Αντιμέτωπη η Ευρώπη με τον «Χάρο», έρχεται κύμα καύσωνα με 47αρια « Enimerosi 247

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Αντιμέτωπη η Ευρώπη με τον «Χάρο», έρχεται κύμα καύσωνα με 47αρια




Άλλος ένας καύσωνας κατευθύνεται ήδη προς την Ευρώπη με το όνομα «Χάρος», ο οποίος θα αντικαταστήσει τον «Κέρβερο», ανεβάζοντας τον υδράργυρο στους 47 βαθμούς Κελσίου.


Ένας άλλος καύσωνας των 47 βαθμών κελσίου κατευθύνεται ήδη προς την Ευρώπη, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.


Βρετανοί τουρίστες σε όλη τη Μεσόγειο έχουν ενημερωθεί για τις απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις του καύσωνα μετά την εμφάνιση ενός αντικυκλωνικού συστήματος που ονομάζεται «Κέρβερος».


Αλλά καθώς ο Κέρβερος απομακρύνεται, οι Ιταλοί μετεωρολόγοι προβλέπουν τώρα ότι ένας άλλος καύσωνας θα εκτοξεύσει τις θερμοκρασίες στους 43 βαθμούς Κελσίου στη Ρώμη και στους 47 βαθμούς Κελσίου στη Σαρδηνία την επόμενη εβδομάδα.


«Καίει» το έδαφος στην Ισπανία


Οι θερμοκρασίες εδάφους στην Ισπανία έφτασαν πάνω από τους 60 βαθμούς κελσίου σε τμήματα της νότιας Ισπανίας την Πέμπτη, με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος να προειδοποιεί ότι την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να σπάσει ρεκόρ.


Και στην Αθήνα σήμερα, αναφέρει η Daily Mail, τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκε να μεταφέρουν τουρίστες από την Ακρόπολη με ασθενοφόρα, καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν στα ύψη.


Ακολουθούν οι αναφορές για τον θάνατο ενός 44χρονου ζωγράφου του δρόμου στο Λόντι της Ιταλίας και τον τραγικό πνιγμό δύο παιδιών στη Μανφρεντόνια την Τρίτη, τα οποία πιστεύεται ότι αναζητούσαν ανάσες δροσιάς στο νερό. 


Ο Κέρβερος - που πήρε το όνομά του από το τρικέφαλο σκυλί του Άδη στην ελληνική μυθολογία - θα δει τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.


Τα ιταλικά νησιά της Σαρδηνίας και της Σικελίας πρόκειται να υποστούν το μεγαλύτερο βάρος της αμείλικτης ζέστης, με το BBC να υποστηρίζει ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 48,8C.


Στην Ελλάδα και την Τουρκία, αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail, πως οι θερμοκρασίες θα ανέλθουν αύριο έως και 45βαθμούς κελσίου.


Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ελλάδας, (ΕΜΥ), ανέφερε στις 10 Ιουλίου ότι ένα κύμα καύσωνα θα πλήξει την Ελλάδα από τις 12 Ιουλίου, διάρκειας έξι ημερών. 


Οι θερμοκρασίες αναμένεται επίσης να φτάσουν τους 42 βαθμούς το Σάββατο στην Κύπρο.


Όμως η Ιταλία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του καύσωνα, με τη Σικελία και τη Σαρδηνία να βλέπουν θερμοκρασίες 48,8 βαθμούς κελσίου.


Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την εμφάνιση του καιρικού μοντέλου Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει τα επιφανειακά νερά στον ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, τροφοδότησαν τις θερμοκρασίες ρεκόρ.


Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό φαινόμενο που προκαλεί αυξημένη ζέστη παγκοσμίως, καθώς και ξηρασία σε ορισμένα μέρη του κόσμου και έντονες βροχοπτώσεις αλλού.


Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος του πλανήτη, λένε οι ειδικοί, προσθέτοντας επιπλέον ότι η Ευρώπη θερμαίνεται διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο από τη δεκαετία του 1980, με εκτεταμένες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και τον κοινωνικοοικονομικό ιστό της ηπείρου.


Οι ευρωπαϊκές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας - είδαν πέρυσι το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ.


Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «η κατάσταση που βιώνουμε τώρα είναι η απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου».


Έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ζέστης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού-ρεκόρ της Ευρώπης πέρυσι.


Η πλειονότητα των θανάτων αφορούσε άτομα άνω των 80 ετών και περίπου το 63% όσων πέθαναν λόγω της ζέστης ήταν γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.



Πηγή: dikaiologitika.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html