

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

OPTIMA BANK

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK

ΤΡΑΠΕΖΑ ALPHABANK

Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας

Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Προκειμένου να δηλώσει ο δικαιούχος έναν λογαριασμό Τραπέζης, θα πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος σε αυτόν (όχι απαραίτητα πρώτος δικαιούχος), να γνωρίζει τη μορφή IBAN του συγκεκριμένου λογαριασμού και, κυρίως, να είναι βέβαιος ότι ο λογαριασμός αυτός είναι ενεργός και θα παραμείνει ενεργός καθ΄ όλη τη διάρκεια του Market Pass. Σημειώνεται ότι, θα πρέπει να είναι επικαιροποιημένα τα στοιχεία των δικαιούχων ή και συνδικαιούχων στο τραπεζικό ίδρυμα που τηρείται ο λογαριασμός και υποχρεωτικά να έχουν δηλωθεί οι ΑΦΜ που αντιστοιχούν σε αυτούς.


Τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση απόρριψης των διαδικασιών πίστωσης των λογαριασμών;


Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό, ο αιτών θα ενημερώνεται με e-mail και η αίτηση του θα ενεργοποιείται μετά το πέρας της 15ης Μαρτίου, ώστε να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και να επαναυποβάλει την αίτηση μέχρι την 2α Μαΐου 2023. Μετά την επανυποβολή ξαναγίνεται η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό, στον επόμενο μήνα όπου πιστώνονται και τα ποσά των προηγούμενων μηνών που απορρίφθηκαν.


Δεν επιτρέπεται η τροποποίηση του αρχικώς επιλεχθέντος τρόπου καταβολής της ενίσχυσης.


Επίδομα: Ψηφιακή η πληρωμή


Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.


Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.


Σε ποια καταστήματα μπορούμε να ψωνίσουμε με το market pass


Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές:


Παντοπωλεία, Σούπερ μάρκετ

Κρεοπωλεία

Καταστήματα ζαχαροπλαστικής

Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων

Αρτοποιεία

Διάφορα καταστήματα τροφίμων


Πηγή: newsme.gr


ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html