Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν ξεκινάς μια νέα δίαιτα « Enimerosi 247

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν ξεκινάς μια νέα δίαιτα




Κάποιες αλλαγές στο σώμα σου γίνονται άμεσα αντιληπτές, ενώ άλλες έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.


Ηδίαιτα συχνά διαφημίζεται ως το κλειδί για να αισθανθείς καλύτερα, να ζεις περισσότερο, ακόμα και να φαίνεσαι καλύτερα. Σύμφωνα με το thelist.com, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 17% των Αμερικανών ενηλίκων έκαναν κάποιο είδος ειδικής δίαιτας μεταξύ 2015 και 2018, ποσοστό υψηλότερο από μόλις μια δεκαετία νωρίτερα.


Από τη δίαιτα keto έως τη διαλειμματική νηστεία και τον vegan-ισμό, τα υποτιθέμενα οφέλη – και τα μειονεκτήματα – μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των σχεδίων, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να υιοθετούν νέες δίαιτες για τους ίδιους λόγους: να ενισχύσουν την υγεία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να χάσουν βάρος.



Δυστυχώς, αυτά τα οφέλη δεν γίνονται πάντα αντιληπτά αμέσως, και η σκληρή δουλειά και η επιμονή που απαιτείται μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο για πολλούς – απλώς ρώτησε το 79% των ατόμων που κάνουν δίαιτα που παραδέχονται ότι είναι απίθανο να παραμείνουν αφοσιωμένοι στις νέες διατροφικές τους συνήθειες (μέσω Newsweek). Ωστόσο, η διατήρηση ρεαλιστικών προσδοκιών και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μια δίαιτα επηρεάζει το σώμα μπορεί να καθορίσει εάν κάποιος τηρεί πραγματικά το πρόγραμμά του ή όχι.


Δες τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σας μόλις αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες και πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να δεις αποτελέσματα.


Κάποιες αλλαγές ξεκινούν αμέσως, ενώ άλλες απαιτούν υπομονή


Δεν μπορούν εύκολα να εντοπιστούν όλα τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το σώμα σου δεν αλλάζει. Ορισμένα προνόμια υγείας ξεκινούν αθόρυβα σχεδόν αμέσως αφού τροποποιήσεις τον τρόπο που τρως. Ο Dr Terry Wahls, πιστοποιημένος παθολόγος εσωτερικής ιατρικής, είπε στο MindBodyGreen ότι οι υγιεινές τροφές μπορούν να αρχίσουν να επιδιορθώνουν το έντερό σου μέσα σε μόλις 20 λεπτά και να αντικαταστήσουν τους πυροδοτητές φλεγμονής (όπως η ζάχαρη και οι απλοί υδατάνθρακες) με τους μη φλεγμονώδεις ομολόγους τους (σκέψου λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως) μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μέσα σε λίγες ώρες.



Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί ακόμα χρόνος για να μεταμορφωθεί πραγματικά το σώμα. «Τα οφέλη εξελίσσονται σε μήνες, μερικές φορές χρόνια», εξήγησε ο Dr. Mark D. Lurie, διευθυντής καρδιολογίας στο Torrance Memorial Medical Center, στο U.S. News & World Report. «Οι φυσιολογικές αλλαγές θα ξεκινήσουν γρήγορα, αλλά το πραγματικό αποτέλεσμα απαιτεί χρόνο». Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη διατροφή και τους στόχους υγείας σου. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia έδειξε ότι ο διαβήτης τύπου 2 θα μπορούσε να αντιστραφεί εντός οκτώ εβδομάδων από την υιοθέτηση μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων. Για δίαιτες υγιεινές για την καρδιά, το WebMD σημειώνει ότι μπορεί να χρειαστούν από τρεις εβδομάδες έως τρεις μήνες για να φανούν αποτελέσματα σε κλινικές εργαστηριακές εργασίες.


