Απαράδεκτο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ το ότι είναι πιθανό το πτώμα του άνδρα που βρέθηκε σε τουαλέτες του νοσοκομείου «Αττικόν», να ήταν εκεί 3 μέρες.
Ο άτυχος ασθενής, που ήταν φορέας του AIDS, νεφροπαθής και τοξικομανής φαίνεται να πήρε την μοιραία τελευταία δόση στις τουαλέτες, ενώ προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά γιατί το προσωπικό του Νοσοκομείου «Αττικόν» δεν είχε ανακαλύψει την παραβατική του συμπεριφορά εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος, αλλά και το πτώμα που βρισκόταν τόσες μέρες στο νοσοκομείο.
Η μακάβρια αποκάλυψη έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης (15.6.2023), από την έντονη δυσοσμία που αναδυόταν από την αποσύνθεση του πτώματος.
«Μπορεί να ήταν και περισσότερες μέρες»
Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αμφισβητεί το χρονικό διάστημα που βρισκόταν ο νεκρός στην τουαλέτα.
«Είχε πάρει εξιτήριο στις 5 Ιουνίου. Οι τουαλέτες του κοινού ευδιάκριτες, έξω από τις δύο παθολογικές κλινικές στο ισόγειο, δεν δικαιολογείται να μην καθαρίζονται συνεχώς και να μη γίνεται αντιληπτός ο ασθενής που ήταν νεκρός επί ημέρες», τονίζει και προσθέτει: «Από που βγήκε αυτό το συμπέρασμα για τις τρεις μέρες; Ο νεκρός ασθενής είχε έντονη δυσοσμία. Μπορεί να ήταν περισσότερες μπορεί και λιγότερες ημέρες».
Σημειώνει δε πως εκτός του νοσοκομείου βρίσκονται οι υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ και εύκολα μπορεί να περάσει τη πύλη ένας χρήστης για να πάρει τη θεραπεία του. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ζητά να αποδοθούν ευθύνες, καθώς την καθαριότητα του νοσοκομείου έχει αναλάβει εργολάβος.
«Εργολάβοι που δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις με τα νοσοκομεία στον αριθμό των απασχολούμενων καθαριστριών, απασχολούν λιγότερες, συνεχώς αλλάζουν τις καθαρίστριες, τρέχουν και δεν φθάνουν οι λιγοστές καθαρίστριες σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα», αναφέρει.
Σχολιάζοντας δε την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που έχει διατάξει ο διοικητής του Νοσοκομείου «Αττικόν», λέει: «Πού θα επιρρίψει ευθύνες ο διοικητής; Στον εργολάβο»;
Τέλος, ο κ. Γιαννάκος, καταγγέλλει πως «απολύονται σταδιακά 6.000 συμβασιούχοι καθαρίστριες, τραπεζοκόμες, φύλακες και επιστρέφουν οι εργολάβοι, με πολλαπλάσιο κόστος».
Οι τουαλέτες του ισογείου
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Σπύρος Αποστολόπουλος απαντώντας στην εύλογη ερώτηση του iatropedia.gr, “πώς είναι δυνατόν επί τρεις ημέρες το συνεργείο καθαριότητας να μην είχε καθαρίσει τις τουαλέτες στις οποίες είχε κλειστεί ο άτυχος 47χρονος”, εξηγεί πως οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν αποχαρακτηριστεί από τη συνήθη χρήση τους, λόγω έργων που γίνονται στο νοσοκομείο.
“Στον συγκεκριμένο χώρο -και σε ένα παρακείμενο που χρησιμοποιείται σαν αποδυτήριο των νοσηλευτών- γίνονταν κάποιες εργασίες. Αυτός ο χώρος πράγματι είναι τουαλέτα, αλλά είναι αποχαρακτηρισμένος χώρος. Έχει αφαιρεθεί η πινακίδα που προσδιόριζε τη χρήση του. Είναι ένα μικρό τουαλετάκι σε ένα “τυφλό” χώρο. Δεν είχε λόγο να πηγαίνει το συνεργείο καθαριότητας σε χώρους που γίνονται εργασίες. Πηγαίνει μόνο σε λειτουργικούς χώρους. Ο ασθενής τον είχε εντοπίσει αυτόν τον χώρο, ότι ήταν αδρανής και όχι λειτουργικός. Και τον θεωρούσε, φαίνεται, ως έναν ασφαλή χώρο στον οποίο -μάλλον πιθανολογούμε- κατέφευγε να κάνει χρήση”, σημειώνει ο Διοικητής.
