Λοιμώξεις σαν της Μαντόνα, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά με ευαισθητοποίηση και προληπτικά μέτρα, μπορεί να μειωθεί δραστικά ο κίνδυνος, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Η Μαντόνα, όπως ανακοίνωσε μέσω Instagram ο μάνατζερ της την Τετάρτη, νοσηλεύτηκε με σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διασωληνώθηκε αφού δεν ανταποκρίθηκε στις αρχικές θεραπείες. Η υγεία της 64χρονης star είναι εμφανώς βελτιωμένη τις τελευταίες ώρες, όπως μετέδωσε ο γιατρός της, και αναμένεται να αναρρώσει πλήρως.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές από τι είδους βακτηριακή λοίμωξη προσβλήθηκε καθώς υπάρχουν διάφοροι τύποι βακτηριακών λοιμώξεων. «Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, αλλά με ευαισθητοποίηση και προληπτικά μέτρα, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο», είπε ο Δρ. Νόρμαν Ng, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Staten Island University Hospital, στο Healthline.
Ως βακτηριακή λοίμωξη ορίζεται η νόσος που έχει προκληθεί από βακτήρια. Τα βακτήρια συνυπάρχουν με τον ανθρώπινο οργανισμό ποικιλοτρόπως. Δημιουργούν αποικίες στις επιφάνειες του σώματος (συμβίωση) προσφέροντας διάφορα οφέλη. Επίσης, μπορούν να δημιουργήσουν και παρασιτική σχέση με τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι τρόποι εξάπλωσης
Ως προς τους τρόπους εξάπλωσης, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη. Ο πρώτος είναι μέσω της άμεσης επαφής με ένα μολυσμένο άτομο ή μολυσμένη επιφάνεια που περιέχει επικίνδυνα βακτήρια, λέει ο Ng όπως, κοκκύτης, φυματίωση, στρεπτόκοκκος και μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος. Φορείς, όπως τα τσιμπούρια, οι ψύλλοι και τα κουνούπια, μπορούν επίσης να μεταδώσουν βακτήρια στον άνθρωπο δαγκώνοντας το δέρμα μας.
Τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του στρεπτόκοκκου, του σταφυλόκοκκου και της ψευδομονάδας, μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν ένα άτομο μέσω πολλαπλών οδών, συμπεριλαμβανομένων μολυσμένων χειρουργικών εργαλείων ή εξάπλωσης σε μια πληγή μέσω του αέρα ή ενός μολυσμένου ατόμου.
Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού, είναι ένας ακόμη τρόπος εξάπλωσης. Για παράδειγμα, μπορείτε να κολλήσετε σαλμονέλα από την κατανάλωση μη καλά μαγειρεμένου κρέατος.
Τα συμπτώματα
Κάποια από τα γενικά συμπτώματα μιας βακτηριακής λοίμωξης περιλαμβάνουν αίσθημα κούρασης, πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες στον λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα, ναυτία ή έμετο, πονοκεφάλους. Ειδικότερα, τα συμπτώματα μιας μολυσμένης πληγής μπορεί να περιλαμβάνουν πέρα από τα παραπάνω, ερυθρότητα στην περιοχή του τραύματος, ιδιαίτερα εάν εξαπλωθεί ή σχηματίσει κόκκινο σημάδι, πύον που σχηματίζεται γύρω ή στάζει από το τραύμα, καθυστερημένη επούλωση πληγών
Παράλληλα, τα κοψίματα στο δέρμα, οι γρατζουνιές ή χειρουργικές τομές, μπορούν να παρέχουν μια ακόμη είσοδο στο σώμα για βακτήρια.
Μια βακτηριακή λοίμωξη που προέρχεται από ιό ή έχει εκδηλωθεί σε ήπια μορφή υπάρχει ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη. Αν ο ασθενής παρατηρήσει κάποια αλλαγή ή χειροτερέψει η κατάστασή του ή ακόμα και αν εμφανιστούν συμπτώματα τα οποία δεν είχε, θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του
Το πού βρίσκεται η λοίμωξη επηρεάζει τα συμπτώματα που μπορεί να αναπτύξουν οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, τα άτομα με βακτηριακή πνευμονία μπορεί να αποκτήσουν δύσπνοια, κάποιος με βακτηριακή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να έχει “κάψιμο” με την ούρηση», επισημαίνουν οι ειδικοί.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από βακτηριακή λοίμωξη, περιλαμβάνουν άτομα με διαβήτη, ηλικιωμένους, έγκυους, μικρά παιδιά και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με AIDS, που υποβάλλονται σε θεραπείες καρκίνου ή άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων.
Γιατί μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή του ασθενή
Τα πρώιμα σημάδια βακτηριακής λοίμωξης περιλαμβάνουν πυρετό, γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία και έμετο, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και λιποθυμία. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αναγκάσουν τους ανθρώπους να εισαχθούν στη ΜΕΘ.
Άτομα με βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να εισαχθούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αν δεν μπορούν να διατηρήσουν την οξυγόνωση, την αρτηριακή πίεση ή έχουν σοβαρή βλάβη οργάνων. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει σηψαιμία, η οποία μπορεί να απαιτεί εισαγωγή στη ΜΕΘ.
Η σήψη έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των ιστών, της ανεπάρκειας οργάνων και του θανάτου. Οι βακτηριακές λοιμώξεις συνήθως αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, τα οποία δρουν σκοτώνοντας τα βακτήρια και εμποδίζοντας την αναπαραγωγή τους, μαζί με υποστηρικτική φροντίδα, λέει ο Adalja.
Πηγή: jenny.gr
Πηγή: gazzetta.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|