Όσο για την απώλεια βάρους, κανένα σώμα δεν είναι ίδιο και δεν είναι όλες οι δίαιτες ασφαλείς. Ο εμπειρικός κανόνας, λέει η Cleveland Clinic, είναι να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα σου. Στη συνέχεια, το σύστημά σου θα χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος για καύσιμο, αποβάλλοντάς το μέσω του ιδρώτα, των ούρων και του CO2.


Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν ξεκινάς μια νέα δίαιτα


Μια νέα, πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να ενισχύσει το έντερο, τη δύναμη του εγκεφάλου, την υγεία της καρδιάς και άλλες σωματικές λειτουργίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα νιώσεις καλύτερα αμέσως. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για σχεδόν οποιονδήποτε έχει κάνει ποτέ δίαιτα – η ταλαιπωρία, τουλάχιστον αρχικά, φαίνεται να είναι μόνο μέρος του πακέτου. «Το νούμερο ένα πράγμα που ακούω πάντα για τη μετάβαση σε μια πιο υγιεινή διατροφή είναι το φούσκωμα, τα αέρια και το στομάχι,» μοιράστηκε με το Good Housekeeping η Jaclyn London, εγγεγραμμένη διαιτολόγος.


Ένας άλλος κοινός αγώνας: η λαχτάρα για φαγητό. Η απομάκρυνση τροφών με ζάχαρη και υψηλών θερμίδων στην αρχή μιας νέας δίαιτας μπορεί να κάνει αυτά τα τρόφιμα να φαίνονται ακόμα πιο ακαταμάχητα από το συνηθισμένο. «Αν παίρνεις ένα μπισκότο κάθε μέρα μετά το σχολείο, απλά το να μπεις στο σπίτι σου υποδηλώνει ότι έχεις ένα μπισκότο», εξήγησε στο WebMD η Dr.Marcia Pelchat, ερευνήτρια τροφίμων στο Monell Chemical Senses Center. «Αν δεν πάρεις αυτό το μπισκότο αμέσως, το μυαλό σου έχει εμμονή με αυτό και το μετατρέπει σε λαχτάρα». Στη συνέχεια, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Appetite, μπορεί να υποφέρεις από συμπτώματα στέρησης, όπως ευερεθιστότητα και κόπωση.


Ωστόσο, δεν είναι φυσιολογικές όλες οι παρενέργειες της δίαιτας. Μια εξαιρετικά περιοριστική δίαιτα που στερεί από τον οργανισμό βασικά θρεπτικά συστατικά ή που πυροδοτεί τη γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες. Εάν το σώμα σου αντιδρά με κράμπες και πόνους, ζαλάδες, προβλήματα με το έντερο, ξηροστομία ή απώλεια μαλλιών, πάρε το ως σημάδι ότι η διατροφή σας είναι πολύ περιοριστική (ανά NHS).


Το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωή μας. Πρέπει να τρώμε καθημερινά και μερικές φορές μπορεί να μοιάζει με αγγαρεία. Μπορεί να είναι κουραστικό να προσπαθείς να προγραμματίσεις τα γεύματά σου για την επόμενη μέρα και είναι τόσο εύκολο να φτιάξεις απλώς το αγαπημένο σου σάντουιτς ή να παραγγείλεις το αγαπημένο σου γεύμα από κάποιο εστιατόριο. Ενώ είναι γνωστό ότι δεν είναι όλα τα τρόφιμα θρεπτικά για το σώμα σου, τι συμβαίνει αν τρως τα ίδια γεύματα σε καθημερινή βάση;



Ίσως δεν έχεις χρόνο να δοκιμάζεις συνεχώς διαφορετικές συνταγές ή απλά προτιμάς τα αγαπημένα σου φαγητά τόσο πολύ που θέλεις να τα τρως συνέχεια, οπότε στρέφεσαι στο να τρως το πιάτο ξανά και ξανά. Το πρόβλημα είναι ότι η υγεία του εντέρου είναι ζωτικό μέρος ενός λειτουργικού σώματος και ανύπαρκτη ποικιλία θρεπτικών συστατικών μπορεί να την επηρεάσει σοβαρά.



Πηγή: theissue.g

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html