Ωστόσο, ακόμη κι αν ισχύουν τα παραπάνω εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τα θέματα της ασφάλειας στο νοσοκομείο και είναι απορίας άξιον, πώς ένας ασθενής με ακραία παραβατική συμπεριφορά δύναται να περιφέρεται στο Νοσοκομείο ανεμπόδιστος, θέτοντας σε κίνδυνο άλλους ασθενείς, αλλά και το προσωπικό.
Είναι τα ζητήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει η ΕΔΕ.
Προκαλούσε επεισόδια και έπαιρνε συχνά πειθαρχικό εξιτήριο
Σύμφωνα με το πληροφορίες, ο 47χρονος τους τελευταίους 4 μήνες είχε κάνει δύο φορές εισαγωγή στο “Αττικόν” στην Παθολογική Κλινική, όμως φιλοξενούνταν στον όροφο, όπου στεγάζεται η Νευρολογική και Πνευμονολογική Κλινική.
Πολύ συχνά προκαλούσε σοβαρά επεισόδια με την παραβατική συμπεριφορά του, ενώ δεν πειθαρχούσε ως ασθενής στις υποδείξεις των γιατρών.
Το προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό), αλλά και οι συνασθενείς και οι συνοδοί τους δυσφορούσαν, καθώς συχνά επαιτούσε και προκαλούσε φασαρίες.
Οι γιατροί αναγκάστηκαν από τον Ιανουάριο να του δώσουν δύο φορές “πειθαρχικό εξιτήριο” , δηλαδή υποχρεωτικό εξιτήριο, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του Νοσοκομείου για τους ασθενείς που προκαλούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του.
Η κοινωνική υπηρεσία, μάλιστα, είχε προχωρήσει σε ενέργειες για την τοποθέτησή του σε δομή απεξάρτησης, αλλά ο ίδιος δεν το δεχόταν και κάθε φορά εξαφανιζόταν.
Επανερχόταν δε στο Νοσοκομείο “Αττικόν” και κυκλοφορούσε ανενόχλητος στους διαδρόμους.
Το τελευταίο πειθαρχικό εξιτήριο εκδόθηκε στις 5 Ιουνίου και από τότε δεν τον είχε ξαναδεί κανείς, σύμφωνα με τον Διοικητή του «Αττικόν».
“Από 5/6 που του κάναμε πειθαρχικό εξιτήριο έως σήμερα, δεν ήταν ασθενής του νοσοκομείου μας και δεν ήξερε κανείς την τύχη του και που βρίσκεται. Και την Πέμπτη, λόγω μιας δυσοσμίας στο σημείο, μια καθαρίστρια προσπάθησε να βρει τι γίνεται και έδειχνε κλειστή η πόρτα. Ήρθαν οι σεκιούριτι και διαπίστωσαν ότι μάλλον είχε κλείσει την πόρτα, με το βάρος του σώματός του”, λέει στο iatroepedia.gr
Μετά την μακάβρια αποκάλυψη, επιτόπου έσπευσαν η ασφάλεια και η σήμανση, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση της εγκληματικής ενέργειας.
Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται και το πόρισμα του ιατροδικαστή.
“Εμείς ακαριαία φωνάξαμε την ασφάλεια και την αστυνομία και όταν ήρθαν και έψαξαν και βρήκαν πάνω του τα στοιχεία, τα συγκρίναμε με τα αρχεία του Νοσοκομείου είδαμε ότι ήταν ο πρώην ασθενής μας”, καταλήγει ο κ. Σπύρος Αποστολόπουλος.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|